När elektriciteten dör – Vatten, rengöring & hygien

Vatten är livsviktigt, inte bara för att vi ska kunna dricka det utan det har många andra användningsområden. Svartmålade regntunnor ger varmt vatten på sommaren och via campingduschens filter blir det rent nog att kunna göra sitt jobb. Man kan lagra vatten relativt länge men bör då kokas och eventuellt beredas med en tablett för vattenrening och ett filter. Man kan även göra eget filter.

Mossan Warnstofia fluitans som växer i vatten i de norra delarna av Sverige har förmågan att snabbt samla på sig arsenik från vatten. Arsenik finns naturligt i mark och berggrund men är i högre halter olämpligt för människan.

I genomsnitt använder svenskar 140 liter vatten per person och dygn. Detta inkluderar disk, tvätt, toalettspolning, personlig hygien m.m. och av detta får man självklart uppskatta helt andra siffror vid en krissituation. Man bör alltid lagra vatten i hemmet. Detta kan man göra genom att fylla upp vatten i vanliga PET-flaskor och förvara dem i frysen. Kom bara ihåg att inte fylla upp flaskan helt då vatten expanderar när det fryser, det räcker med 3/4-delar. Det frysta vattnet fungerar inte bara som vattenreserv utan även som frysklamp så att maten inte förstörs. På hemsidan 72timmar.se kan man läsa följande:

Förutom luft är vatten det mest grundläggande behov som människan har. Vi klarar oss några dagar helt utan vatten men innan dess kommer dock effekterna av vätskebristen att verka nedsättande på vår arbets- och tankeförmågan och göra oss förvirrade, frusna och såklart törstiga. Dricksvatten som hålls svalt och mörkt håller sig minst en vecka men kan hålla sig mycket längre beroende på hur rent vattnet och förvaringskärlen är från början. Det finns också flera olika metoder att förlänga hållbarheten exempelvis med reningstabletter.

Vid kris bör man använda engångsservis så att man spar vatten genom att slippa diska. Vid förvaring av vatten i dunkar, se till att ha dunkar med skruvlock och kran. Se också till att ha dem enbart för vatten. Om det är bra kvalité på vattnet som tappas upp och flaskan/dunken är ren och står mörkt och svalt kan vatten hålla upp till sex månader, men det rekommenderas att man byter vattnet oftare för att vara på den säkra sidan och slippa unken smak. Bedöm efter lukt och smak.

Koka förorenat vatten

I en krissituation är förorenat vatten en av de vanligaste smittspridarna av mag- och tarmsjukdomar. Om du misstänker att vattnet kan vara förorenat behöver du rena det innan du använder vattnet. Detta gäller också för vattnet som du hämtat utomhus samt snö eller is. Koka upp vattnet så det kokar kraftigt med stora bubblor. Virus, bakterier och parasiter dör när vattnet kokas. Det räcker att vattnet kokas upp kraftigt och behöver inte stå och koka en längre tid.

Vattenreningstabletter

Klorbaserade vattenreningstabletter förstör skadliga bakterier i vattnet och skyddar mot sjukdomar som orsakas av bakterier men det hjälper inte mot kemiska föroreningar. Om vattnet hämtas från källa i naturen kan det vara påverkat av annat än bakterier, i dessa fall räcker inte desinfektion med klorprodukter som nämnts här för att ta död på till exempel parasiter som kommer från däggdjur. Koka alltid vattnet.

Var finner jag användbart vatten?

De flesta sjöar och vattendrag i Sverige har användbart vatten om de ligger högre än bebyggelse och inte för nära större tätorter eller fabriker. Följ djurstigar för att hitta vatten. Även myrstackar ligger ofta i närheten av vattentäkter. Även små tjärnar har tjänligt vatten även om det är gulaktigt och har både smak och lukt av humus går att dricka, efter rening. Vintertid, ta aldrig det översta lagret av snö för smältning då det är förorenat. För att få ett salttillskott, koka tallbarr i vattnet, vilket ger ett c-vitamintillskott. Om du inte har tillgång till annat än saltvatten eler bräckt vatten bör du inte dricka mer än några deciliter per dygn då risken för uttorkning ökar.

Egen vattenrening

Även om nedan beskrivna filter fungerar väldigt bra och dessutom är enkelt att göra, bör allt vatten även kokas innan filtret används.

Ingredienserna du behöver är:

  • Vitmossa
  • Torv
  • Kol
  • Småsten
  • Plåtburk
  • Kärl för uppsamling av vattnet

Till varje liter våt torv behövs 1/2 liter fint kolpulver vilket du får genom att krossa bitar av träkol. Ett torv- och kolfilter kan rena en vattenvolym som är 100-200 gånger större än filtrets volym.

Den torv du ska använda till filtret måste vara låghumifierad, dvs förmultningen får inte ha gått alltför långt. Sådan torv finner du under vitmossan på myren från några decimeter ner till en halv meter och den är brun till färgen. Om du kramar en bit av denna torv i handen rinner det ut en klar men gulfärgat vatten. Ser det ut som senap är torven för långt förmultnad.

Torven kan fånga upp och vid sin yta binda olika föroreningar. Den har också sk jonbytaregenskaper och kan därför binda joner från bland annat upplöst radioaktivt nedfall och joner av tungmetaller. Kolet ökar förmågan hos torven att binda olika slags gifter och dämpar dessutom humussmaken.

Lager 1- Småsten
Lager 2 – Blandat torv och kol
Lager 3 – Vitmossa

Hygien

Campingvärlden erbjuder massor av smarta lösningar för att klara vardagssysslor, bland annat olika smarta duschar. Allt från de enklaste och billigaste med upphängningsbara påsar med duschmunstycke, till mer avancerade, och dyrare, med speciallösningar både fram och bak. Dock kan man ju ha i åtanke att lösningar med vattentanka på taket kan vara en smart lösning, åtminstone så länge det är plusgrader, annars kan man ha en mer kompakt och komfortabel lösning att hänga upp i lämpligt utrymme. Om man vill ha lite avskildhet så finns det även duschkabiner för campingbruk att köpa. De s.k. påsarna som fylles med vatten kan få en värme uppåt 40 grader om man exponerar påsen för direkt solljus i några timmar och det låter ju ganska okej.

Naturliga städartiklar

Citron fungerar som ett naturligcitron lemont desinfektionsmedel tack vare att den innehåller citronsyra. Använd citronsaft och riktigt varmt vatten för att döda bakterier i kök eller husgeråd som kräver sterilisering, såsom babyleksaker. Citroner kan också användas som naturligt blekmedel för handdukar och sängkläder.

Tips: Blötlägg vita sängkläder och handdukar i en del citron och fyra delar vatten över natten och låt torka i solen nästa dag. Citronsaft kan också användas för att avlägsna tvålskum och kalkavlagringar i badrummet. Applicera citronsaft med en rengöringssvamp på problemområden och låt det sitta i ett par timmar före sköljning.

Destillerad vit vinäger
Vinäger är en sådan mångsidig rengöringsersättning att det är svårt att hitta exempel på vad som inte kan rengöras av denna produkt. Butiksköpt vinäger innehåller vanligtvis 5 % ättiksyra – den viktigaste ingrediensen för att ta itu med fett och bakterier. Vinäger är särskilt bra på avkalkning av maskiner eller rengöring av icke-vaxade golv.

Tips: Använd vinäger för att rengöra kaffemaskinen: kör hälften ättika och hälften vatten genom kaffemaskinen och sedan ytterligare ett par gånger med enbart vatten för att bli av med vinägerlukten.

Olivolja
Olivolja tar bort lim från trä, plast, läder och släta ytor. Olivolja ger också glans till tråkiga träytor och hjälper till att neutralisera lukter från avlopp.

Tips: Häll en matsked olivolja med lite eterisk olja i avloppet för att ta bort lukten. Olivolja kan också användas för att förhindra vattenmärken på rostfria diskbänkar. Torka bara av diskbänken med ett tunt lager olivolja.

Bakpulver

Ett milt men effektivt slipmedel och fungerar bra för att ta bort smutsiga lager som byggts upp på brödrostar och andra vitvaror tillverkade av krom eller rostfritt stål. Dessa lager kan avlägsnas genom att doppa en mjuk, fuktig svamp i lite bakpulver som sedan tillämpas på ytan.
Tips: För frukter och grönsaker som kräver noggrann tvätt: blöt dem i kallt vatten i cirka 5 till 10 minuter med ett par matskedar bakpulver och skrubba sedan lätt med en pensel.

Kaffesump
Bra för att absorbera obehagliga lukter från soptunna, kylskåp och händer efter hantering av lök och vitlök. Kaffesump kan också användas för att hjälpa till att skrubba bort matresterna från disken.
Tips: Placera små partier kaffesump i illaluktande utrymmen istället för att använda kemisk sprej. För enklare diskning: blötlägg smutsiga tallrikar i en blandning av varmt vatten och två-tre teskedar kaffesump.

Eteriska oljor

Kan användas som rengöringsprodukter tack vare sina aromatiska fördelar som motverkar lukt.
Tips: Häll 25 droppar i tvättmaskinen för frisk doft på lakan. Eteriska oljor som lavendel eller citrongräsolja kan användas för att rengöra fönster tack vare dess antiseptiska natur. Tillsätt några droppar i vatten för att rengöra smuts från fönster.

Brödbröd bread
En lite annorlunda, naturlig rengöringsprodukt – men som fungerar mycket effektivt – är den mjuka degen inuti en bit bröd. Ett bra alternativ till sprejer för att minska damm och är bra att använda när det gäller att rengöra målningar. Dessutom är fuktigt bröd ett bra sätt att plocka upp små bitar av krossat glas.

Tips: Börja med att damma av målningen och badda den sedan med den degliknande delen av brödet för att försiktigt ta bort smuts och andra partiklar. Brödet faller isär när det plockar upp smuts som inte är synliga för blotta ögat. Använd en mjuk borste för att torka bort spåren efteråt.

Salt
Salt kan användas för att ta bort fläckar från tekoppar och muggar och fungerar samtidigt bra för att absorbera fett.

Tips: Strö salt på matspill i ugnen för att undvika att det hårdnar. Innan du diskar feta pannor, tillsätt salt för att absorbera fettet och torka sedan av. Salt kan också användas tillsammans med bakpulver och ättika för att rensa duschavloppet. Häll 1 kopp salt, 1 kopp bakpulver och en halv kopp vinäger i badkaret eller duschavloppet. Låt vara i ca 10 minuter och häll sedan ner 2 liter kokande vatten.

Sängkläder.

Möjligtvis att man kan sätta igång en vanlig miljöklassad tvättmaskin emellanåt men det är ju inte utan elektricitet. Då ställer man sig frågan, behöver man verkligen sängkläder? Ja, dels av sanitära skäl men även för att hålla värmen.

Ull kommer inte enbart från får. Den mjuka angoraullen kommer från getter och kaniner. Ullen är krullig och har därmed en god förmåga att binda luft, vilket gör att den värmer bra. Lammullen är fuktighetsreglerande och tålig. Merinoull är en särskilt fin, mjuk ull från levande Merinolamm. Se till att merinoullen kommer från gårdar med certifierat god kontrollerad djurhållning, då denna produktion annars kan innebära ett omfattande djurplågeri.

Kamelhår.

I inre Asien finns kameler som lever på höga höjder. Det underhår som dessa kamelers vinterpäls består av kammas bort på våren och blir till sköna täcken som kan användas året runt. Det lätta, fina håret transporterar fukt snabbare än andra naturliga djurhår.

Jakhår.

Det fina, fluffiga underhåret som kammas ur när vinterpälsen släpper från jakarna i Himalaya är förstavalet för den som vill ha mycket värme. Mjukt, följsamt, fuktighetsreglerande och värmande.

Kuddar

Dinkelkärnor.

Ekologiskt (KbA-certifierat) dinkel är robust, elastiskt och bidrar till blodcirkulationen. Luftintaget i kärnorna är högt så att värmen hålls kvar och fukten förs bort. Dessa egenskaper gör dinkelkuddar till bra stöd för huvud och nacke.

Hirs

Hirskärnor är mindre än dinkelkärnor. De fina små, runda och glatta hirspärlorna anpassar sig därför till allra minsta rörelse. Huvud och nacke får alltid bra stöd. Välj ekocertifierat dinkel, t.ex. KbA. OBS att det inte går att använda vanlig mathirs för att fylla kuddarna.

Körsbärskärnor

En gammal huskur är att värma eller kyla körsbärskärnor efter behov för att behandla sig själv hemma, eftersom de håller temperaturen länge. Dynor och kuddar fyllda med körsbärskärnor kan användas som värmedynor i sängen eller på babyns mage.

Källa: Ekobyggportalen

Skinnfällar, tagel, bambu, hampa och nässla.

Det finns 1 200 bambuarter varav 200 är bra till fibrer. Konstgödsel används inte, då det ger sämre fiberkvalitet, och kemiska bekämpningsmedel behövs inte. Plantan behöver mycket vatten. Bambu planteras framförallt på mark som inte kan användas till annat jordbruk.

Bambu är ett typexempel. Den växer snabbt, behöver knappt några gödnings- och bekämpningsmedel och ger stora skördar. Dock kan bearbetningen av denna fiber vara miljöfarlig beroende på metod. Den stora skillnaden ur miljösynpunkt är om tyget är tillverkat av bambufiber eller bambuviskos. Traditionell viskosframställning är en tungt miljöbelastande process, menar Naturskyddsföreningen. – Det är därför viktigt att fabriken som framställer bambuviskosen gör detta på ett så hållbart sätt som möjligt. Det allra bästa är om kemikalierna som används vid spinningen återanvänds, berättar Weronika Rehnby, handläggare Bra Miljöval på Naturskyddsföreningen.

Kläder från återvunna material, som fleecetröjor av PET-flaskor, blir allt vanligare.

Rami är en textil växtfiber som kommer från en nässelväxt. Brukar användas i blandningar med bomull. Får gott betyg i Naturskyddsföreningens kartläggning av textilgrödor. Bedöms som ett bättre miljöalternativ än bomullsodling.

Källa: Göteborgsposten

Lin, ull och hampa är exempel på nordiska textilfibrer. De är slitstarkare och mer smutsavvisande än bomull. Dessutom innehåller de betydligt mindre gifter än bomull, även om de är inte ekologiska, och är ett klimatsmart alternativ som inte kräver några långa transporter. Hampa är en gammal kulturväxt som nu upplever en renässans. Den odlades i Sverige redan under vikingatiden. Hampa odlades både för de fettrika frukternas och för de långa men grova stamfibrernas skull. Av de senare framställdes till exempel snören, rep, segelduk och kläder. Hampan har många fördelar. Den kan odlas i vårt nordiska klimat. Den är slitstark och lämpar sig t.ex. betydligt bättre som möbeltyg än vad bomull gör. Dessutom är den resistent mot skadeangrepp. Inga bekämpningsmedel behöver användas under produktionen. Rötterna går djupare än hos de flesta kommersiella grödor och binder marken, vilket förhindrar jorderosion. Hampan tillför jorden näringsämnen och man kan odla hampa år efter år på samma marker utan att växla gröda. Hampa används för industriella ändamål, framför allt för produktion av textilfibrer som kan användas exempelvis till isolering, armering och textilier.

Hampatyg går att få fram i skiftande grovhet, allt från sidenliknande kvalitet till grov säckväv. Skor, ytterkläder, kavajer, byxor, strumpor och underkläder kan tillverkas av hampa. Sängkläder, frottéhanddukar, blöjor och bindor är några andra produkter.

Tagel är långa, grova och ganska styva hår från man och svans hos hästdjur samt från svans hos nötkreatur. Tagel används numera mest som stoppning i madrasser. Stråkar till stråkinstrument tillverkas också av tagel. Förr var det även vanligt att man flätade rep av tagel.

Taglet med sina utmärkta egenskaper har varit populärt genom alla tider och är så än idag. Madrasser och kuddar stoppade med tagel är kända i Sverige ända sedan 1700-talet, men  på den tiden var det mest kungligheter och adel som använde dem. Madrasser av hästtagel påverkas av dina sovställningar och bör vändas med jämna mellanrum för att bibehålla sin spänstighet. Vrid därför madrassen 180 grader cirka varannan månad och vänd även madrassen helt emellanåt.

Källa: Wikipedia och Bedino

Skinnfällar brukar ofta förknippas med lyx och är väl knappast det bästa alternativet för en allergiker men går det att köra i maskin: ullprogram, 30 grader med milt tvättmedel t ex ullschampo. Storleksmässigt passar t. ex. dovhjort bra som sängkläder och sammansydda fårpälsar blir både varmt och skönt. Förutom hembygdsgårdar och Blocket finns även fällar och skinn att köpa på IKEA där det självklart är billigare med konstgjorda skinn och om man köper från lokala gårdar mer rättvisemärkning så vet man att det är bra grejer.