När elektriciteten dör – Värme

Värme

En av de grundläggande faktorerna för liv, eller åtminstone för mänsklig bekvämlighet och överlevnad, är värme i olika typer. Värme får man från bland annat eld, vilket också ger oss möjligheten att tillreda mat.

Mindre värmeanläggningar

Bra att ha hemma

• Varma kläder
• Sovsäck/filtar
• Värmeljus
• Gasol-/fotogenkamin eller fotogenlykta + bränsle
• Brandsläckare/brandfilt
• Ved (om du har eldstad)

Trangiakök/spritkök. Förutom levande eld och uppvärmningsmöjligheter på t. ex. en kamin, finns det också system med mer fokus på att tillreda mat. Trangiakök/spritkök finns i ett flertal olika smarta kombinationer med massor av tillbehör om man så önskar. Nackdelen är väl att det med tiden ska fyllas på med gas hela tiden som i längden såklart blir kostsamt, dock kan man hitta hela kök på bland annat blocket.se för en liten summa. Enkelt, lättskött och bra lösning.

Värmeljus. Förutom att det är en lätthanterlig källa för att starta större eldar kan värmeljus även ge lite välbehövlig värme.

Förvara alltid tändstickor och tändare i vattentät plastpåse

Kaminer

På hemsidan www.72timmar.se får man följande tips:

Det finns små portabla kaminer som drivs med bl.a. gas eller fotogen (se nedan) att köpa i handeln. De mer vanliga fotogenlyktorna med veke fungerar också bra. Glöm inte att skaffa en tillräcklig mängd bränsle att driva dessa med då även bränslebrist kan inträffa. Tänk dock på att kolmonoxid eller koloxid är en färg- och luktfri gas och är mycket skadligt att andas och som bildas vid ofullständig förbränning.
Ventilation är därför extra viktigt vid förbränning i slutna utrymmen! Vädra kort men rejält och ofta.
Använd ett specifikt rum att bo i om elavbrottet varar längre. Helst det rum som har södersol. Använd mattor eller filtar för att slippa gå på kalla golv och isolera otäta fönster. Du kan också överväga att skapa ett “tält” inne i rummet för att hålla värmen bättre och sov samlat så att ni värmer varandra. Dra även ner persienner och gardiner på kvällen för att förhindra värmestrålningen att försvinna ut genom fönstren.

Större anläggningar

Istället för dyr elvärme kan man t. ex. ha ett elverk. Dessa kan man köpa på Jula, Biltema, Clas Ohlson m. fl. och som täcker behovet ganska bra, dock begränsat. Jag har inte rotat alltför djupt i ämnet elverk men den mest effektivaste jag kunde hitta har en brinntid på 4 timmar och drar 2.7 liter blyfri bensin, men å andra sidan kanske det blir jobbigt om man ska släpa hem bensin hela tiden. Om den ens finns att tillgå efter en längre period. Men det är ett alternativ för ett mindre boende, typ stugan, husvagnen eller husbilen.

Men det finns ju flera andra sätt att värma sig på. En markvärmepump tar energi från jordytan, en bergvärmepump från berggrunden, en sjövärmepump från vattnet och en luftvärmepump. Min favorit är markvärme, där man på Thermias sida kan läsa:

Markvärme

Markvärmepumpen, som även kallas jordvärmepump, tar tillvara på den solenergi som finns lagrad i markytan, via en slang som grävs ner på tomten. Om berggrunden ligger djupt, eller om du av andra skäl inte vill eller kan borra på din tomt, kan du välja en markvärmelösning.

Slangen grävs ner på cirka en meters djup och läggs i slingor på tomten. Energin hämtas upp ur marken på liknande sätt som med bergvärmen. Hur lång slinga som krävs beror på husets förutsättningar, värmepumpens storlek och tomtens markförhållanden.

Fördelar med markvärmepump:

  • Ingen borrning behövs.
  • Lägre installationskostnad än för bergvärme.
  • Markslingan har en jämn temperatur hela året.
  • Ger möjlighet till kyla.

Enda skillnaden mellan markvärmepump och bergvärmepump är att energin hämtas från marken istället för berggrunden. Tyvärr är inte heller detta system oberoende av elkraft, men förbrukningen blir åtminstone mycket lägre än vid direktverkande el.

Dock är väl dessa värmesystem mer eller mindre avancerade, måste anläggas i tid och kan ofta bli dyra historier. Så vi letar vidare. Visserligen står det också om olika andra uppvärmningsalternativ på Thermias sida, men jag vill hitta något ännu enklare! För övrigt konstigt att det inte står något alls om vindkraft…? Det tar vi dock upp lite längre fram.

Tanken faller snabbt på kaminer och eldstäder, och faktiskt är det så att värma huset med ved är ett av de absolut billigaste värmealternativen, speciellt om du är villig att göra mycket jobb – köpa långved som du sågar, klyver och torkar själv. Många husägare med vedpanna och ackumulatortank väljer den metoden för billigast möjliga uppvärmning. Mer om ved och vad man ska tänka på kan man läsa om på Råd & Röns hemsida, där det bland annat står om olika träslags energiinnehåll (se längre ned).

Kaminer, braskaminer och eldstäder

En braskamin är ett effektivt sätt att öka trivsel- och mysfaktorn i hemmet, samtidigt som man höjer fastighetsvärdet och sänker uppvärmningskostnaden. Dock är det inte bara att installera och njuta utan man måste också tänka på vissa förordningar man ska förhålla sig till samt tänka på hur stor yta som ska värmas upp och vilket material som kaminen ska vara tillverkad i. En klar favorit för mig skulle vara en kamin gjord i gjutjärn. Inte minst därför att gjutjärn är en effektiv värmeledare som ger snabb uppvärmning och långa avsvalningstider. Det är ett material anpassat för extrema temperaturväxlingar, som är slitstarkt och håller formen, år efter år. Gammalt och beprövat! Det finns ju både kaminer, spiskassetter och murspisar men det viktigaste av allt är att kolla vilken verkningsgrad de ger och om man ger sig ut på blocket kan man hitta Keddy kaminfantastiskt vackra kaminer till minst lika fantastiska priser. Ett annat bra ställe att börja leta på är Kaminhuset, där det finns flertalet kaminer att välja på, dessutom många handgjutna modeller gjord av äkta gjutjärn, precis som det ska vara för att ge den äkta myskänslan. Vissa kanske ryggar för kostnaden av en helt ny kamin men faktum är att dagens kaminer är väldigt mycket mer effektiva än de äldre modellerna och det kan ibland skilja 40-60% på verkningsgraderna, och det gör en hel del skillnad när det gäller antal grader man får i rummet, vilket ju är viktigt.

Med andra ord, om man bara är beredd att såga och hugga veden kan det bli oerhört billigt. Möjligtvis att kaminen idag uppfattas mest som en prydnad och värdehöjare för bostaden, men den kan ju göra så mycket mer. Dessutom, vad säger att man bara kan ha en när man kan ha flera? Möjligheterna finns där och det behöver inte alls vara komplicerat.

Man kan även bygga egna kaminer och eldstäder. Ett bra exempel som dessutom är billigt finns på www.rocketstoves.com där listan på saker man behöver inte är speciellt lång och som dessutom inte kommer kosta skjortan. Det finns även billiga varianter att köpa av de så kallade överskottsbolagen, och då syftas det på kaminer använda av militären. Ett annat alternativ är gasoldrivna maskiner.

Träslags energiinnehåll

Olika träsorter har olika effekt. I en högskolestudie från 2005 jämfördes 24 olika träslag och i olika stadier, vad de gav för effekt vid 20% fukthalt. Syrén, ek och äppelträd gav bäst effekt och sämst effekt hade gran, alm och tall. Ju lägre densitet i träslaget, desto bättre värmeeffekt.

Energisystem – Vindkraftvindkraftverk wind turbine

Med enkla medel kan man konstruera sin egen ”vindsnurra” varav man kan utnyttja energin och sänka elräkningen betydligt. Det finns massor av alternativ ute på nätet, dock verkar hemmabygge-versionerna inte finnas många av utan de flesta är paketlösningar som kostar en summa. Dock finns en alldeles förträfflig beskrivning av hur man bygger ett eget vindkraftverk här. Som sidan också tipsar om kan man köpa Hugh Piggott´s bok ”How to build a wind turbine”.

Energisystem – Vattenkraft

Att ordna med vattenkraftverk och turbiner är ungefär samma sak som med vindkraftverk, dock kan det vara problematiskt att få myndigheterna på sin sida, om det gäller större anläggningar. Dessutom är det ganska svårt att få ut några större energimängder men det kan ju vara ett komplement till andra lösningar. Många bäckar små….

Energisystem – Solenergi

Det pratas mycket om att utvinna solenergi genom solpaneler. Tyvärr är detta fortfarande väldigt dyrt, åtminstone om man tänker i större volymer, men några paneler på t. ex. stugan, husvagnen, husbilen eller på husbussen kostar inte så mycket. Dessutom finns det små, smarta lösningar på bland annat Biltema, Jula och Clas Ohlson som kan ladda mobiltelefoner, laptops, små lampor m.m. och till bra priser.

Ett enkelt energisystem

Med enkla medel kan man ordna ett 12 volt-system med en solcell och ett fritidsbatteri. Sedan kan man ha en enklare belysning med några LED-lampor (om man inte gillar fotogenlampa förstås), och även en handpump i vattenkällan. Det finns handvevade apparater utan batteri, till exempel 3-LED ficklampa med mobiltelefonladdare, radio och larm för ungefär 150 kr. Handvevade tvättmaskiner finns också.

Självklart finns ju också batteridrivna apparater och om man kan stå ut med batteribyten så är väl det okej. En bra pannlampa t. ex. är aldrig dumt att ha och de som finns har idag LED-lampor, vilket betyder väldigt energisnålt men samtidigt ett väldigt bra ljus. Mila säljer ett antal olika modeller, annars finns det ju alltid pannlampor lite varstans att köpa.