Kylvaror
Mejeriprodukter, kött, fisk och vissa pålägg är svåra att lagra om det är varmare än +10 grader. Alternativ är konserver och torrvaror som inte behöver förvaras svalt. En del grönsaker och rotfrukter måste man inte förvara svalt så det funkar ju också. Ett annat alternativ är att skaffa en gasoldriven kyl. Smör klarar sig lite varmare, ost lär inte heller vara ett större problem, mjölk kan vara knepigt. men filmjölk borde också klara lite mer värme. Fil är ursprungligt ett sätt att konservera mjölk på sommaren. Om man har tillgång till en brunn kan man använda den som kylskåp. Plastkasse eller ännu bättre hink med lock med rep fastbundet i handtaget.
Konservera kan du också göra för lagring av mat. Om det finns vattendrag på tomten så fungerar det också, möjligen undantaget när det är som allra varmast. En välgjord jordkällare håller kylskåpstemperatur även varma sommardagar.
Välj högpastöriserad mjölk då det har ett längre bäst-före-datum. Man kan faktiskt bygga egna kylskåp som inte kräver el. Gräv ett hål i marken, ungefär en meter djupt. Det kyler riktigt bra om man isolerar locket ordentligt och inte öppnar ständigt.
Sedan finns ju andra lösningar också. Dels finns så kallade absorbtions-kylskåp och kompressor-matade kylskåp som oftast finns i båtar, husvagnar, skåpbilar m.m. där man kan välja olika energikällor som t. ex. 12V/230V/Gasol. Flera av dem är faktiskt så smarta att de kan känna efter själv vilken spänningsmatning de får och kan även gå på enbart solcellsenergi.
Vilda växter – Kommer snart!
Tillagning av växter – Kommer snart!
Torkning av växter – Kommer snart!
Saftmaja
En ofta bortglömd men ack så användbar tingest inom kökets regioner är den så kallade Saftmajan. Sant förvisso att man kanske klarar sig utan något så lyxigt som saft men i-och-med att det innehåller bär direkt från naturen så innehåller det inga tillsatser eller gastronomiska mängder socker. Naturligt gjord saft är med andra ord rena hälso-bomben och dessutom god!
Tryckkokare
Används för konservering av frukt, grönsaker, kött och fisk. Tyvärr går de ju på el men om man har ett elverk eller annan energikälla så är det ju inga problem. Dessutom konserverar man ju inte hela tiden så elkostnaden blir väldigt låg. Tänk bara på att:
Torkat kött
Från matforum.se:
Förutsättningen är att du gör detta under vår/vintern, och att du har tillgång till renkött eller älgkött. Gör så här!.
Fyll en gryta med 10 Liter vatten
Häll i 1 Kg Grovsalt=10% salthalt
Koka upp vattnet tills saltet har löst sig och låt det sedan svalna
Stoppa i dom bitar du vill torka i saltvattnet (gärna bogbladsstekar eller mindre stekar)
Låt köttet ligga i saltlaken i ca:36 tim
Trä upp köttbitarna på ett snöre (typ hampasnöre) och häng sedan upp dom utomhus på en skyddad plats. Det bästa är att göra en enkel torkbur av billigt virke och klä buren med myggnät så att fåglar eller flugor inte kommer åt köttet under torktiden. Placera buren någonstans så att det inte kommer snö eller regn på den. Lämplig tid för att börja med torkningen är i Februari/Mars då solen börjat att värma på dagarna och när det fryser om natten. Beroendes på i vilken del av Sverige du bor så får man anpassa torkningstiden en aning. Kanske ska du börja tidigare?
Det tar ca: 3-6 veckor för köttet att torka beroende på väder och vind, och hur tjocka köttbitar du valt ut. Tunna bitar går fortare, men om dom är för tunna kan köttet bli för salt. När köttet är mörkt och lagom hårt är det färdigt.
Sen är det bara att tälja flisor eller “chips” som det heter på påsen.