När elektriciteten dör

När förutsättningar ändras – som de gjort under de senaste åren – så måste vi börja ta ansvar för vår framtid. Att inte planera för en eventuellt negativ säkerhetspolitisk utveckling – om ens bara i tanken – är oseriöst på gränsen till ansvarslöst. Det är dags att agera.

//Mikael Grev
F.d. gripenpilot i Försvarsmakten

Elektriciteten slutar att fungera av okända skäl. Vad gör du nu? Datorerna fungerar inte, teven är död och du har glömt att ladda mobiltelefonen. Radion har inga batterier i sig och eftersom det är mitt i vintern är det dessutom mörkt. Snart blir det kallt också då även värmen slogs ut. Frågan är, hur länge ska strömavbrottet vara? En annan tanke är, går det ens att leva en längre tid utan elektricitet? Jag har botaniserat lite omkring detta och har kommit fram till följande små tips. En liten bra-att-veta-lista som man kan skriva ut om man vill – innan strömmen går! Denna sida kommer bli en riktig långkörare och jag kommer bygga vidare framöver. Om ni har några smarta tips, tveka inte att höra av er!

Våra 5 grundbehov: Vatten, mat, värme, sömn och trygghet

 • Avsnitt 1 – Vatten, rengöring & hygien
 • Avsnitt 2 – Mat
 • Avsnitt 3 – Värme + träslags energiinnehåll + energisystem
 • Avsnitt 4 – Sömn
 • Avsnitt 5 – Trygghet

De huvudsakliga källor jag har hämtat information från och sammanställt är från Arméns ”Handbok för överlevnad”, civilförsvarets hemsida samt 72timmar.se och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Hoppas denna information kan komma till god användningen den dag då krisen är ett faktum.

Om krisen kommer

Till 113 13 kan allmänheten ringa då man vill ha information om allvarliga olyckor som en stor trafikolycka eller brand, eller vid kriser som exempelvis större stormar, översvämningar eller sjukdomsutbrott. 113 13 är ett nationellt informationsnummer som infördes i Sverige den 11 mars 2013. Numret är ett stöd för kommuner och andra ansvariga aktörer och förmedlar information till allmänheten vid allvarliga olyckor och kriser i samhället. Allmänheten ska också via tjänsten kunna lämna information om allvarliga olyckor och kriser. Packa också en krislåda innehållandes:

 • Vatten
 • Mat som klarar rumstemperatur. Exempelvis ris, pasta, bulgur, konserver, choklad och nötter.
 • Filtar, liggunderlag och varma kläder.
 • Fotogenlampa, stearinljus, ficklampa, tändstickor och batterier.
 • Hygienartiklar.
 • Telefonlista på viktiga nummer, om inte internet eller mobiltelefonen fungerar.
 • Radio som går på batterier, alternativt uppvevningsbara modeller. Sådana tillbehör finns också till t. ex. mobiltelefoner.
 • Kontanter.

Civilförsvarsförbundet har också en hel del bra saker att ha till hands om det en dag skulle bli kris. Likaså på sajten GetCamping finns det en hel del prisvärda grejer. Om man vill ”go hard core” kan man alltid kika in på mssjakt som säljer riktiga doningar när det gäller jakt.

Dessa saker är väl egentligen en bråkdel av vad man kan göra om man vill försöka minska elförbrukningen, minska energikostnaderna eller helt enkelt leva enkelt och billigt. Men det finns massor av andra sätt så tipsa gärna i kommentarsfältet!

En väldigt bra artikel om hur sårbart vårt samhälle är: Sårbart när allt samlas i mobilen från Borås Tidning 9/7 2015.