När elektriciteten dör – Manuella lösningar

Runt omkring elden sker vanligtvis matlagning och i viss mån, säkerligen lite mys och samkväm. Men för att hålla oss till redskap inom matlagningens vida värld, finns det några riktigt smarta och väl beprövade saker man borde ha hemma.

Manuell köttkvarn

En redig konstruktion, helst i gjutjärn, som tål att mala ner det mesta. De finns att köpa på nätet men också på loppisar, ofta för en billig penning.

Om du ska köpa en köttkvarn så titta noga på vilka tillbehör som följer med kvarnen. Ska du bara mala kött till färs så spelar inte tillbehören så stor roll, men vill du kunna korv och anpassa hålen till färsen så bör du absolut säkerställa att dessa följer med eller i alla fall finns att köpa till.

Lite matnyttig information angående val av köttkvarnar kan man läsa om här. Dock är det ju sant att de äldre, handvevade modellerna är både charmigare och billigare i inköp, men bäst av allt – de behöver ingen elektricitet, och gör i de flesta fall ett grymt bra jobb.

För att väga upp färs och andra matvaror kan man skaffa sig en köksvåg. Dessa finns i massor av utföranden och i olika design och tyvärr börjar priserna gå upp på dessa retro-vågar, men ibland har man tur och kan göra sig ett klipp på bland annat Blocket eller i någon loppisbutik. Just denna vackra våg hittade jag på blocket, men tyvärr skulle de ha 650 kr för den och visst är den vacker men till det priset jagar jag nog hellre vidare. Den som söker, hen finner.

Kaffekvarn…

…måste man såklart också ha, och en handvevad sådan! Det finns ju en mängd sådana kvar bland loppisarna och den ena är vackrare än den andra. Nymalet kaffe ska såklart kokas och inte bryggas och vilket som är godast är väl en smaksak. Men om det kommer till energisparande så är det handvevad kaffekvarn som gäller, kokad på kaminen såklart. Dessa kvarnar finns som sagt lite vartstans och brukar kosta från 300 kr till 600 kr, men det är ju en kostnad man snabbt sparar in när man siktar mot en minimal elkonsumtion.

Tvättbräda

Klappträ
Klappträ

Detta är en intressant sak som jag aldrig har fått riktigt grepp om, för hur gör man när man ska tvätta med en tvättbräda? Blir det inte jobbigt när det är minusgrader ute?

Faktum är att förr tvättade man inte så ofta, utan istället t.ex. (här i Norden) lade man ut plagg i snön så att de frös – man blev av med loppor och andra obehag (lukter etc.)

Annars kokade man mycket tvätt i stora kar på spisen. Efteråt så slog man tvätten med ett bösteträ/klappträ för att få ut vattnet och hängde sedan upp kläderna på tork.

1 . Fyll hinken, baljan eller diskhon med varmt vatten för mörkare kläder, kallt vatten för lättare kläder . Tillsätt en kapsyl av handtvättmedel per var fjärde liter vatten som används , blanda det i vattnet.
2 . Sätt tvättbrädan i badkaret eller i duschen direkt framför dig .
3 . Välj ditt första klädesplagg . Börja alltid med den ljusaste färger och arbeta dig ner till de mörkaste färger . Sätt kläder i tvålvatten för att bli blöt.
4 . Börja gnugga plagget upp och ner på den räfflade delen av tvättbräda . Doppa den igen tillbaka i vattnet och vrid det tills att hela plagget är genomgånget och skrubbat.
5 . När plaggen är rena, skölj dem i rent vatten.

Tvättmaskin

Att tvätta med tvättbräda låter ju jobbigt, är det säkert många som tänker MEN det finns nu ett enklare, lättare, miljövänligt alternativ som faktiskt är relativt nytt. Det finns nämligen ”Drumi”, en liten och kompakt liten tvättmaskin man trampar igång. Med andra ord, helt utan elektricitet, vilket ju är helt fantastiskt. Den har blivit en succé och säljs av företaget Yirego.

Hur bra den fungerar? Hur länge måste man trampa? Faktum är att intresset har varit så stort (juni 2015) att deras hemsida kraschade och webshoppen inte klarade trycket på efterfrågan, vilket säger en hel del. Men enligt deras information tar en tvätt ungefär 5 minuter, den kräver 10 liter vatten och man använder flytande pulver och tvål som tvättmedel. Den enda nackdelen är att den inte klarar större tyger såsom sängkläder men Yirego säger att de nu är i full fart att lansera nya produkter så vi får se vad som händer!