Historien om Pfizer

Detta inlägg lades upp idag på Facebook. Sedan kan man dra sina egna slutsatser.

Här är en kort summering av Pfizers meritlista för säkerhet och etik. Det här är en kort lista, som på inget sätt inkluderar hela företagets korrupta historia. Tror ni att de blivit ärligare just nu?
🔹Företaget fick de största böterna i USA:s historia som en del av en stämning. Företaget dömdes till 2,3 miljarder dollar i böter av federala åklagare för felaktig marknadsföring av medicinerna Bextra och Celebrex. De hade ertappats med att betala provision till läkare för dessa mediciner de felaktigt och olagligt lurat på sina patienter. Företaget erkände sig skyldigt till att ha felmärkt smärtstillande preparatet Bextra genom att marknadsföra läkemedlet för användningar som det inte godkänts för.
🔹På 1990-talet var företaget inblandat i defekta syntetiska hjärtklaffar som ledde till att mer än 100 människor dog. Företaget hade medvetet vilselett tillsynsmyndigheter om farorna. Företaget gick med på att betala 10,75 miljoner dollar för att reglera rättsmyndighetens avgifter för vilseledande tillsynsmyndigheter.
🔹Företaget betalade mer än 60 miljoner dollar för att lösa en rättegång om Rezulin, en diabetesmedicin som fick patienter att dö av akut leversvikt.
🔹I Storbritannien har företaget bötfällts med nästan 90 miljoner euro för att ha överdebiterat NHS, National Health Service. Företaget debiterade skattebetalarna ytterligare 48 miljoner euro per år för vad som borde ha kostat 2 miljoner euro per år.
🔹Företaget gick med på att betala 430 miljoner dollar 2004 för att lösa brottsanklagelser om att de hade mutat läkare för att skriva ut deras epilepsiläkemedel Neurontin för indikationer som det inte godkändes för.
🔹2011 fann en jury att läkemdelsföretaget begick utpressningsbedrägerier i sin marknadsföring av läkemedlet Neurontin. Företaget gick med på att betala 142,1 miljoner dollar för att reglera anklagelserna.
🔹Företaget avslöjade att de hade betalat nästan 4 500 läkare och annan medicinsk personal omkring 20 miljoner dollar för att ha talat å företagets vägnar.
🔹2012 tillkännagav U.S. Securities and Exchange Commission att de nått en uppgörelse på 45 miljoner dollar med företaget för att lösa anklagelserna om att dess dotterbolag mutat utländska läkare och annan vårdpersonal för att öka försäljningen utomlands.
🔹Företaget stämdes i en federal domstol i USA för att ha använt nigerianska barn som mänskliga labbråttor, utan barnens föräldrars medgivande. Företaget betalade 75 miljoner dollar för att förlika sig i nigeriansk domstol för att ha använt ett experimentellt antibiotikum, Trovan, på barnen. Företaget betalade ytterligare ett hemligt belopp i USA för att reglera avgifter där. Företaget hade brutit mot internationell lag, inklusive Nürnbergkonventionen som upprättades efter andra världskriget, på grund av nazistiska experiment på ovilliga fångar.
🔹Mitt i den utbredda kritiken av att urholka fattiga länder för droger, lovade företaget att ge 50 miljoner dollar för ett AIDS-läkemedel till Sydafrika. Senare misslyckades dock företaget att hålla det löftet.
Det här är med största sannolikhet bara toppen av ett enormt isberg som uppdagats och har kommit till ytan. De har en lång historik av att köpa forskningsresultat och läkare som ska pusha deras mediciner och att muta politiker och beslutsfattare.
Tror du verkligen att de skulle gått och blivit det hederliga helyllesföretaget just nu eller håller de på som de alltid gjort?
Ett gammalt men passande ordspråk är att 9 av 10 forskare tenderar att hålla med sin uppdragsgivare, den tionde har inget jobb på måndag. Forskningsresultat är inte svårt att fixa, som talar för ens produkt om man är ett av världens största och mest korrupta företag.
Vad får er att tro att deras forskning om de nuvarande sprutorna skulle vara sann och att de inte mutat beslutsfattare och läkare den här gången?
De andra spruttillverkarna är minst lika korrupta så tro inte att lösningen är att bojkotta just detta märke.
——————————————–
Glöm inte heller att Pfizer m.fl. inte har något ansvar alls för sina produkter. Med andra ord, om något går fel och du får bestående men, handikapp eller rent av dör avv att du använder något av Pfizers produkter, så får du inte en enda krona i ersättning. Låter det som en bra deal och ett företag man kan lita på?
141670cookie-checkHistorien om Pfizer