Detta är vår regering. Ni måste väl skämta?

Jojo, mindre än ett år kvar av sittande regeringen och först nu kollar jag upp det. Men bättre sent än aldrig, som man säger.

Saken är den att när det började bli prat om vaccinationspass (för övrigt planerat sedan 2015) började jag prata om att vi borde ha ett kompetenspass på våra politiker. Mest på skoj men tanken är inte dum alls, eller hur?
Hur som helst kikade jag in på regeringen.se där man också kan se vilka erfarenheter de har. Så jag började läsa om de olika ministrarna och satte nästan kaffet i vrånghalsen. Någon måste ju skämta med oss för har ni sett politikernas CV?
Här kommer några exempel.

 • Karl-Petter Thorwaldsson – Näringsminister – Utbildning: Tvåårig social linje
 • Annika Strandhäll – Klimat- och miljöminister – Utbildning: Gymnasium och ett antal mindre utbildningar (distanskurser?)
 • Anna-Caren Sätherberg – Landsbygdsminister – Utbildning:  3-årigt gymnasium.
 • Hans Dahlgren – EU-minister – Utbildning: Civilekonom, Handelshögskolan i Stockholm 1971
 • Eva NordmarkArbetsmarknads- och jämställdhets­minister – Utbildning: Studier i statsvetenskap, Luleå tekniska universitet
 • Mikael DambergFinans­minister – Utbildning: Förvaltningslinjen 140 p, Stockholms universitet 2000.
 • Peter HultqvistFörsvars­minister – Utbildning: 1977 Hagaskolan, samhällsvetenskaplig linje. 1976 Soltorgsskolan, tekniskt gymnasium. 1975 Gylle skola, grundskola.
 • Morgan JohanssonJustitie- och inrikes­minister – Utbildning: 1989–1993 Fil. kand. i statsvetenskap, Lunds universitet. 1986–1989 Gymnasium: teknisk linje, kemiinriktning.

Sverige regeringen Rosenbad

 • Anders YgemanIntegrations- och migrations­minister – Utbildning: ”1990 Studier vid Stockholms universitet”
 • Lena HallengrenSocial­minister – Utbildning: 1993–1996 Lärarexamen, högskolan i Kalmar.
 • Anna EkströmUtbildnings­minister – Utbildning: 1989 Riksdagens stenografiutbildning. 1988 Jur.kand. Stockholms universitet. 1980 Grundkurs historia, Stockholms universitet.
 • Lina Axelsson KihlblomSkol­minister – Utbildning: 1992–1998 Jur. kand, Uppsala universitet. 1996–1997 Franska, Université de Strasbourg. 1991–1992 Spanska A, Uppsala universitet.
 • Anna HallbergUtrikeshandels­minister samt ­minister med ansvar för nordiska frågor – Utbildning: 1983–1987 Studerat juridik och företagsekonomi, Göteborgs universitet.

Detta var några riktiga guldkorn i vår kompetenta regering. Dock fanns det ett (oroväckande) fåtal som faktiskt hade en hel del ordentliga utbildningar under bältet, men de flesta hade bara utnämningar och suttit inom olika sektorer.

Det jag menar är att om man ska ha nationella ansvar borde man också vara väl utbildad inom sitt område och det är flertalet i vår regering som definitivt inte har kompetens nog att göra ett fullgott arbete för landet och folkets bästa. Det är i alla fall min åsikt och jag menar också att det finns många andra yrkesgrupper som spenderar rejält många fler år i skolbänken och det finns många, många människor som har provat många olika slags jobb, som har levt livet, som har erfarenheter som man absolut inte får genom att sitta på möten år efter år.

Frågan är väl om man ska skratta eller gråta när man ser detta? Snälla någon, säg att det är ett skämt.

Läs även om Sveriges clowner i regeringen.

141630cookie-checkDetta är vår regering. Ni måste väl skämta?