Massmedia och public service är död. Nu drar jag.

Nyligen fick jag en fråga hur jag kan veta så mycket. Svaret var direkt och okomplicerat: jag följer inte massmedia längre.

De yngre generationerna har fattat grejen och ser betydligt mer på alternativmedia än de gamla, etablerade medierna. De har verkligen tagit åt sig av uppmaningen att vara källkritiska och att se båda sidor av myntet. De, om några, är grävande journalister och nyfikna på en galen omvärld med många frågetecken att reda ut. Samtidigt som de äldre generationerna har fastnat i gamla hjulspår och fortfarande konsumerar ”gammelmedia”.

Personligen använder jag knappt de sedvanliga medierna alls numera. Av mer eller mindre en slump började jag hitta stora och betydelsefulla nyheter på andra håll. Jag blev nyfiken och började gräva, samtidigt som att jag märkte hur de stora nyhetskanalerna var helt tysta. Bland annat om de massiva protesterna i London mot restriktionerna som jag tidigare har skrivit om. Det skrevs rakt av felaktigt om antalet människor och hur fredligt det gick till. Där vaknade mina misstankar och jag började undra vad mer vi inte får veta.

Nyligen träffade jag en nybliven journalist som beskrev sin yrkesroll med att det är de som skapar nyheterna. Skapar? Om vi ska enas om en definition och gemensam beskrivning så är väl följande något vi alla kan ensa om?

Journalistik är produktion och distribution av rapporter om aktuella händelser baserade på fakta och stödda med bevis eller bevis. Ordet journalistik gäller för ockupationen, liksom samarbetsmedier som samlar in och publicerar information baserad på fakta och stöds av bevis eller bevis.

Jag blev nyligen censurerad på Dagens Nyheter. Detta för en kommentar angående Deltavarianten av corona där jag, visserligen lite slarvigt, påstod att sjukhus och andra vårdinrättningar får ordentliga summor för att rapportera fall av covid-19. Återigen formulerade jag mig slarvigt men att censurera min kommentar på bara en minut får åtminstone mig misstänksam. Den journalisten kan omöjligt ha källgranskat mitt påstående på så kort tid. Måhända att pengafrågan inte gäller svenska sjukhus och vårdinrättningar, men det är så sant som det är sagt – om du undrar över något, följ spåret av pengar. Samt att det har dykt upp rapporter från Storbritannien och USA om att just dessa får feta checkar vid varje rapporterat fall av covid-19.

Hur som helst, nu lämnar jag ”gammelmedia” helt. För när jag granskar rubrikerna på Sveriges största nyhetssajter kan jag se en överhängande del av sensationsjournalism, flams och trams, antaganden, aningar och framförallt åsikter. Men var är faktan, statistiken och forskningsrapporterna från oberoende forskare? Har journalisterna och reportrarna blivit så lata att de inte orkar sköta sina jobb och verkligen våga vara kritiska? Ja, rentav vara konspirationsteoretiker för var skulle yrket vara om människor bara svalde allt de blev matade? Dessutom ska det hela tiden anspelas på människors känslor. Var livrädd för det ena, gråt för det andra, avsky det tredje och förena dig i pk-maffians stora gemenskap där alla tycker precis likadant. Att vara oliktänkare, idealist och att faktiskt ifrågasätta något är lika med öppen lynchning, förnedrande och förtal. Kanske detta påminner om någonting? Något totalitärt som börjar på ”K”…

Var finns alternativmedia då? Jag är glad att du frågar! Faktum är att de små men oftast otroligt energiska och genombetade inslagen , rapporterna, intervjuerna och granskningarna finns överallt. Bara man letar. Men jag ska vara snäll så här kommer en pålitlig lista

  • Highwire med Del Bigtree (engelskspråkig) drivs av Del som förr var journalist men som vägrades utföra sitt arbete på ett korrekt och juste sätt varpå han startade sin egen kanal.
  • The Crowhouse med Max Igan (engelskspråkig) med väldigt ingående men oftast långa rapporter om världsläget i stort.
  • World Alternative Media med Josh Sigurdson (engelskspråkig) som påminner om en iller med ADHD men om man har överseende med det så har han alltid väldigt mycket intressanta och djupgående reportage att bjuda på.
  • Tucker Carlson Tonight på Fox News (engelskspråkig) brukar alltid vara saklig och informativ med bra gadd på frågorna han ställer.
  • Newsvoice är en svensk partipolitiskt oberoende debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik. Tidningen tror på ett mångkulturellt samhälle både etniskt och tankemässigt. Tidningen fylls med innehåll från frilansande skribenter och debattörer från vänster, mitten och höger.
  • Swebb-tv är en svensk och oberoende nyhetskanal med fokus på den fria debatten om aktuella ämnen.

”Varför måste du nödvändigtvis ha fel bara för att ett par miljoner människor tycker att du har det?”
Frank Zappa

141020cookie-checkMassmedia och public service är död. Nu drar jag.