Blir du sjuk om någon hostar på dig?

Att hosta någon rakt i ansiktet låter inte speciellt trevligt. Men det var precis vad en testgrupp gjorde 1918 enligt medicinhistorian vid tiden för spanska sjukan.

En fantastisk historieskildring berättas av Brendan D. Murphy

62 fullt friska fångar i åldrar mellan 18 och 25, ett fåtal i 30-årsåldern, kom från fängelset Gallops Island utanför Boston och ställde upp i ett läkarexperiment: hur lätt smittar ett virus? Läkarteamet lett av den inflytelserika Dr. Milton J. Rosenau blev chockade. Efter att ha injicerat ett influensavirus i några av fångarna insjuknade ingen av dem. Detta förbryllade doktorerna och utsatte fångarna tids nog för inte mindre än 13 olika virustyper via vaccinationer, med samma resultat. Ingen insjuknade i influensa.

Därefter försökte Dr. Milton med kollegor att istället lyckas sprida viruset via andningsvägarna för att se om virus kan vara luftburna. Tester gjordes mellan fullt friska människor och de människor som hade insjuknat i influensa. Tester insamlades i form av saliv och sekret från de sjuka och gavs till de friska via sprayande direkt i ansikten, näshålor och svalg. De frivilliga observerades sedan i en veckas tid för att se vilka symptom de skulle uppvisa men ingenting visade sig. Inte ens efter en andra, ibland en tredje omgång av denna behandling.

Det sista experimentet gick till så att 10 volontärer skickades till sjukhuset för att umgås så nära med sjuka och döende i influensan människor som möjligt, för att på så vis kunna bli smittade och uppvisa resultat för att de hade ådragit sig influensa. Volontärerna fick vara i nära kontakt, ansikte mot ansikte, i 5 minuter och de sjuka/döende fick andas och hosta volontärerna rakt i ansiktet samtidigt som de andades in. Detta upprepades 5 gånger med 10 patienter. Alltså 5 utandningar/inandningar och 5 hostningar/inandningar, ansikte mot ansikte med 10 allvarligt sjuka patienter. Efter att ha inväntat resultatet i 10 dagar förblev resultat exakt likadant – ingen av volontärerna hade insjuknat i influensa eller hade symptom. Denna fantastiska bit av medicinhistoria finner ni i sin fullhet här.

Många liknande experiment har gjorts, med samma resultat.


Så varför insjuknar man då i t.ex. det som kallas för säsongsinfluensa? Enligt Brendan kan man undvika att bli sjuk genom att helt enkelt ta hand om sin kropp. Det innebär en hel del, vilket han också berättar om, men låt oss se vad till exempel 1177.se säger om saken. och speciellt om kroppens fantastiska immunförsvar. Egentligen är det inga konstigheter:

  • Ät variationsrikt. Fågel, fisk, kött, grönsaker, frukt, bär, nötter och drick vatten är mina egna tips. Antikroppar och försvarsceller byggs upp med hjälp av proteiner, fetter, vitaminer och mineraler och vid näringsbrist fungerar inte immunförsvaret optimalt eller inte alls.
  • Rör på dig. Dels för att underhålla rörligheten i lederna och blodomloppet men också för att få den viktiga D-vitaminen i sig när man är utomhus samt att även andas mer än instängd luft.
  • Få tillräckligt med sömn och vila. Hjärnan och kroppen ska få en chans att återhämta och hur tråkigt det än låter så är rutiner bra. Se till att få dina timmars sömn då de är så otroligt viktiga för immunförsvaret.
  • Undvik alkohol. Det är absolut inga nya rön om att alkohol minskar kroppens förmåga att försvara sig från bakterier och virus. Alkohol dämpar också de hostreflexer som hjälper till att driva ut bakterier och virus ur kroppen samt ökar risken för högt blodtryck, vilket man tror ökar risken att få ett allvarligare sjukdomsförlopp vid smitta av covid-19.

Det som också är viktigt att veta om immunförsvaret är att man förutom alkoholen, dålig kost och rutiner samt brist på motion kan försämra det på flera andra sätt. Sidan Steg för Hälsa skriver bland annat att ”Stress, ångest och nervositet. När vi har mycket att göra eller känner oss ängsliga och nervösa har vi därför lättare för att bli sjuka.” Med andra ord, att ha panik, stress och rädsla över en sjukdomsbild eller livssituation påverkar i allra högsta grad vår hälsa.

Ta hand om er allihopa, i denna så galna värld.

140020cookie-checkBlir du sjuk om någon hostar på dig?