Äntligen ett mansforum! Trodde du ja…

Hela samhället svämmar över av forum för kvinnor och hela tiden talas det om hur svårt det är att vara kvinna. Jag förnekar inte problematiken men om nu så många kvinnor anser sig vara starka och oberoende, varför ploppar dessa forum upp överallt? Dessutom, var är alla forum för män? I jämställdhetens namn borde  väl de också få komma i mediernas ljus och lyfta mäns problematik?

Det har i min närhet otaliga gånger lyfts frågan varför ingen startar ett mansforum och jag har till och med blivit tillfrågad om inte jag kan starta ett dylikt. För någon månad sedan blev jag väldigt glad då jag fann ett sådant forum – Män för jämlikhet. Jag läste igenom hemsidan relativt noggrannt och efter några minuters betänketid beslutade jag mig för att betala för ett medlemskap. Härligt, tänkte jag, att någon vågar lyfta frågorna som massmedia hela tiden duckar för och som försöker belysa att män inte alltid har det så lätt.
Dock blev min lycka ganska kortvarig då jag i ett inlägg från MÄN på Facebook påpekade att vi borde lyfta mäns problematik också och jag bifogade även ett tidigare inlägg härifrån med massor av statistik över mäns problematik. Vad tror ni hände? Mitt inlägg blev borttaget.

Jag begrundade detta och beslutade senare att kontakta dem. I milda ordalag frågade jag varför mitt helt sakliga inlägg hade tagits bort, att jag inte var upprörd över detta då jag säkert trodde att de hade bra motiv bakom detta. Jag fick inget svar. Jag dröjde någon vecka och vid ett svagt ögonblick skrev jag återigen till dem och sa att jag tyvärr börjar misstänka att mina pengar för medlemskapet varit felplacerade. Återigen möttes jag av tystnad.

Så det är vad man får för pengarna när man blir medlem i MFJ – Män för jämställdhet – där alla får komma till tals i en efterlängtad debatt och i ett forum för alla (märk väl ironiska tonen i detta) och det är jättebra att de har föreläsningar m.m. där de hela tiden belyser problematiken bakom att vara kvinna, hur vi ska lösa problematiken bakom den toxiska maskuliniteten osv. Med andra ord, detta är ännu ett nytt forum för feminister som ser män som det stora problemet, bara förklätt.

Ibland gör man dumma saker. Som att betala medlemskap för ett manligt forum som inte pratar med medlemmarna (möjligtvis bara med de som håller med och beter sig som beta-hannar och toffelhjältar) och som raderar sakliga inlägg som inte passar deras agenda.

I DN Kultur 12/4 skriver Carsten Jensen träffsäkert om mäns våldskapital och kvinnors befogade rädsla i det offentliga rummet.

Att män som grupp står för majoriteten av alla våldsbrott som begås vet vi redan. Men låt oss också synliggöra det våldskapital som vi män, i egenskap av att vi är just män, bär på. Även om jag som man inte har för avsikt att skada eller trakassera kvinnor i det offentliga rummet, så utgör min blotta närvaro ett potentiellt hot om våld.

Jag har, i sällskap med hundratusentals normalt funtade män, aldrig slagit eller våldtagit kvinnor men var är våra lovord? Att män toppar statistiken gång på gång när det gäller att vara utsatta för våld i hemmet är det till exempel absolut tyst om. Just saying.

138360cookie-checkÄntligen ett mansforum! Trodde du ja…