14 tips för ett bra språkcafé

I förra inlägget undrade jag var alla svenskar är när det gäller att vara med på och göra en insats i språkcaféer. Ursäkterna kan vara många men ett är i alla fall säkert, att svenskarna är varmt välkomna! För att mildra känslan av osäkerhet och med lite tur, få fler svenskar att engagera sig, tänkte jag här förklara lite mer vad man kan förvänta sig – och dessutom tipsa andra språkcaféer hur de kan göra sin verksamhet ännu bättre.

 1. Vilket verktyg?
  Vilket verktyg, vilken app eller vilket program ska vi använda för vårt språkcafé? Det är en mycket bra fråga men det beror på vilka funktioner ni vill ha och det finns hundratals att välja mellan. Själv tycker jag att Zoom fungerar väldigt bra och det är en fördel att admin ska ha möjlighet att kunna styra deltagarnas mikrofoner och kameror, att kunna dela skärm och kunna skicka filer. Dessutom krävs inte att deltagarna laddar ner programmet eller appen då det kan bli för komplicerat för en nybörjare som dessutom kanske inte kan engelska. Det finns även enklare program och appar där jag kan rekommendera Jitsi Meet som är gratis och open source ifall man oroar sig över integriteten. Dock kan uppkopplingen hacka lite och det finns inte så många funktioner.
 2. Presentation laget runt.
  Om ni inte är alldeles för många, låt alla göra en kort presentation av sig själva. Det är ett bra sätt att validera samtliga samt att bryta isen på.
 3. Gruppera.
  Ofta kan det vara en bra idé att dela upp större antal deltagare i mindre grupper. Dels för att alla ska få chans att prata men också i kunskapsnivåer.
 4. Stäng av mikrofonen.
  När det blir många besökare kan det också bli mycket prat. Då gör administratorerna rätt i att tysta allas mikrofoner, så kallat ”muta”. Detta förenklar inte bara när ledarna ska informera utan förbättrar även för de som av någon anledning inte har så bra uppkoppling mot mötet ni är i. Detta bör man använda sig av åtminstone när mötet startar och all nödvändig information har getts ut. I slutet av sessionen kan man gärna låta alla ha på sina mikrofoner, speciellt när alla vill säga hejdå och att vi ses vid nästa tillfälle.
 5. Du behöver inte synas.
  Alla är där för att ha trevligt och för att på ett enkelt och roligt sätt lära sig svenska språket och kulturella fenomen. Man både ger och får! Men det viktigaste är att alla får vara med i diskussionerna, inte att man ska synas, även om det är att föredra då det alltid är trevligare.
 6. Olika teman.
  En kultur har så många beståndsdelar där vi infödda inte tänker speciellt mycket på olika saker som faller sig naturliga för oss. Förslag på teman kan vara högtider, matlagning och kost, årstider, kulturkrockar, sociala koder, äldreomsorg och sjukvård, ordspråk m.m. Att ha teman kan vara ett stöd men som gärna kan mynna ut i samtal om helt andra saker. Det är helt okej! Vi är där för att prata svenska och det är vad som är fokus.frågor om Bibeln tro och religion på Anders Frihamn blogg i Borås
 7. Det finns vissa tabun.
  Vi försöker att undvika diskussioner om religion och politik. Vi frågar inte heller om saker som kan vara känsliga eller om personuppgifter och visar i allra största utsträckning respekt för varandra.
 8. Hänger alla med?
  Att lära sig ett nytt språk och förstå dess kultur är ingen lätt sak. Se därför till att med jämna mellanrum stanna upp och fråga om det finns några frågor. Möjligtvis kan ni också utse någon som skriver ner svåra ord i chatten, som sedan exempelvis kan mejlas ut till deltagarna eller publiceras i förslagsvis en facebookgrupp eller på en hemsida knutet till mötet. Som svensktalande kan man ibland få agera ordförande och se till så att alla får prata åtminstone lite grann.
 9. Föreningslivet.
  En viktig del av det svenska samhället och ett ypperligt sätt att träffa andra svenskar är att gå med i olika föreningar. Dessutom är det ett bra sätt för föreningar att synas utåt och få fler medlemmar. Anordna aktiviteter i samband med språkcaféet och ge en kort presentation av föreningen via exempelvis digitala möten och berätta lite om er verksamhet.
 10. Lättlästa nyheter.
  Som nysvensk kan det vara lätt att missa mycket aktualiteter som händer i det nya samhället och man kan lätt känna sig utanför i diskussioner kring t.ex. fikabordet på jobbet. Då kan ett inslag med lättlästa nyheter vara bra att ha där man i grupperna kan prata om och diskutera olika, aktuella ämnen och därmed få möjligheten att vara med i vardagliga diskussioner, med vanliga svenskar.
 11. Grammatiken.
  Infödda svenskar brukar för det mesta ha glömt av korrekt grammatik och i de allmänna diskussionerna lämnas den egentligen helt. Men om man vill kan man ha antingen en separat grupp som lär sig grammatik, eller ha en del av mötet, förslagsvis i slutet av sessionen, där man går igenom en enklare lektion av svensk grammatik.
 12. Ha roligt!
  Det tar alltid tid att skapa bra relationer men om du ger språkcafé en ärlig chans och återkommer blir det bara roligare och trevligare. Man lär känna inte bara andra människor från spännande kulturer, man får även insikt i sig själv. Språkcafé ska vara ett roligt och lättsamt sätt för människor att mötas, ta del av samhället, integreras och personligen föredrar jag där alla får ha en mötesplats med härliga människor att längta efter. Mer strikta förhållningssätt kan säkert också fungera men är inget jag själv skulle gilla.
 13. Var inte rädd för missförstånd!
  Man kan skratta tillsammans om det blir tokigt. Låt det ta tid att reda ut vad som menades och deltagarna kan också hjälpa varandra, även på andra språk.
 14. Kom ihåg…
  Det är genom möten med andra människor som vi också förstår omvärlden. Vi bygger broar mellan andra kulturer, umgås och är egentligen bara enkla människor. Tillsammans är vi starka.

 

138160cookie-check14 tips för ett bra språkcafé