Var är alla svenskarna?

Det är pandemi och många svenskar håller sig hemma, inomhus och på avstånd.

Många har också börjat att använda sig av digitala möten, kurser, nöjen och informationsutbytande av olika slag. Ett av dessa evenemang som numera är helt digitala är språkcaféer och som jag själv är med så ofta jag kan. Minst 4 st i veckan men gärna fler om jag hinner. Dels för att det är så härligt spontana människor man möter, ur samhällets alla yrkesgrupper men oftast högutbildade. Alla brinner de för att studera, inte bara svenska språket utan även för att en dag få kunna återvända till sina yrken de hade i sina hemländer och för att kunna betala tillbaka till det fantastiska land som Sverige faktiskt är.

Vi träffas, vi pratar om allt mellan himmel och jord. De flesta är väldigt duktiga på svenska språket fastän de inte har varit i Sverige speciellt länge och jag blir ideligen häpen över deras iver. Trots att de har familjer, studier och ibland jobb att hinna med så tar de sig tiden att ses digitalt. För att lära sig mer om Sverige, våra traditioner, seder, bruk och vanor. I gengäld får även jag lära mig väldigt spännande saker om kulturer världen över. Dessutom har vi det både trevligt och väldigt roligt när vi träffas och språkcafé är alltid en orubblig punkt i mitt veckoschema.

språkcafé är ett bra sätt att möta nya människor från olika kulturer och lära sig nya saker

Så vad gnäller jag om då? Jo, att oavsett vilket språkcafé jag besöker, från norr till söder, lyfts alltid samma problematik fram: var är svenskarna? Vi är oftast väldigt få svenskar på språkcaféerna och det var likadant när vi träffades i verkliga livet, det var alltid en brist på svenskar! När argumentet hörs att integrationen ju är så viktigt undrar jag alltid, men vad gör du själv för att förbättra och underlätta?
Ofta får man höra en dålig ursäkt om att de av någon anledning är upptagna. Ja, absolut, det förstår jag att man kan vara, men precis varje vecka? Tror du dessutom inte att nysvenskarna också har att göra? Flertalet kulturer har också ett ganska stort antal barn men trots det kommer de troget till språkcaféerna för att de så ivrigt vill kunna vara en del av det svenska samhället. Men svenskarna uteblir gång på gång. Likadant är det ute i samhället och det är tyvärr en alldeles för vanlig situation, att nysvenskar kan bo i Sverige i många år men utan möjligheten att få prata med svenskar. Det är ju rentav tragiskt när man tänker efter.

Staten kan inte fixa allting. Varken samtalet mellan dig och Ali från Uganda eller att alltid finnas till hands så fort du behöver hjälp. Men tillsammans kan vi inte bara förbättra integrationen så att nysvenskarna kan börja betala tillbaka, men även möjliggöra samhällets gemensamma mötesplatser. Tryggare vardagsliv helt enkelt. Att våga ge sig ut, se samhällets goda medborgare istället för att skrämmas av tidningarnas svarta rubriker.

Hur hittar jag språkcaféer då? Kolla på din kommuns hemsida ifall du skulle bli intresserad av att möta deltagarna någon gång. Efter pandemin vill säga. Vissa kommuner har även ett system där man kan bli språkvänner, där man på mer spontan och öppen sätt träffas och har aktiviteter ihop, utöver språkcaféets tidpunkter. Facebook är en bra källa för att hitta språkcaféer landet över och det fina är att man kan bara vara sig själv. Du behöver inte ens kunna grammatik, de är själva så bra på det. kom bara med ett gott humör och lite vilja att lära andra människor, andra kulturer samt att få en och annan fördom raderad!

138130cookie-checkVar är alla svenskarna?

2 svar på ”Var är alla svenskarna?”

  1. ”Inte kan väl jag, vad skall vi prata om, tänk om jag inte alls fattar vad de säger, det finns andra som är bättre på det, jag vill inte binda upp mig, jag har inget att tillföra, tänk om det blir pinsamt tyst, jag kan inte den där digitala biten”… så kanske vi som inte dyker upp resonerar. I vart fall kan en del av dessa påståenden passa in på mig. 🙂
    Men du gör ett bra jobb med allt detta Anders. Jag är och har alltid varit imponerad.

    • Fullt tänkbara scenarier och säkert sådant människor tänker och det enda jag kan säga att så har det hittills aldrig blivit. Det är mest ledarna som håller låda, låter alla komma till tals och alltid med nya teman. Teman som man försöker hålla sig till men oftast blir det prat om även andra saker. Hur som helst har vi alltid roligt och det har blivit en liten familj kan man säga. De är ju väldigt bra på det sociala, nysvenskarna alltså. Sedan bör tilläggas att Borås har ett väldigt bra, ja faktiskt det bästa jag hittills har råkat på, men fortfarande utan att vara för komplicerat för någon. Alla är varmt välkomna.

      Tusen tack Tony, en gör så gott en kan! 🙂

Kommentarer är stängda.