Skrattretande jämlikhet

Sedan ett år tillbaka följer jag diverse mansforum runt omkring på nätet, där bland annat jämställdhet alltid kommer på tal. Bland en av de absolut bästa och populäraste är mannen som kallar sig för Joker och som driver youtube-kanalen Better Bachelor. I detta klipp förklaras hur den så kallade jämlikheten inte alls är jämlik, samtidigt som att många kvinnors krav på män är helt orealistiska. Ett fullständigt lysande klipp om logiken varför allt fler män lämnar dejting bakom sig, varför kvinnor blir lämnade ensamma och varför idealen är så otroligt skeva mycket tack vare modern feminism, dejtingsidor och sociala media.
Som påläst man är detta skrattretande men den tragiska sanningen är att det finns tusentals kvinnor som inte ser logiken bakom problematiken. Stark och självständig? Som en man. Men vill män ha en man till livspartner?

Enligt en undersökning på statista visar siffror från 2005 att Sveriges befolkning hade ett genomsnitt på 11,8 sexuella partners baserat på beräknad genomsnittslivslängd. Ur en artikel i Aftonbladet från 2011 ser vi att antal sexuella partners för män har ökat till 15 st, men variationen är stor då siffrorna gäller för drygt en fjärdedel av männen. I en annan undersökning gjord under 90-talet berättas att majoriteten av kvinnor är nöjda med sina sexliv.
Men sedan händer det något drastiskt. Ur en artikel i Aftonbladet 2013 kan man läsa: ”Andelen svenskar som uppger att de hade en kärleksrelation till sin senaste sexpartner har minskat rejält de senaste 17 åren. Störst är minskningen bland kvinnor mellan 25-34 år, där 97 procent 1996 uppgav att förra sextillfället var i en kärleksrelation. I år säger tre av fyra detsamma.” En förklaring sägs vara öppnare normer, arbetsmarknadens svängningar en annan.

– Man säger att kvinnor och män är lika värda och att de ska ta för sig, men den kvinna som gör det blir inte självklart lovordad. Det är fortfarande en enorm skillnad när det gäller mäns och kvinnors sexualitet: moralen är mycket strängare för kvinnor. Trots stora förbättringar på jämställdhetsområdet ligger moralkakorna ligger kvar. Ord, handling och föreställningar skiljer sig åt. När det gäller jämställdhet finns stora skillnader fortfarande.

Enligt en undersökning från 2017, och den mest aktuella jag kunde hitta, sägs det att genomsnittet ligger på 17 sexuella relationer under en livstid, men att man ska ta statistiken med en nypa salt då det finns många variabler att ta i iakttagande. Speciellt som att kvinnor har en tendens att subtraherar antalet, samtidigt som att män gärna adderar.

Jag är och har alltid varit den trogna typen så jag tycker att 17 partners är en hel del, trots att jag inte ännu har levt hela mitt liv. Men samtidigt har jag som sagt dragit mig ur dating-cirkusen där löjliga krav sätts som ingen verklig man kan leva upp till. Dessutom är dejtingsajter m.m. bara medel för kvinnor att få bekräftelse och oftast blir det mest tomma löften och lovord av män som vet att de har en chans att ligga runt, för att sedan dumpa kvinnan. Via dejting-appar och sidor kommer bekräftelsen och kvinnor får ofta förhöjt värde och därmed en skev självbild, samtidigt som vanliga män blir osynliga.
En av mina yngre bekanta talar relativt öppet om att hon har haft över 240 sexuella partners och visst, det får hon absolut ha, det är helt okej. Men samtidigt pratar hon om en framtid med man och barn. I mitt stilla sinne undrar jag vilken man vill ha en kvinna som har gett sitt intimaste  till ”alla”? Enligt forskning visas hur kvinnors beroende är rentav skadligt för hjärnans receptorer.
Så vad händer om man blir beroende av bekräftelse, nya fjärilar i magen, sexuella erövringar och ständigt nya partners?

138030cookie-checkSkrattretande jämlikhet