Fira den Internationella Kvinnodagen av rätt orsaker

Tro det eller ej men jag tycker att kvinnor är fantastiska. På så många olika sätt. Men jag blir också irriterad att vi ska fira den Internationella Kvinnodagen den 8 mars, ofta av helt fel orsaker.

Om man kikar bakåt i historien kan man läsa att detta är en dag som det har kämpats för, vilket man självklart ska ha stor respekt för. Likaså för alla de kvinnor i sådana länder som har långt till jämlikhet. Förhållandena bör absolut förbättras där det behövs, det är absolut ingen tvekan om det. Men vad som irriterar mig är inte bara den Internationella Kvinnodagen där vilken kvinna som helst får blommor på stadens gator och uppvaktade av sina män, utan även Mors Dag. För vad jag inte kan förstå är att det pratas om jämlikhet hela tiden men ingen vågar ens nämna mäns problem eller att fira Internationella Mansdagen den 19 november.

Vad jag menar är att dagen saknar fokus. Vi kan absolut fira historiskt betydande kvinnor, men lika mycket som vi ska fira historiskt viktiga män. Eller varför inte fira de dagarna ihop och belysa viktigt historiska händelser ur ett könlöst perspektiv? Något som har hjälpt mänskligheten i stort, oberoende av kön. När man idag firar Internationella Kvinnodagen kan vem som helst, bara hon är kvinna, få en ros eller present, vilket jag tycker är rentav märkligt. Grattis att du hade oturen att födas med snippa och orkade kravla dig ur sängen denna morgon så att jag kan ge dig en ros som du antagligen inte har förtjänat. Glömde du hämta barnen på dagis igår? Ingen fara, du är ju kvinna och dina förfäder har lidit under patriarkatet så ta en ros för vi tycker synd om dig och ditt kön. Liksom förlåt, dels för att dina förfäder fått lida så mycket men också för att du har det biologiskt jobbigt en gång i månaden.
Att ge alla kvinnor en ros just för att hon råkar vara en kvinna vore som att helgonförklara alla kvinnor men hur vet vi i ärlighetens namn att just den kvinnan som fick den rosen, förtjänade den? För att alla kvinnor är änglar, det vet vi ju att det helt enkelt inte stämmer.

För ärligt talat blir jag både trött och förbannad när det hela tiden ska skyltas med hur skör, hur oskuldsfull och fantastisk kvinnan är. När såg man det senast om män? Samtliga medier förskönar kvinnan och fördummar mannen. Det går att skämta om och fördumma män men inte om kvinnan. Fet man är roligt, fet kvinna är starkt och oberoende osv.

Kanske det behövs fler forum för män? Jag och ett antal vänner har länge funderat på detta, att digitalt skapa ett mansforum, för att vi helt enkelt har sett ojämlikheten och vi vill göra något åt det. Självklart skulle vi få moteld och få utstå mycket kritik, men kanske man kunde skapa mer förståelse då det inte skulle vara exklusivt för män? Inte att det skulle bli en herrklubb online, men ett forum att diskutera och bara snacka lite. För att finna lite förståelse och gemenskap män emellan, vilket jag säkert tror kan behövas. Vi män är oftast inte speciellt bra på att använda orden och samhället har hittills inte varit bra på att ge oss verktygen, men ett forum skulle kanske kunna vara en hjälp på vägen till att kunna kommunicera bättre.

Bara en tanke och jag tror många män skulle gilla det.

Hittills är de enda som har gillat Internationella Kvinnodagen och Mors Dag som jag har talat med inte enskilda kvinnor. Bara butiker, feminister, politiska partier och andra som vill skaffa billiga PK-poäng.
Jag kanske är gammalmodig men jag belönar människor efter deras handlingar, inte efter deras kön.

Ros till alla kvinnor? Som ett ”-Förlåt från oss män att ni behöver leva på samma planet som oss.”

137660cookie-checkFira den Internationella Kvinnodagen av rätt orsaker