Corona vs Diabetes

Ja läget med Corona och Covid-19 är allvarligt och dödstalen fortsätter stiga. Jag fattar. Men hur ser en jämförelse ut?

”Fler än fyra miljoner vuxna har under 2019 (i världen) avlidit på grund av diabetes och sjukdomarnas komplikationer. Det är ett dödsfall var åttonde sekund. Diabetes står för drygt elva procent av alla dödsfall.”
Artikel ur Diabetesportalen där det också berättas att antal diagnosticerade ökar lavinartat. Läs hela artikeln på Diabetesportalen.

Siffror i Sverige då?

Covid-19 har från första dödsfallet i mars 2020 tills idag skördat 12.623 liv. Källa: https://c19.se
I en artikel ur Må Bra från 2017 kan man läsa följande: ”Diabetes är kopplat till bland annat hjärtsjukdom och njursvikt som alla kan stå med på ett dödsorsaksintyg. Författarna förklarar att när både hjärtsjukdom och diabetes nämns i ett intyg är det upp till läkaren att ta beslut om diabetes ska indikeras som underliggande orsak och det beslutet varierar stort från läkare till läkare.”
Detta gör det svårt att ge en exakt siffra då diabetes påverkar så mycket i kroppen men om man via SCBs Statistikdatabasen söker på enbart Cirkulationsorganens sjukdomar och Endokrina sjukdomar, nutritionsrubbningar och ämnesomsättningssjukdomar får man en dödsiffra på över 30.700 människor för år 2019. En siffra som enligt Internationella Diabetesfederations (IDF) kartläggning av diabetes i världen 2019 ökar stadigt och kurvan går starkt uppåt.

Givetvis kan man också fråga sig vad som är värst.

Ett liv med ständiga kontroller av blodsocker, ett oändligt antal nålstick, läkarbesök, planerande av varje matintag, följdkomplikationer (ofta smärtsamma sådana), möjlig amputation, blindhet, påfallande risk för handikapp och förkortad livslängd vad det gäller diabetes. Eller vad jag har läst om covid-19, att lungorna slutar fungera, vilket självklart är ett ohyggligt sätt att dö på.
Ni får dra era slutsatser själva.

137450cookie-checkCorona vs Diabetes

2 tankar på “Corona vs Diabetes”

  1. Eftersom Herr Frihamn inte har någon ”Gilla”-knapp på sin sida får jag göra en kommentar om att jag läst hans nedplitade tankar och håller med om hans funderingar. Därtill vill jag ändå önska en God helg.

Kommentarer är stängda.