Anteckningar TEDx-talk med Karen Dolva om social teknik

Karen Dolva, en av grundarna och VD av det norska företaget No Isolation som vill motverka ensamhet och isolering genom teknik för äldre och utsatta barn. No Isolation har vunnit utmärkelser för Bästa Nykomling och Best Social Tech Startup under Nordic Startup Awards 2016.

Dagens teknik har gjort de mest effektiva, än mer effektiva och många gånger, även stressade. Grupper av människor som inte passat in har åsidosatts ännu mer. Dagens teknik är oftast anpassad för massan och de yngre generationerna, vilket har medfört att flertalet seniorer helt enkelt har gett upp om att kunna använda teknik som tar dem närmare andra människor. Även människor med handikapp av olika slag har blivit exkluderade.
En mycket stor del av dessa är seniorerna, som till stor del skulle behöva inkluderas mycket mer i dagens samhälle för att kunna föra vidare sina erfarenheter, kunskaper och färdigheter.
Teknikbolagen har i många avseenden svikit de allra mest utsatta och svagaste i vårt samhälle.

Alla människor kan känna ensamhet någon gång under sina liv, men när det börjar ta över merparten av ens liv, det är då det börjar bli farligt. Hur länge skulle det dröja innan någon skulle sakna mig om jag plötsligt blev allvarligt sjuk eller något annat allvarligt skulle hända? Sådana tankebanor orsakar stress vilket enligt forskning skulle kunna motsvara när man röker 15 cigaretter per dag, vilket påverkar hjärtat och som i sin tur höjer risken för hjärtproblem med över 30%. Det ökar dessutom risken för hjärnstroke och risken för demens dubbleras av ensamhet. 66% av vårdkostnader läggs på demenssjuka människor. Ensamhet är en större orsak till för tidig död än övervikt.

Barn som drabbas av sjukdomar med långvariga perioder av sjukhusvistelser drabbas hårt både vad det gäller utbildning men även socialt.
De har ofta en tendens att avbryta sina studier, de är oftare mer representerade i arbetslösheten – trots att de hade vuxit upp med teknik och sociala medier. Mer än 500.000 barn inom EU lever idag i social isolering. Att bara ha en platta, mobiltelefon eller padda inkluderar dig inte automatiskt i sociala sammanhang. Det är enkelt att följa någon annan på sociala medier men det ger dig inte möjligheten att vara med.

AV1 social teknik för hemmavarande barn görs av det norska företaget No Isolation

En tredjedel av seniorerna i EU säger att ensamhet plågar dem. Det är inte beroende av storleken på det sociala nätverket utan återkommande sociala event som spelar roll och som får oss att må bra. Torra fingertoppar är en vanlig åkomma bland seniorer och då fungerar inte touch screens som t.ex. smart phones.

”Ensamhet är en pandemi som inte skiljer på ålder, kön eller nationalitet.”

”En fjärdedel av alla seniorer kan gå dagar utan att ha någon att prata med”.

”Teknik borde göras för individen och inte för massorna.”

”Det är aldrig dina teknikkunskaper som ska mätas, utan alltid designen på tekniken som erbjuds dig.”

”Ensamhet är glappet mellan önskad och mottagen kommunikation.”

Karen gör en fantastiskt berörande föreläsning på TEDxArendal 2017 – ”All the lonely people” där hon inleder med:
”-Om jag hade dött när jag var 22 år skulle det ha tagit veckor innan någon hade upptäckt det.”

I lilla Norge visar statistiken att över 16% av befolkningen är plågad av ensamhet, varje dag.

Det är 800.000 människor och trots denna siffra visar statistik från FN att Norge är ett av världens lyckligaste länder.
Eftersom ensamhet ofta är förknippat med skam så är 16% troligtvis en väldigt låg procentsats.

Ensamhet gäller både gammal och ung. Det är vedertaget att ensamma barn, tonåringar och unga vuxna oftare har problem i skolan, är oftare deprimerade och har flest självmordstankar än deras jämnåriga med ett rikt socialt liv.

Som singelkvinna har man 4 ggr större risk att komma att plågas av ensamhet, än kvinnor i en relation. Män löper 10 ggr större risk.

Videokonferenser och videomöten har visat sig vara ytterst effektiva mot ensamhet, isolering och depressioner. Trots detta har över 70% av seniorer över 80 år aldrig provat det.

”-Vi som människor är fundamentalt byggda för att vara en del av en grupp. Vi är fundamentalt byggda för att kunna förlita oss på andra och att andra förlitar sig på oss. Det finns inget coolt, modigt eller beundransvärt i att gå genom livet ensam. Så snälla, ring vännen jag vet att ni alla har, och ha tråkigt tillsammans. Låt människor komma in för när du lutar dig mot andra människor inte bara hjälper du dem utan också dig själv.”

statistik teknik använd av seniorer

Samtidigt är det väldigt svårt att kunna vara social. Trots att det i skrivande stund är corona-tider där människor rekommenderas att isolera sig hemmavid och att det finns goda möjligheter att vara social via video så är gensvaret väldigt svagt. Personligen är jag registrerad på de flesta tekniska lösningar som finns att tillgå och med närmare 300 bekanta på sociala medier, men ingen är intresserad av att prata lite. Det är märkliga tider. Men man vänjer sig vid allt, även ensamhet.

Andra klipp med Karen Dolva om ensamhet:

Se även How to get rid of loneliness and become happy | Olivia Remes | TEDxNewcastle – 13/11/2018

134200cookie-checkAnteckningar TEDx-talk med Karen Dolva om social teknik