Stopp för sociala medier

Den senaste tiden har jag funderat mer än vanligt på detta med sociala medier.

Vad är egentligen deras funktion? För skaparna av sociala media är det såklart att få oss ständigt online samr att tjäna pengar på att sälja vår information. Men mer än så då? Vad ger det oss användare? Bekräftelse och validation, ja absolut. Men ska vi nöja oss med det på detta digitala sätt? Kan vi inte bli bättre på att berömma och bekräfta varandra i verkligheten istället?

Nu i corona-tider då alla är så otroligt omtänksamma, sociala och hjälpsamma kanske det är en självklarhet, men om ett år då? Möjligheten att vi är tillbaka till samma strukturer som innan pandemin är högst troligt, tror jag. Av den enkla anledningen att människan är ett bekvämt vanedjur.

En väldigt lång tid har jag verkligen funderat över detta.

Trots att jag arbetar med sociala media kan jag inte påstå att jag trivs speciellt bra med upplägget och idén. Intressegrupper är självklart jättebra och likaså att man får tillgång till ett stort nätverk – men utöver det tycker jag att det är mestadels skitsnack, flams och massor av bekanta som aldrig någonsin hör av sig. Det är ytterst få som idag ringer eller hälsar på, bara för att säga hej och snacka lite skit. Sociala medier har blivit ett sätt att förminska människors värde och vi samlas på hög.

En exakt plan på hur jag ska göra har jag ännu inte, men jag antar att jag behåller kontona och använder dem för att marknadsföra mina inlägg på hemsidan. Den dagen jag har ett behov av ett nätverk har jag också tillgång till det.

I skrivande stund var mitt senaste personliga inlägg på Facebook och Instagram skrivet 9 april.

Sanningen att säga är jag väldigt nyfiken på när någon ska undra vart jag tog vägen. Jag pratade med en vän som har lämnat sociala media om hur länge det tog innan någon undrade å hans vägar, och han sa att det tog ungefär ett år. För mig är det bara ytterligare ett bevis på hur obetydlig man egentligen har blivit i ett digitaliserat samhälle där flams, trams och uppvisande av nya skrytprylar har blivit viktigare än människor som numera hanteras som ren stapelvara. Gör inte sociala media att vi i själva verket blir än mer isolerade?

 

133880cookie-checkStopp för sociala medier

6 tankar på “Stopp för sociala medier”

  1. Hej Anders. Jag håller helt med dig om dina tankar om sociala medier, det vet du sedan innan. Jag har undrat om anledningen till dina färre inlägg på FB och Insta sedan en tid. Kul att du tänker behålla denna sida.
    Jag har sedan länge (in)sett att ca 10% av vänner och följare interagerar på ”mitt” inlägg antingen på Insta eller FB. Jag här 63 vänner på FB ca 10 ger respons på mina inlägg och av 610 följare på Insta ger ca 60-80 personer respons på mina inlägg.

    • Ja det låter som troliga siffror och jag antar att folk vill ha snabbare media idag. Jag ska se om jag kan hitta något sådant och implementera här, dessutom lösa detta med att du ständigt hamnar i skräpkorgen! Väldigt märkligt då jag har godkänt ip o annat…nåja, jag är på gång iaf 🙂

Kommentarer är stängda.