Min värld har vänts upp och ner

Jag är duktig på ord. Både privat och via jobbet. Men på sista tiden har jag flera gånger känt att även om jag är bra så räcker orden inte till. Inte på långa vägar faktiskt.

Jag har slutat ränka dagar hur länge sedan det var som jag beslutade att nu fick det vara nog med krogrundor. Det ena ledde till det andra och idag är jag mer än säker på att det där är en värld jag aldrig mer kommer att återvända till. Av flera skäl. Sedan dess har jag också upptäckt en sannare bild av inte bara mig själv utan av människor omkring mig och samhället. Hur saker och ting hänger ihop och hur det fungerar. Det är egentligen ganska fantastiskt om jag tänker efter.

Jag började hitta andra saker att göra, något annat än att hänga oftast ensam vid bardisken. Det gav liksom inget och dessutom blev min ekonomi påverkad. Så jag började leta efter saker att göra här i närområdet. Jag började gå på de få saker jag kunde hitta; teater oftast, kanske någon krogspelning, något uppträdande osv men jag tyckte att hur jag än försökte så hamnade jag alltid vid bardisken ändå. Det fanns helt enkelt inte tillräckligt med evenemang som intresserade mig. Men är det verkligen en sådan brist på evenemang i min hemstad, tänkte jag? Det är ju trots allt över 100.000 människor som bor här och det borde finnas mer saker att göra.
Jag konstaterade att de få tipsarna om evenemang inte höll måttet. De aktiviteter som tipsades om föll mig helt enkelt inte i smaken och om de inte gör bättre ifrån sig får väl jag göra något åt saken.

Sagt och gjort, jag startade facebookgruppen Kulturtörst och började samla in evenemang. Först hade jag fokus på enbart kulturella evenemang men insåg snart att ingen kan ta sig ensamrätt att deklarera vad kultur är. Snart hade gruppen expanderat till att täcka hela Borås med omnejds totala bestånd av evenemang, oavsett vad det var, bara det hände något. Vid jämförelser visade det sig att Kulturtörst hade över 10 ggr fler evenemang än de allra största aktörerna. Att vi sakta men säkert växte gjorde ju inte saken sämre och allt beröm drev mig vidare och jag har ännu inte stannat. Alla fantastiska människor och evenemang är det som driver mig vidare. En ny värld hade öppnat sig.

Sedan kom ju detta med corona och eftersom jag har diabetes sedan många år så blev det ganska snabbt bestämt att jag skulle arbeta hemifrån. Detta hade en stor effekt på samhället där många började arbeta hemifrån och kulturvärlden fick sig en hård törn – men till det bättre, visade det sig. Jag insåg snart att det finns oerhört många, fantastiska talanger i vårt avlånga land. Tack vare corona har en helt ny scen öppnats och möjligheter för fantastiska band och artister att nå ny och större publik. Som via sina vardagsrum och med lätthet kan streama otroligt bra underhållning där tittarna kan ge donationer – allt i kulturens namn. Det blir en extra nära upplevelse där man dessutom kan interagera med sina tittare och som jag personligen får mer ut av än att gå på tex konsert för att sitta långt ifrån scenen och knappt se något och dessutom betala hutlöst mycket pengar för det. Superbra! Dessutom har jag förstått att folkmusik är en fantastisk musikstil och inte bara för äldre människor. Det är verkligen en konstart som nu har fått nytt ljus på sig. På kort tid har jag fått flera nya favoritband och artister av en helt annan art än jag vanligtvis brukar lyssna på.

Detta har fått mig att fundera. Hur kommer det sig att jag under så många år har lyssnat på en helt annan typ av musik, inom en genre som jag faktiskt aldrig har känt mig helt hemma hos? Kanske att det var tonårsrebellen inom mig som envist höll sig kvar i så många år, kanske av ren protest. Jag kommer aldrig att lämna hårdrocken eller punken, musiken är fortfarande fantastiskt, men det finns ofta en dekadent sida av den musikstilen som egentligen aldrig har tilltalat mig. Så för att vara ärlig känner mig lite vilsen just nu. Tänk om jag hade lyssnat på folkmusik under alla år istället, kanske lärt mig spela något instrument och lärt mig sjunga på riktigt. Hur skulle mitt liv ha sett ut idag?

Så mitt liv är verkligen upp och ner just nu, men till det bättre. Jag lever nyktert, mår bra, umgås med fantastiska människor och blir helt hänförd av de otroligt talangfulla människor som folkmusiken presenterar. Vem kunde väl någonsin kunnat tro detta för bara ett år sedan? Inte jag i alla fall!

Favoritartister och band? Då måste jag absolut nämna Lollo Gardtman som med sin härliga röst och jordnära kontakt med sina fans framför en härlig blandning av musik och som helt enkelt gör mig glad. Sommaren 2019 fyllde hon Orangeriet i Borås och stämningen var total! Sedan måste jag nämna bandet Fågelvägen och jag vet egentligen inte vilken stil  de spelar men man måste se dem live. Den spelglädjen är skön att bevittna. De trivs ihop och leker gärna loss, de vågar bjuda på sig själva och att testa nya idéer. En annan grupp som jag absolut vill puscha för är Mejram från Göteborg, som likadant där är jordnära och som verkligen ser publiken. En skön blandning av låtar och man blir så grymt glad samtidigt som man blir imponerad hur bra de är. Sist men inte minst de fantastiska tjejerna i gruppen My Dear Companion och som det står i deras info: ”Denna trio bjuder på trestämmig country/americana vackert ackompanjerad av deras olika stränginstrument. Musiken är lättillgänglig och otroligt vacker.”

Ett gigantiskt tack till Bilda Folk som har varit en stor bidragsgivare av inte bara folkmusik tack vare deras #digistämman utan även till att få mig att inse en hel del. Fler klipp på dessa fantastiskt duktiga spelemän och kvinnor kan ni se på Bilda Folks facebooksida. Tack också till alla restauranger m.fl. med alkoholtillstånd som har gett mig stöd occh uppmuntran i mitt beslut samt för att vi har fått en varmare relation. Tack också till nykterhetsgården Lönnen som har stöttat mig när jag har känt att kampen mot supakulturen har varit mig alltför tung.

Det är som Iron Maidens ”Brave new world” men otroligt mycket muntrare – och jag är hungrig på mer 🙂

133770cookie-checkMin värld har vänts upp och ner

2 tankar på “Min värld har vänts upp och ner”

  1. Visst är det kul att upptäcka en helt ny musikgenre. Helt plötsligt öppnas en helt musikvärld och var skall man börja att utforska.
    Ibland kan man undra varför man under många år lyssnade på den eller den musikstilen, när det är denna som är jag. 🙂
    Hur som helst kul att upptäcka ”ny” musik.

Kommentarer är stängda.