I spåren av Corona och Covid-19 & framtiden

Det är historiska tider och världen är upp och ner. Ute på gatorna är det nästan tomt och så gott som alla evenemang är inställda. Vissa hävdar att det har tagit extrema former och kallar det för hysteri, samtidigt som människor har dött i tusental och kommer att fortsätta att dö av covid-19 ett tag till som det ser ut nu. Här är mina tankar om nuvarande coronapandemi, Coronavirus, Covid-19, karantän, isolering och framtiden.

coronavirus

Riskgrupperna ser ut att vara kroniskt sjuka och äldre, även om det har funnits undantag.
Eftersom jag har haft diabetes under många år och dessutom har flertalet senkomplikationer har jag varit hemma i några veckor redan och jobbat på distans. Eftersom jag är väldigt social och har ett stort behov av att träffa människor har jag smugit ut men samtidigt också hållt avstånd till andra människor och hållt mig inomhus så mycket som möjligt, speciellt om jag har känt mig lite krasslig och/eller snuvig.

Men inget ont som inte har något gott med sig.
För maken till omtanke i samhället har jag då aldrig tidigare sett, även om det finns de som försöker profitera och göra sig gratisreklam på olika sätt. Men människors värderingar tycks långsamt gå mot mer jordnära saker, mer viktiga och äkta. Man har plötsligt tid att umgås med sina nära och kära, man tar sig tid att börja läsa och känna efter hur man är som människa. För det är vad som verkligen spelar roll.
Att detta sedan ibland har rent av löjliga effekter är ju helt oundvikligt. Till exempel att människor helt plötsligt ger Systembolaget nya rekordnivåer när det kommer till försäljning. Man börjar undra om det är deras prioritering, att supa ner sig totalt när de blir tvugna att stanna hemma? MUSIKTIPS: Lastkaj 14 – Gråa vardagar.

30 000 fler misshandelsfall per år. Det blir konsekvenserna om alkoholkonsumtionen ökar med en liter per person och år, fastslog rapporten ”Alkohol och Våld ” från 2017.

Det gick att läsa på Expressens debattsida och skribenten Ann Söderlund belyser ett stort problem i vårt samhälle. Att så fort vi får chansen så tar vi till nappen. Antingen för att trösta oss eller belöna oss, då ska flaskan fram. Vad är det för fel på Svensken undrar jag? Då är det skönt att flertalet evenemang som brukar ha stark anknytning till att kunna berusa sig ställs in.

Men det är mycket lugnare här utanför mig, på Fyllestråket, som jag kallar det. Och självklart kommer pandemin ha enorma effekter på det svenska näringslivet, men kanske till det bättre? Många små företag kommer att stängas ner och tusentals människor bli utan jobb, och detta är resultatet av att ha en värld baserad på kapitalism, materialism, det eviga shoppandet, pryljagandet och att utnyttja U-länder som säljer billigare än vi I-länder säljer det. Kanske det blir mindre hjärntvättande framöver då människor upptäcker att det finns andra värden i livet än den eviga statusjakten och att arbetet inte är meningen med livet? Jag hoppas det. MUSIKTIPS: Lastkaj 14 – Konsumera mera.

Frågan är vad som händer med kulturen?
Det är ju ett kärt område för min egen del och det är smärtsamt att se hur allt ställs in nu. Samtidigt som det skapas enorma mängder med live streams, alltså evenemang, spelningar, utställningar m.m. som genomförs online och i realtid. Det är väldigt mycket sådant just nu men frågan är om de får ihop det ekonomiskt? Tyvärr kommer den kulturella världen få ta redigt med stryk tack vare detta med corona. Dock är jag jätteglad och tacksam för att jag via dessa live streams har fått se, höra och möta helt nya och fantastiska talanger.

Konspirationsteoretikerna har fest just nu.
Från väldigt trovärdiga källor har det rapporterats om att utbrottet av coronaviruset ursprungligen kom från ett kanadensiskt fartyg som av misstag anlände någonstans i Kina. En annan källa säger att karantänen är ett perfekt tillfälle för åtminstone den amerikanska staten att installera det mycket omdebatterade 5G-nätet när inte allmänheten kan samlas och protestera. I Sverige rapporteras att våra kratverk helt plötsligt producerar 10 ggr mer energi än vanligt. Om det kan tänkas ha med utbyggnaden av ett svenskt 5G-nät har än så länge inte rapporterats.
Oavsett vad effekterna kommer att bli så är jag övertygad om att den svenska staten har ett finger med i ett globala spel som självklart handlar om att göra de rika ännu rikare, samt att vidga klassklyftorna ännu mer. Om någon fortfarande tror att den svenska staten ska komma och hjälpa utan tanke på egen vinning så får jag bara beklaga att du bor i en drömvärld. Man kan ju hoppas  att sjukvården och försvarets beredskap får bättre ekonomiska förutsättningar för framtida krissituationer men jag misstänker att det blir tvärtom. Möjligtvis att arbetsgivare och stat nu får bevis på att vi kan arbeta under helt andra förhållanden, med lägre lön och efter coronapandemin tycker att detta fungerar ju bra, och att detta är något vi ska fortsätta med för att få Sverige på fötter igen. Det finns alltid ekonomi med i spelet. Självklart kommer även vaccinering att bli för alla, för att förhindra framtida spridningar av allt möjligt. I folkhälsans namn har spårning av misstänkta corona-smittade redan införts i bland annat Singapore, Taiwan och Sydkorea. Alltså ännu en anledning att bygga ut 5G-nätet och dessutom främja de Kinesiska teknikföretagen, samtidigt som kontrollsystemet byggs ut ännu mer. Alla ska med.

Uppgivenheten finns redan här.
Jag själv och flertalet vänner har redan konstaterat att vi har påverkats av denna helt nya situation. Det som förr var viktigt känns oväsentliga och ambitionsnivån när det kommer till flertalet saker vi brukade göra är som bortblåst. Blasé är ordet. Men samtidigt är vi mer beredda än någonsin och på sätt och vis välkomnar vi det. Den nya ordningen. För tack vare våra uppväxter med stor del isolering och utanförskap så fortsätter vi i stort sett som vanligt och kanske är det precis vad västvärlden behöver – att skakas om lite för att inse att det är dags att byta värderingar. Resandet över världen har nästan stannat helt, vilket är bra för miljön. Folk är inte ute och varken nöjesåker eller shoppar, vilket också är bra för miljön men dock förödande för de fattiga som producerar våra grejer då deras möjligheter till inkomst stannar av. Brottsligheten kommer säkerligen att öka, beroendes på hur länge detta ska hålla på, men i slutänden kommer de att gå under. Det går inte att råna folk i hemmen hur som helst och när dessutom det kontantlösa samhället breder ut sig så kommer de fattiga att sakta men säkert att rensas bort. Ett modern och elitbaserat samhälle har inte plats för några misslyckade individer. Däribland räknar jag (och staten) med de som super bort sin tillvaro till varje pris.
Men som sagt, uppgivenheten finns här, eller kanske det bara är vaksamhet över vad som ska komma härnäst? Vi väntar, ser och analyserar för att vara beredda på nästa steg. För detta kommer att ha långtgående konsekvenser, rentav historiska, och som fågel Fenix kommer välfärdsstaterna att ta full kontroll. Allting under namn som omtanke, empati och folkhälsa.
Vi får väl se.

Isoleringen tär.
Jag har börjat använda Zoom då jag vet att det finns fler än jag som faktiskt lider av ensamhet. Det är välkänt att detta är en vanlig förekommelse i Sverige idag, vilket jag desperat försöker att motarbeta. Frågan är vart engagemanget finns då jag oftast sitter ensam och väntar på sällskap.
Om du känner likadant, kontakta mig på Zoom eller andra sociala medier så kan vi snacka lite. Antingen via video eller röstsamtal. Så kan vi ha tråkigt ihop )

(Detta dök upp på Youtube några timmar senare)

133700cookie-checkI spåren av Corona och Covid-19 & framtiden

2 tankar på “I spåren av Corona och Covid-19 & framtiden”

  1. Har skaffat zoom häromdagen och en träff med andra.
    Har själv fb och Messenger. Hemligt tel nummer men går och fixa. Snacka på Messenger fungerar bra.
    Som sagt vet inte hur zoom fungerar. Vi hade ett nummer och logga in med.

Kommentarer är stängda.