11 alternativ till Google

Sökmotorn Google är helt klart den bästa sökmotorn Men det finns alternativ till jätte-spion-maskinen. Numera är det allmänt känt att de säljer vår information för stora summor. Hur skulle annars världens bästa sökmotor kunna vara gratis?

Jag vet inte hur många jag har talat med som tycker att det är obehagligt när det plötsligt börjar visas annonser överallt på saker de har sökt på. För några år sedan diskuterades det också mycket om huruvida mobilen lyssnade på oss även om den var i stand-by, eftersom det även då förekom mystiska annonsplaceringar på saker man bara hade pratat om. Om detta var eller är fortfarande sant vet jag inte med säkerhet. Bara att min egen Samsung började visa annonser om sport kort efter att jag hade sagt ordet sport ett antal gånger.

Hur som helst finns det många både bra och intressanta alternativ till Google, beroendes på vad man söker och hur mycket man värderar sin integritet.

Integritet

Duckduckgo – använder egna sökresultat och lovar att inte spåra användarna.

Startpage – använder Googles sökresultat, men skickar inte vidare information om dig till Google.

Search Encrypt – även detta är en sökmotor som säger sig sätta integriteten först.

Searx – en sökmotor som bygger på öppen källkod med fokus på integritet.

Vetenskap och statistik

Wolfram Alpha – Rent vetenskapliga resultat, grafer och annan hård fakta.

Hitta upphovsrättsfria verk

CC Search – söker igenom ett antal olika källor efter gratisbilder.

Faktasök

Wiki.com – fakta och information till uppsatser eller bara är intresserad av hur något fungerar. Det här är sökmotorn som endast söker bland Wikipedia och andra wiki-sajter.

Miljömedveten?

Ecosia – pengarna de drar in på sökningar använder de till att plantera träd.

Surfa säkert

F-Secures söktjänst är en vidareutveckling av vanliga Google. Du söker alltså på Google, men får även veta om sökträffarna är säkra, osäkra eller okända.

Personliga nyheter

Svenska Seek söker i olika nyhetskällor. Den minns också din senaste sökning och dina framtida sökningar kommer att handla om samma ämne.

Fyra tjänster samtidigt

En tjänst som samtidigt söker i Google, Bing, Yahoo samt i ryska Yandex. Gör en sökning så får du upp träffar från alla fyra tjänster.

Nyfiken på mer om integritet och säkerhet på nätet? Här har det skrivits mer om dessa ämnen.

 

133590cookie-check11 alternativ till Google

2 svar på ”11 alternativ till Google”

  1. Precis. I artiklar om alternativ finner man ofta meningen ”påstår sig” och det är ju det, vi har knappt någon aning när allt i slutänden ändå bara handlar om pengar. Firefox har ju varit säkert men så gjorde de något, minns inte vad, vilket röjde integriteten. IE är det väl ingen som använder idag? 😛
    Märkligt också att Opera inte ens nämns, vilken jag använder och är ganska nöjd med. Men det är klart, det är ju webbläsare men jag tycker Opera får mig ganska skyddad integritetsmässigt.
    Bing finns ju också men det är egentligen bara Microsofts motsvarighet till Google och tveksamt om det är ett bra alternativ.
    Svårt! 🙂

  2. Vet inte hur det är med Firefox och Microsoft Edge. Men ibland kan jag känna att det är skönt att veta vem som är boven ex. Google. De andra utger sig att var the good guys, men vet vi det. 😊

Kommentarer är stängda.