Jag är lite som SD

Kommunikation och marknadsföring går hand i hand. Men behövs verkligen det senare? Vad är marknadsföring, egentligen?

Som vanligt anser jag att man behöver en gemensam definition av samtalsämnet för att kunna komma fram till något slags svar, så vi gör som vanligt: kollar på wikipedia:

Marknadsföring (på engelska: marketing) är de aktiviteter ett företag utför för att fånga kunders och potentiella kunders intresse för företagets erbjudande. Marknadsföring kan definieras som en process där företag skapar värde för kunderna och bygger starka kundrelationer för att fånga kunders intresse i gengäld.

………

Marknadskommunikation går ut på att meddelandet/budskapet ska gå från punkt A till punkt B, i det här fallet från sändaren till mottagaren. Sändaren skapar ett meddelande samt väljer vilka mediakanaler de vill använda. Meddelandet skickas ut och tolkas av mottagaren. Målet med kommunikationsprocessen är att mottagaren ska få det budskap som sändaren skickar ut. Brus kallas det som gör att meddelandet misstolkas eller inte går fram. Brus är oförutsedda händelser som inte kan påverkas, som också gör att mottagaren missar eller misstolkar meddelandet. Med hjälp av respons och återkoppling kan de positiva och negativa faktorerna identifieras samt ändras.

Det finns naturligtvis massor att läsa om detta, se här, men vad jag vill belysa är, hur stora är behoven av marknadsföring och hur skulle det se ut om kommunikationen inte fungerar?
Tänk er ett jättestort varuhus som inte hade några skyltar utanför, annonser eller ens personal. För det är så kommunikation fungerar, både inom och utom företaget, myndigheten, butiken, föreningen m.m. Utan varken kommunikation eller marknadsföring skulle knappast något alls fungera, vågar jag påstå och både chefer och anställda skulle inte ha en aning om vad som ska göras, när eller hur. Allting skulle bli som en enda stor gissningslek.

kommunkation marknadsföring

Jag har studerat och läst mycket om marknadsföring de senaste åren och det är intressant att se psykologin samt strategin de använder för att kroka nya kunder. Ofta är det tyvärr skapade behov och teknologin bakom alltihopa liknar mest övervakning där kunderna benämns som targets, och hela denna maskin går tvärt emot min natur då jag råkar vara minimalist och bohem. Men det är som sagt intressant, och man bör alltid lära känna sin fiende.

Ofta ser man marknadsföring som synonymt med reklam. Detta har självklart ett samband men jag menar att det beror på produkten, huruvida det är en bra sak eller ej. Skapade behov, där du helt plötsligt tror att du behöver en ny mobiltelefon, överkast eller bokhylla trots att den gamla fungerar alldeles utmärkt – är bedrövligt. Samtidigt som folk shoppar som aldrig förr, samtidigt som de pratar om att tänka på miljön. Det går helt enkelt inte.
Men så finns det produkter som gör gott. Som utvecklar människor, som ger människan både utveckling, ny förståelse, kunskap och socialt engagemang över generationsgränserna i saker som faktiskt kan göra skillnad i vårt omedelbara samhälle. Det är där mitt fokus gäller, och huvudfrågan som är: Hur ska vi någonsin kunna göra en förändring och föra mänskligheten vidare, mot nya höjder och mål, utan kommunikation och samarbete?

Vad min slutpunkt blir är att man ska inte förminska, försumma eller glömma bort att kommunikation och positiv marknadsföring också är bra saker och förtjänar att inte bara synas utan även värderas mer. Alla människor behöver bekräftelse, att få synas och höras. Att kommunicera kräver också att man är någorlunda kreativ och när man inte varken syns eller hörs, då blir det skapande själen sårad för att till slut självdö.
Vad jag menar med rubriken är att vi som har något att säga, vi finns också. Vi är kanske inte de mest älskade alla gånger men vi kan göra en skillnad med rätt sorts kommunikation och för rätt sak. Det är inget mirakel att ett budskap kommer ut utan det görs faktiskt av någon. Någon som kanske inte brukar stå i rampljuset men som i allra högsta grad försöker göra en skillnad för en god saks skull. Oftast beredda på dygnets alla timmar för att människor ska finna varandra och kunna utvecklas tillsammans. För att överbrygga motsättningar, öka förståelsen och medmänskligheten.
Det är inget litet uppdrag, men man måste göra det med ett stort hjärta, tro på människan och av de rätta anledningarna.

132660cookie-checkJag är lite som SD