Mitt nya liv utan alkohol

Jag vet inte exakt men jag tror det var i slutet av augusti i år som jag slutade dricka alkohol. Sedan dess har det inte blivit en droppe och jag tycker bara att det är synd att jag inte kom på detta för 20 år sedan.

Förutom att det är bra för min diabetes så är det också bra för min plånbok. Dessutom har jag utvecklat andra nöjen som är både billigare och mycket mer givande på så många olika sätt. I juli startade jag facebookgruppen Kulturtörst och idag är den störst i Borås med omnejd i att tipsa om kulturutbud. Idén är att alla ska socialt kunna njuta av kultur av olika former. Med andra ord, det ska även motverka isolation som är så vanligt i Sverige idag och det är uppenbart att folk inte mår bra. Så det vill jag kunna förändra!

Mitt nätverk är helt annorlunda idag och fyllt med intressanta och inspirerande människor. Min ekonomi är bättre än någonsin, likaså blodsockret och hälsan generellt. Visst är det krävande rent fysiskt att resa runt på olika evenemang, jag försöker hinna med så mycket som möjligt, men det är så otroligt roligt och givande på alla sätt. Det är nu när jag står utanför som jag har förstått hur tärande alkoholkulturen i Sverige är och hur mycket den förstör. Inte bara för mig utan för så otroligt många andra människor. Ända sedan alkoholdebuten har det varit ett måste att varje helg ha köpt något och självklart till alla fester man skulle gå på. Men en dag läste jag definitationen av ett missbruk och beroende, och då förstod jag att detta med alkohol hade blivit alldeles för viktigt i mitt liv. När det i själva verket inte alls är det. Det är många gånger rutin och ett socialt tryck att vi ska dricka, men om man är helt ärlig – hur gott är det egentligen? Eller ens värt pengarna? Eller måendet dagen efter..
Jag är fortfarande ute i krogmiljöerna men inte för att predika om farorna med alkohol eller att förmå människor att sluta, utan för att vara social. För att bli påmind om hur onödigt det är för min egen del att dricka alkoholhaltiga drycker…och ja, man kan faktiskt ha roligt ändå. Jag kan fortfarande umgås med vänner även om de dricker och vi har trevligt ända tills det börjar spåra ur och då är det dags för mig att gå hem.

Länsnykterhetsförbundet Västra Götaland skriver: ” I Sverige lever fyra till fem barn per skolklass i hem där någon vuxen har en riskfylld alkoholkonsumtion.” och enligt statistiken drabbas 5 närstående när någon har drabbats av alkoholism. Jag är själv inte alkoholist men jag har sett och upplevt för mycket alkoholrelaterad skit och elände för att vilja stödja ett sådant system.

Slutligen har jag forskat lite på nätet, vad är kopplingen alkohol – cancer?

Enligt Socialstyrelsen dog 1941 st människor i Sverige under 2018 av alkoholrelaterade orsaker. Den största gruppen är män mellan 65-74 år. I samma åldersgrupp var tumörer en stor dödsorsak, 23 463 st totalt, både män och kvinnor, och detta har en absolut koppling till alkohol.

I norra Europa beräknas övervikt och fetma bidra till nästan 4 procent av alla cancerfall, vilket för Sveriges del skulle innebära över 2 000 cancerfall om året.
Det finns forskning som visar att ett högt intag av sockersötade drycker ökar risken för övervikt och fetma, vilket i sin tur ökar risken för ett flertal cancerformer.
Källa: cancerfonden.se

alkohol

Med andra ord, socker = övervikt och fetma = cancer.
När man pratar om sockernivåer glömmer folk ofta kolhydraterna som är ett gemensamt namn för sockerarter och som finns i nästan allt vi äter och dricker, men som ändå är en av tre energikällor som kroppen behöver. Socker ger alltså fetma, och då måste man också tänka på hur mycket kalorier man får i sig via mat och dryck, där alkohol spelar roll.

Grundregeln lyder: Ju högre alkoholhalt, desto fler kalorier. Näst efter fett är alkoholen vår energitätaste källa med 7 kcal per gram. När man dricker alkohol förbränns ingenting av det du ätit förrän all alkohol är förbränd. Eftersom alkoholen är giftig för kroppen arbetar levern för att göra sig av med den först av allt. Det innebär i sin tur att fettförbränningen minskar och fettet lagras. Alkohol ökar också aptiten.
Öl, vin och sprit innehåller olika mängd alkohol och därmed olika mycket kalorier.

  • 1 starköl (5,6% ) 40 cl 186 kalorier
  • 1 glas rött vin (12% ) 12,5 cl 90 kalorier
  • 1 glas vitt vin (12% ) 12,5 cl 84 kalorier
  • 1 fyra gin & tonic 150 kalorier
  • 1 burk söt cider (4,5%) 33 cl 182 kalorier
  • 1 fyra cosmopolitan 120 kalorier
  • 1 glas punsch (26% ) 4 cl 98 kalorier
  • 1 whisky (40% ) 4 cl 89 kalorier

Alkohol orsakar flera tusen cancerfall varje år. Ju högre alkoholintag, desto högre cancerrisk.
Tio procent av alla nya cancerfall hos män uppskattades bero på alkohol, enligt en studie i åtta europeiska länder. För kvinnor var motsvarande siffra tre procent.
Översatt till Sverige skulle det innebära 3 000 cancerfall för män och 800 för kvinnor, skriver Cancerfonden. Totalt beräknas alkohol alltså stå för 3 800 cancerfall per år i Sverige. Vilken dryck har ingen betydelse för cancerrisken. Det är mängden alkohol som är av betydelse.
Alkoholens samband är starkast till bröstcancer, levercancer, tjock- och ändtarmscancer och cancer i munhåla, matstrupe, svalg och struphuvud. Det finns också vissa bevis för samband till bukspottkörtelcancer. Det finns misstankar om samband med fler cancerformer.

Källa: systembolaget.se

Vidare kan man läsa på cancerfondens hemsida att ”Alkohol är ett exempel som ökar risken för bröstcancer och ett flertal andra cancerformer. Orsakerna är flera; alkoholhaltiga drycker bidrar till övervikt men påverkar även hormoner och skadar cellerna direkt genom nedbrytningsprodukten acetaldehyd som är ett cancerframkallande ämne.”

Alkohol kan orsaka cancer på olika sätt.

När kroppen bryter ned alkohol bildas acetaldehyd. Detta är ett cancerframkallande ämne.
Alkohol höjer kroppens nivå av hormoner, till exempel östrogen. Höjd nivå av östrogen ökar risken för bröstcancer.
Alkohol påverkar cellernas skydd så att andra cancerframkallande ämnen lättare kan tränga in i cellerna.
Alkohol försvagar immunförsvarets ”mördarceller” som dödar tumörceller.
Alkohol minskar skyddet i mun och svalg mot andra cancerframkallande ämnen.
Övervikt är en stor riskfaktor för cancer. Alkohol innehåller mycket kalorier och kan bidra till övervikt.
Källa: systembolaget.se

  • Alkohol ger bland annat skador på nervsystemet, levern, blod, blodkärl och bukspottskörteln.

Slutsats: Om alkohol skulle upptäckas idag skulle det absolut vara förbjudet. Alkohol innehåller den psykoaktiva substansen etanol, som även används som motorbränsle(!) Förtäring även av små doser medför på sikt att det limbiska systemet i hjärnan krymper något fortare hos alkoholbrukare, än vad det vanligtvis gör (som en konsekvens av åldrandet), hos en helt nykter person.
Njutningsmedel som kaffe (koffein), tobak (nikotin) och alkohol brukar inte benämnas droger, detta beror främst på kulturell acceptans av legala rusmedel, men rent tekniskt sett är det fortfarande en drog. Det kostar samhället miljoner kronor varje år att åtgärda alla negativa skadeverkningar av alkoholen. Men staten drar in miljarder varje år via sitt monopol och då är det inget problem längre, trots att det helt klart motarbetar folkhälsan.

Jag har gjort mitt val och jag ångrar inte en sekund av det utan njuter av en helt annan, mer givande värld som är tusen ggr bättre än att sitta ensam på en barstol, slösandes pengar på något som knappt är gott, få problem med blodsockret och känna mig seg och tråkig nästa dag. Jag vill inte predika något men är du alkoholfri eller alkoholfången?

132560cookie-checkMitt nya liv utan alkohol