Tankar om kreativitet

Vad gör man om ens kreativitet är nästan helt död? Knappt kippandes efter luft eftersom man undrar vad meningen med det är. Detta är vad jag hittade då jag sökte på problemet.

Skrivande är i högsta grad en kreativ sysselsättning. När jag i dag ägnar mig åt skrivande märker jag att det är ett drygt arbete att få igång något som legat oanvänt i flera årtionden. Det är som om man inte använder en muskel på väldigt lång tid. Då förtvinar den, och måste tränas upp igen för att man ska kunna använda den.
Steg för steg kan man ändå återuppväcka en förträngd kreativ ådra eller en oanvänd muskel. Bara man blir medveten om att man har en sådan ådra eller muskel.
Alla människor har en kreativ ådra, men den måste användas för att utvecklas.
Kreativiteten är livsviktig. För det är genom den vi uttrycker den vi är.
Det är genom sinnena vi lever och upplever, inte genom tänkandet.

Tänkande är också viktigt, men utan kreativitet kommer vi inte långt med tänkandet. I en värld där det blir allt nödvändigare att skapa sin egen arbetsplats är kreativitet en egenskap som är av största vikt för att vi ska lyckas.

Skrivet av Tom S på sidan framstegen.net 2012

Som ni har märkt har jag inte skrivit alls lika mycket som förr. Jag tog till o med en distanskurs i ”Att komma ut med sitt budskap” på 20 veckor, men kreativiteten uteblev ändå.
Kanske det är fel på sällskapet? Mina tankar går till någon videosnutt på youtube där framgångsrika människor gav sina bästa tips om hur man ska nå framgång och ett av dessa råd kommer jag speciellt ihåg; umgås med de människor som kan inspirera dig att gå framåt och som har nätverket att klättra sig vidare i. Har jag det idag? Nej, helt klart inte. Att jag dessutom har blivit mycket mer isolerad hjälper inte heller. Att flänga runt överallt är jobbigt och nu är det alla andras tur att bjuda till. Som om det skulle hända.

Men, vi googlar vidare och hittar följande citat:

Att skapa utan att sprida det vidare är lika meningslöst som att tala utan att någon hör.

Anne Grete Preus (1957-)

Kreativitet är dumhetens plötsliga avslut.

Edwin H. Land

Den kreativa personen är både mer primitiv och mer kultiverad, mer destruktiv, mycket galnare och mycket renare än den genomsnittliga personen.

Frank Barron

Kreativitet är inte bara vår ungdoms och barndoms oskyldiga spontanitet; den måste också vara gift med den vuxna människans passion, som är en passion att leva bortom ens död.

Dr. Rollo May

Du får inte på ett ögonblick ge upp ansträngningen att bygga nya liv för er själva. Kreativitet betyder att öppna den tunga, gnisslande dörren till livet. Detta är inte en lätt kamp. Det kan vara den svåraste uppgiften i världen att öppna.

Daisaku Ikeda

Som ni ser, mycket tänkvärt angående kreativitet. Jag känner inte igen mig själv längre, jag som brukade vara en sådan idéspruta. Små idéer kommer fortfarande men jag visar inte upp dem eller ens berättar om dem, för jag ser ingen poäng i det längre. Möjligtvis om jag är social med någon men det är så få som hinner vara sociala på riktigt numera så det är svårt att få utlopp.
För mig är kreativitet som eld och en eld måste få syre plus material för att kunna spridas och växa. Det känns om att jag saknar både syre och material.

Vad är kreativitet då? Vi kikar på Wikipedia:

Kreativitet är en metod för problemlösning, som, enligt Teresa Amabile i Creativity in Context, bygger på nya och passande responser på en heuristisk uppgift. Dessa responser kan vara allt från en tanke till en produkt av konstnärlig, politisk, akademisk eller teknisk art, eller höra till affärslivet. Kreativitet är ett resultat av tre funktioner i samverkan. Det handlar för det första om kunskaper inom ett område. För det andra handlar det om kunskaper om kreativa processer, alltså olika metoder för nytänkande. För det tredje handlar det om inre motivation. När dessa tre samverkar är möjligheterna för en kreativ respons som störst. I kreativitet ingår att frambringa nya idéer, vara originell, genomföra idéerna och att bearbeta dem. Kreativitet som fenomen och egenskap studeras inom skilda fält, med olika utgångspunkter. Fantasi är till skillnad från kreativitet uteslutande en kognitiv process; kreativiteten leder till ett resultat eller en produkt.Wikipedia (SV)

Motivation kanske är nyckeln? Självklart kollar jag även definitionen på motivation:

Motivation är det psykologiska kännetecken som ger en organism drivkraft, det vill säga väcker den till handling mot ett önskat mål och lockar fram, kontrollerar, och upprätthåller vissa målriktade handlingar. 

[………………..]

Man skiljer vanligen mellan inre och yttre motivation. Inre motivation kan vara egna behov, intressen och den egna nyfikenheten, och kan hänga samman med sådant som värderingar och självförtroende, att uppgiften i sig själv känns givande. Yttre motivation handlar om att undvika bestraffningar och erhålla belöningar, till exempel att plugga för betygen. Huruvida den inre och den yttre motivationen är avhängiga varandra eller inte finns det olika teorier om.

För det är ju själva drivkraften bakom kreativitet! Därmed ställer jag mig själv frågan, är det givande och på vilket sätt? Får jag någon belöning?
Alla kan givetvis ställa sig de frågorna och få olika svar, men jag undrar om de få gilla-markeringar jag får på facebook eller ens en kommentar räcker längre. Eftersom ingen vågar debattera något längre blir det väldigt tyst och efter timmars slit och källgranskande känns det helt enkelt inte värt det.

Att få gilla-markeringar betyder inte allt. Men det är åtminstone något. Att få betalt är väl något jag tycks få fortsätta drömma om för till syvene o sist är det ett faktum att oavsett hur mycket jag jobbar får jag ändå inte en extra krona. Självklart är inte pengar heller, allt. Men det är åtminstone något.

Nej jag vet inte vart jag vill komma med detta, förutom att förmedla att min kreativitet är strax ovan noll nu och för första gången i mitt liv. Jag ville bara säga det ifall ni undrar om denna blogg ens lever längre. Jag ser bara ingen poäng. Har jag slösat tio år på att tala för döva öron? Tankar som har gnagt på mig de senaste månaderna.

131400cookie-checkTankar om kreativitet

2 tankar på “Tankar om kreativitet”

 1. Påminnelse om FANTASTIKNOVELLTÄVLINGEN 2019!

  Fantastiknovelltävlingen arrangeras i år för 20:e gången – rimligen Sveriges därmed äldsta pågående författartävling! Den är till för science fiction, fantasy, skräck – det som kallas fantastik. De enkla tävlingsreglerna är som tidigare:

  1. Skicka tävlingsbidrag som ren text (s k ASCII; inga bifogade filer, t ex Word-filer) senast 1 september till fantastiknovell@hotmail.com SAMT ahrvid@hotmail.com. Använd rubriken ”Tävlingsbidrag”.

  2. Noveller skall anknyta till science fiction, fantasy eller skräck. Man får skicka flera bidrag. Maxlängd 50 000 tecken, inkl blanksteg och skiljetecken. Språk svenska.

  3. Vinnarna utses av en jury. Noveller som placerar sig på någon prisplats postas även på SKRIVA:s E-postlista.

  4. Förstapris 999 kr. Andrapris 600 kr. Tredjepris 400 kr. De tre på prispallen erbjuds Novellmästarnas höstantologi och erhåller också en gratis årsprenumeration på tidningen Skriva! Därutöver kan juryn dela ut hedersomnämnanden.

  De blygsamma men ändock tävlingspriserna vore inget utan stödet från tidningen Skriva http://tidningenskriva.se/, Wela Förlag http://www.welaforlag.se/ , författaren Bertil Falk http://zenzat.wordpress.com/ , Exilium Förlag http://exiliumforlag.se/ samt Niki Loong Studio och Förlag http://www.nikiloong.com. Stort tack! Därtill får tävlingen vällovlig support av föreningen Novellmästarna, http://www.novellmastarna.se/
  (Kanske vill fler hjälpa? Kontakta admin nedan om du har idéer, pengar, prylar eller annat över! Fantastiknovelltävlingen ordnas ideellt. Och vidarebefordra gärna info om tävlingen!)
  SKRIVA som är huvudarrangör har drivit tävlingen sedan år 2000, och är den äldsta aktiva E-postlistan för novellförfattare, startad 1997. SKRIVA-listan behandlar skrivande, fantastik, litteratur, kultur, nyheter, evenemang, t o m vetenskap. Posta och diskutera gärna alster eller chatta om det mesta. För att ansluta maila skriva-request@freelists.org, med subject/ämnesrad: subscribe.

  –Ahrvid Engholm
  ahrvid@hotmail.com
  Tävlingsadministratör

Kommentarer är stängda.