Är du också Eländestrött?

Nyheterna är bra får vår omvärldsbevakning och nutidskunskap. Men visst är det bara eländes elände hela tiden? Tack och lov att det finns alternativ utan för den skull vara oseriösa nyheter.

Nu har jag varit utan tv i över två år och mitt nyhetsläsande har definitivt blivit mindre. Dels för allt elände men också för att det är så oerhört mycket i informationsflödet som bara är rent fördummande skräp. Att dessutom behöva betala för 95% dynga? Nej, där går min gräns.

Men för att inte helt tappa greppet om omvärlden och dessutom kunna känna att det finns hopp om mänskligheten gav jag mig ut på jakt efter goda och positiva nyheter. Ofta är det oberoende och glada amatörer som gör tappra försök men faktiskt har även de stora kanalerna gjort sina försök. Dock verkar det tyvärr inte läggas speciellt mycket energi på någon av dem, vilket jag tycker är synd.

Ett specialomnämnande. En av de allra bästa och snyggaste tidningarna som fanns var Tillit vars sista nummer kom ut oktober 2014(?). Hemsidan ser hemsk ut, alldeles för plottrig, men pdf-tidningen tyckte jag om. Den var verkligen seriöst uppbyggd, där pengar gick till välgörande ändamål samt att skolklasser kunde tjäna in pengar via att sälja tidningen på stan. Journalistiken höll bra standard utan att bli flamsig och designen var tilltalande utan massiva annonser. Väldigt mycket innehåll, kanske för mycket att hålla reda på? Tyvärr hände något och vi får väl anta att det var av ekonomiska skäl de lade ner. Jättesynd för jag hade jättegärna prenumererat.

Synd att Ekots ”Konstruktiva Nyheter” lade ner. Trots att det lät så himla bra och seriöst back in 2015 i en intervju med dåvarande chef Anne Lagercrantz. Men där beskrivs väldigt bra anledningar till varför man också behöver läsa mer än elände i nyheterna. Var det kanske en svikande lyssnarskara som var anledningen till att detta lades ner? Trogna lyssnare kanske hade hört om detta men för mig var detta helt nytt.

Men vad vill vi ha för nyheter då och hur ska det kunna fungera?
För mig innebär en tidning ett öppet forum för allmänheten. En röst för gemena man i sann demokratisk anda. Den ska finnas på nätet och ha nedladdningsbar pdf men tryckning tror jag är en risk då det blir ekonomiskt krångligt och man dessutom blir beroende på flera andra parter. Den ska ha minimalt med skrämseljournalistik som många tidningar idag tycks livnära sig på och vara fylld med upplyftande nyheter, samtidigt som den inte ska vara för barnslig och naiv samt med bra blandning av olika saker som lockar de flesta.

Jag hade gärna startat en egen tidning, som beskrivet ovan. Men att starta något från grunden skulle ta alldeles för mycket tid och antagligen bli för invecklat för enbart en person. Engagerade och hängivna människor utan vinstintressen är en sällsynt vara nuförtiden. Så mitt tips är att man väljer någon sida som man därefter alltid tipsar om artiklar som kan passa deras sida. Ju fler som gör det, desto bättre tidning och det kunde ju bli en trevlig vana varje dag.
Personligen kommer jag göra just detta och mitt val blir branyheter.se dels för variationen inom olika ämnen men också för deras motivation till att publicera just bra nyheter:

Vi tror att fokuset på negativa nyheter bidrar till cynism, dålig stämning och pessimism i större utsträckning än nödvändigt.
Genom att uppmärksamma bra nyheter så vill vi bidra till att öka framtidstro, ge hopp och bidra till en mer nyanserad världsbild.

Det går ju inte annat än hålla med 🙂

131320cookie-checkÄr du också Eländestrött?