Surströmming kan lösa samhällsproblem

Känner du dig osäker när du går hem efter utekvällen med tjejgänget? Är det ett jäkla liv på gatan nedanför? Har du olydiga barn? Då är surströmming lösningen för dig, mig och hela samhället.

Polisen bör utrustas. För vissa människor gör en böteslapp ingenting. Antingen för att de har mer pengar än vett i trafiken, eller för att de redan är så skuldbelagda att en futtig böteslapp knappast gör någon skillnad. Vad sägs då om en liten dusch av surströmming? En liten skvätt på finaste Armani-kostymen hade svidit värre, speciellt om vederbörande är på väg till jobbet eller skolan. Kanske till och med en rejäl skvätt blandat med spolarvätskan, så att man påminns om sin dumhet och lär av sina misstag. En läxa som räcker betydligt längre än en böteslapp. Vid kravaller o liknande skulle polisen kunna ta användning av brandkårens bilar som lastar några tusen liter och som säkerligen skingrar folkmassor oerhört snabbt med surströmming levererat med högtryck.

Mot våldtäktsmän. En liten sprayflaska hålls enkelt i handväskan och tas snabbt fram vid behov. Färgsprayer i alla ära men är det mörkt ute syns det knappast och höga ljudsignaler är det knappt någon som reagerar på längre, inte sant? Då skulle en härlig odör av surströmming både svida härligt samt göra folk i våldtäktmannens omgivning medvetna om vad som har hänt. Klockren lösning.

Rökning, snusning och alkohol är skadligt. Dessutom dyrt, beroendeframkallande och egentligen ganska onödigt. Ja förutom att det inbringar miljarder i intäkter för vår älskade stat förstås. Samtidigt som skador, terapisessioner, avvänjningskurser och hälsoproblem kostar minst lika mycket. Så varför inte då sätta surströmmingssmak på cigaretter, snuset och alla alkoholhaltiga drycker? Alla säger ju ändå att de ska sluta, de vet bara inte när och riktigt heller varför. Med en smak av surströmming när du kör nästa tequila-race lär få de flesta att välja hälsosammare alternativ och bli ordentligt motiverade.

surströmming samhälle lösningar
Lösning på nästan allt

Lugn på gator och torg. Personligen bor jag utmed vad jag kallar ”Fyllestråket” där det efter krogarnas stängningsdags oftast blir full fart på gatan nedanför. Det är flaskor som ska krossas, folk som ska spöas upp, kvinnor som skriker och sjunger för högan hals samtidigt som bilarna pumpar musik och varvar motorer. Samma cirkus varje helg som oftast brukar klinga av vid ungefär 3.30.
Men varför inte montera ljudstyrda sprinklers i varje lyktstolpe runt omkring där faktiskt folk bor? Folk som vill sova och kanske rentav jobbar dagen därpå. Lyktstolparnas sensorer skulle reagera när ljudnivån passerar en viss gräns och skulle därav ge en skön dusch för de som står inom några meters avstånd och som väsnas alldeles för mycket.

Vi stärker nationalkänslan. Spanjorerna har tjurfäktning, fransoserna sina sniglar och grodlår, amerikanarna sina hamburgare, italienarna sin pasta och Sverige kan ha sin surströmming. Något som förenar oss! Förvisso med många klädnypor över näsorna, men ändå… Vi kanske rentav skulle kunna byta nationaldagen med dess trista innebörd till Surströmmingsnationalpremiärsdagen som då naturligtvis infaller den tredje torsdagen i augusti.

Tänk också vad detta skulle innebära för glesbygden. Förvisso fiskas mycket av surströmming norr om Kalmar sund men fisken är tydligen väldigt populär i Norrland. Politikerna har ju i alla år pratat om att vi måste stödja glesbygden, även om de tycks glömma det alltför ofta och att de själva oftast är fula fiskar.

Som ni ser så är detta enbart toppenidéer. Men troligtvis är detta bara toppen på isberget då jag är säker på att det finns massor av flera bra användningsområden för surströmmingen. Kanske ni har egna förslag?

131090cookie-checkSurströmming kan lösa samhällsproblem