Snart rasar demokratin

Förlåt, men jag tror inte på demokratin längre. Den har blivit alltför korrupt. Med andra ord, vid nästa val röstar inte jag.

För hur kan jag ge min röst till ett system som har övergett människan och istället fokuserar på kommersialism och materielism? Hur kan jag tro på ett system vars folkomröstningar aldrig har lyssnat på folket? Hur ska jag kunna lita på folkvalda som vägrar samarbeta med andra partier och för folkets bästa när de helt odemokratiskt vägrar ta debatten? Hur ska jag kunna lita på ett system som överöser sina medborgare med allt fler lagar och förordningar när de samtidigt talar om frihet? Hur ska jag någonsin kunna tro på ett system som tvingar sin befolkning till allt fler avgifter som går till regler och lagar som de själva har kommit på. På demokratiskt folkvalda som aldrig får svara för vad de har gjort fel och som år efter år gör allt värre saker? På ett system som gynnar de redan rika och sparkar på de svaga och fattiga. När samhällets självklara grundpelare – sjukvård, skola och rättsväsende – går på knäna? När samma problem som fanns på 70-talet finns än idag och dessutom har förvärrats? Hur ska jag med gott samvete någonsin kunna ge min röst till detta system där fokus numera lämnat den enskilda individen och de sociala nätverken sviker?


Demokrati ger oss möjlighet att välja ett flertal inkompetenta i stället för att bli utsatta för ett fåtal korrumperade. – (men gäller det verkligen än idag?)
George Bernard Shaw (1856-1950)

a man in a chair eating popcorn watching the world on fire

Demokratins fall kan komma förr än vi anar. För historiskt sett har styrelseformer kommit och gått, något också flera stora tidningar har skrivit om de senaste åren. Jag tror de har rätt. Det är dags för något annat, något omvälvande måhända. Kanske rentav blodigt.

Redan förra valet var jag väldigt tveksam om att ge min röst men blev till slut övertalad om att gå och rösta ändå. För vad är alternativet till demokrati, var det någon som sa? Tja, säger jag som vanligt, varför inte någon form av direktdemokrati, som de gamla grekerna? Bara en tanke men definitivt ett alternativ som vore bättre än det vi har idag, den representativa demokratin. Men ärligt talat, tycker vi att de gör sina jobb bra?

Någon som har pratat om västerländs dekadens och korrupta politiska system i ganska många år nu är Dave Mustaine, grundare (född 1961) och lead singer i bandet Megadeth. I många av bandets låtar beskriver han vad som sker bakom kulisserna och utan folkets vetskap. Faktiskt gjorde jag en fri översättning av ”Lying in state” som är ett av många exempel på Daves samhällskritiska texter:

Vad vi bevittnar är den västerländska civilisations nedgång
Krossa vår potential och bygg vidare på det, hur kommer historien att skildra oss?
Anfalla familjen, attackera deras tro och drömmar
Attacka kroppen och huvudet kommer att falla

Ett bestående arv eller ruiner byggda i hast?
Sanningens fiende ligger i staten

En annan dag, en annan tillverkad kris som håller folket distraherade.
Det finns ingen som spelar efter reglerna längre, hur kommer historien att skildra oss?
En trasig ryggrad med inget kvar att förlora?
De hatar synen av alla som ser?

Ett bestående arv eller ruiner byggda i hast?
Sanningens fiende ligger i staten

En lysande ny dagordning, född av ett korrupt sinne?
För att misslyckas med mening, att sanera kulturellt.
Opiater för massorna, i det fördolda proklamerat som hopp och förändring.
Det ”nya normala” eller bara mer av samma?

Den perfekta planen
Måste ha ett alibi
Och den perfekta spelpjäsen för
att spy ut partiets linje.
Av den perfekta falskheten
omtalat tusen gånger.
De perfekta orden
täcker det största brottet

Helvetet vänder sig in och ut
Att leda sin väg upp för att möta oss
Och vi tar medvetet
Ett steg, en fot närmare graven

Musikvideos brukar sällan göra texten rättvisa och jag skulle knappast rekommendera någon att se videon. Men budskapet är klart och tydligt och det som är det viktiga.

130790cookie-checkSnart rasar demokratin