Inlämningsuppgift 14: ”Storebror ser allt vi gör”

(insändare till dagstidning)

Vår integritet är hotad och vi verkar alltför bekväma för att orka bry oss om vad som sker. Vissa pratar om kameraövervakning på stadens gator och torg, men debatten verkar glömma den elektroniska världen via främst internet, som vet precis allting om oss.

För några år sedan debatterades det om hur butikerna kunde läsa av våra inköp och därefter ge oss rabatter på saker vi ofta köper. Den debatten är för länge sedan död och vi har vant oss att bekvämt få tips på nedsatta priser på våra favoritprodukter. Jättebra. Likadant är det när vi surfar på nätet då vi av bekvämlighet låter webbläsaren komma ihåg våra lösenord till nästa gång. Eller när vi istället för att använda kodlås på mobiltelefonen börjar använda ansiktsigenkänning och röstfunktioner. Visst är det bekvämt, men har ni någonsin funderat på hur AI-tekniken lär sig allt mer och blir allt smartare? AI-robotarna sägs ta över många av våra jobb och det går i en väldigt hög fart, på grund av att vi, du och jag hjälper dem, genom att mata molntjänsterna med våra mänskliga uttryck av olika slag och information om allt möjligt. Allting kommer att bli väldigt mycket enklare och bekvämare, det är sant, men vill vi egentligen att robotar ska ha all vår information och vad garanterar att detta kommer att användas till enbart bra saker? Vinstintresserade företag utan skrupler och korrumperade regimer är inte heller en nyhet och som i framtiden ges större möjligheter att använda individen till sin fördel. Jag hävdar att det är i allas största intresse att få mer insikt i vilka risker som finns, att vi ska tänka oss för innan vi använder oss av bekväma lösningar och framförallt börjar tänka och agera mer mänskligt. En konstart som verkar gå alltmer förlorad i dagens digitaliserade samhälle.

Enligt alla branschtidningar är artificiell intelligens det enda som gäller och vi ges tips om hur våra barn bör studera för att de ska ha en chans på arbetsmarknaden i framtiden. Inriktning på programmering och kunskap om informationsdata är solklart utstakad, för det är där de flesta och mest välbetalda jobben absolut kommer att vara fokuserade. Samtidigt ställs frågor om människans rätt till integritet. En rätt som vi i bekvämlighetens tecken bit för bit ger ifrån oss. Om man söker på internet om AI och hot mot integritet finner man inte mycket. Anledningen är enkel: detta är en miljardindustri, reklam görs hellre än riskbedömningar och i det samhälle vi har idag fokuserar helst på högkommersiellt gångbara lösningar.

Vissa människor är måna om att inte avslöja personliga data, såsom inkomst, politisk inriktning, koder, lösenord, personnummer osv. Inom några år kommer all din information att finnas lagrad i molntjänster, men frågan man borde ställa sig är hur säkert ett sådant system faktiskt är. I grund och botten, eller snarare, än så länge styrs systemen av människor och det vet vi alla att det finns bra sådana likaväl som onda. Men hur kommer det att bli i framtiden, som snart är här, då allt om dig styrs av en beräknande maskin?

Låt oss inte acceptera en framtida värld för våra barn och barnbarn där själlös effektivitet och total offentlighet är det enda som räknas, mer än ett varmt hjärta och ej konstlad medmänsklighet. Låt oss tänka oss för innan vi offrar allas vår integritet, allt i bekvämlighetens namn. Låt oss fortsätta låta Storebror undra vad vi gör samtliga dygnets timmar.

Altruisten

130260cookie-checkInlämningsuppgift 14: ”Storebror ser allt vi gör”