Filmtipset: 1984

De av er som följer mig på Facebook och Instagram vet redan att jag numera har ett bibliotekskort och tillgång till över 2000 filmer. Vissa skulle kalla dem för lite knepiga och det får man tycka vad man vill om, men visst finns det odödliga klassiker att välja på.

Som filmen 1984 som är baserad av George Orvells novell med samma namn. Filmen är från 1956 och i regi av Michael Anderson.

Affisch poster film 1984 George Orvell 1956

I ett totalitärt framtida samhälle försöker Winston Smith, vars dagliga arbete är att skriva om historia, rebellera genom att bli kär.

Det är en väldigt fattig beskrivning av denna odödliga klassiker, vilket jag tycker är väldigt synd, Så under filmens gång gjorde jag ett antal anteckningar:

Kärlek, förhållanden och sex är förbjudet och för att få vara ihop måste man ha gömställen. Alla har övervakning i sina hem och på arbetsplatserna anordnas varje dag ”2 minuter av hat” där ledaren hyllas och motståndarna hatas. Att det finns ett motstånd och fiender är bara påhitt av regimen för att skrämma folket till lydnad och underkastelse av den ”rätta” regimen, Storebror. Alla har segregerats in i grupper där vissa har fördelar och privilegier över andra. Att föra dagbok och samtala med fel människa leder till döden. Gatorna patrulleras dag som natt och alla som avviker de anvisade rutinerna tas in för förhör. Sedan följer rehabilitering och däremellan tortyr för att säkerställa att all sanning har kommit fram. Efter behandlingen blir man aldrig mer kapabel till kärlek, vänskap, livsglädje, skratt, mod, nyfikenhet eller integritet. Olika avdelningar på departement ser till att redigera historien så att den passar ledaren, för ”den som kontrollerar det förflutna kontrollerar framtiden. Den som kontrollerar nutiden kontrollerar det förflutna”. Hela städer är fyllda av propaganda samtidigt som media är styrt och kontrollerat. Barn uppfostras att bli angivare, att lyda och hylla ledaren och hans ideal samt att ange grannar, släktingar, rentav familjemedlemmar om inte reglerna följs. Nyskrivna ordböcker ges ut för att få alla att tänka likadant och inte fritt. Allting spelas in av dolda mikrofoner och ingen går att lita på. En berättelse om framtiden, vilken kan bli berättelsen om våra barn om vi inte bevarar deras frihetsarv.

(Mycket intressant, eller hur? Möjligtvis att det påminner om någonting? Möjligtvis Kina som redan idag är världsledande på massövervakning och där människor inte tillåts umgås, tänka, säga eller skriva vad de vill. Någon som förklarar detta väldigt bra är denna kille, en helt vanlig kille men som har börjat se varthän samhället börjar luta åt, och inte så lite. Att fenomenet även börjar växa sig allt starkare i både Europa och Nordamerika är ett faktum.)

Hur som helst, filmen 1984 har gjorts i flertalet versioner över åren, just på grund av att det är ett mästerverk. Har du inte sett den ännu så tycker jag absolut att du ska göra det. Filmen går att se via Bibliotekets ”Cineasterna” men finns även, åtminstone i skrivande stund, även på youtube.

Tips: Lyssna även på radioprogrammet Dystopia i P3.

128480cookie-checkFilmtipset: 1984