En fråga om datorsäkerhet

Emellanåt händer det. Någon vän, bekant eller arbetskollega kommer till mig och klagar på att datorn har blivit så långsam. Det, eller att fräcka annonser har börjat poppa upp på skärmen, som från ingenstans. Då är det dags för mig att slänga på mig manteln, ta på mig röntgenglasögonen och rädda dagen. Här kommer några heta tips hur du skyddar din dator på nätet.

  • Steg ett är att alltid ha datorns brandvägg aktiverat. Det är det allra minsta du ska ha. Det skyddar dig mot intrång och att obehöriga kommer åt din dator samt information och dokument du har skrivit på den. Brandväggen stoppar även skadlig programvara, stöld av lösenord samt olika virus. Därför är det också viktigt att ha den uppdaterad med de senaste antiviruslistorna och emellanåt låta scanna datorn, vilket kan ställas in att göras automatiskt i bakgrunden medans du jobbar.
  • Steg två är att skaffa ett antivirusprogram. Man kan tro att en brandvägg räcker, men ett antivirusprogram skyddar mot så mycket mer. Om man dessutom betalar för ett sådant får man såklart bättre skydd, men gratisversionerna räcker väldigt långt och ihop med en brandvägg kan man känna sig ganska säker, beroendes vilka hemsidor man surfar på.
  • Steg tre, och det sista som man absolut måste ha, är ett uppdaterat Windows update. Denna gör din dator både säkrare och mer funktionell. Den har ofta uppdateringar vilket gör att din dator fungerar smidigare, lagar säkerhetshål och presterar bättre. OBS: sätt den på att du får kontrollera kommande uppdateringar, för om det är en ny version av ditt system ska man se upp att man inte får den automatiskt installerad. Många gillar att arbeta ostört i samma Windows man ”alltid haft” och då vill man oftast behålla den versionen så länge man kan.

Detta var tre enkla tips om hur man håller sin dator både säker, relativt snabb och fräsch. Men kom ihåg att oavsett vad försäljare säger till dig, en upp till 4 år gammal dator fungerar alldeles utmärkt väldigt mycket längre, bara man ger den lite service och kärlek emellanåt. Men mer om det vid senare tillfälle.

Surfa lugnt 🙂

127840cookie-checkEn fråga om datorsäkerhet

2 tankar på “En fråga om datorsäkerhet”

  1. Absolut, min stationära dator (en Dell) har stått på Skanska i Malmö några år innan den kom till mig för säkert 5 år sedan. Visserligen bytt HD till en SSD på senare år, men den funkar hur bra som helst. Jag kör gratisskyddet Windows Security Essential på Windows 7.

Kommentarer är stängda.