Visst spelar kosten roll

Nu har jag ändrat kosten och jag måste säga att jag mår jättebra! Det är andra dagen nu som jag inte absolut behöver en tupplur och istället grejar, fixar och faktiskt städar jag hemma istället för att vara helt utmattad. Grymt härligt, måste jag säga.

Anledningen till detta är att jag undrade varför jag var så oerhört trött. Efter jobbet, tre timmars sovande, sedan uppe några timmar, kanske en tupplur till och sedan sova. För att inte prata om lördagarna då jag sov mest hela dagen. Något var fel.

Så jag började kolla upp näringsvärden på det lilla jag faktiskt äter. Jag har gjort liknande tidigare men det hade varit ganska länge sedan nu, så det var dags igen, tyckte jag. Sagt och gjort och när jag gör något, gör jag det grundligt!

Bara en liten del av listan på mat och dess näringsämnen.

Som ni kan kanske kan se tog jag med alla typer av näringsvärden: järn, kalium, kalcium, alla vitaminerna och mineralerna, samt vilka skador man kan få av för höga doser samt i vilka matvaror man kan få ämnena i mest. Chocken kom totalt då jag såg att bland annat mitt intag av natrium var mer än dubbla rekommenderade intaget. Även några av vitaminsorterna och de övriga. Vi snackar nästan tredubbla doser! Så jag kollade upp vilka konsekvenser detta kunde ha och där fick jag flertalet förklaringar till flera symptom jag hade haft de senaste månaderna. Bland annat tarmproblem, synnedsättningar, njurfunktion och blodtryck. Allt detta var tydliga förklaringar på dels min trötthet men också andra saker som jag hade märkt av den senaste tiden. Wow! Men att jag hade sökt hjälp för detta för ungefär ett år sedan, där jag också tog med mig mina egna uträkningar och att det avfärdades direkt, gjorde mig fly förbannad. Den dietist jag skulle fått hjälp av ignorerade mina papper totalt och föreslog hennes universallösning, att börja dricka näringsdrycker istället. Det var hennes lösning som tydligen var svaret på allt. Jojomen, det mötet minns jag fortfarande. Men så jobbar hon också på ett sjukhus som har fått inte mindre än tre anmälningar till IVO bara denna månaden.

Hur som helst, nu har jag styrt upp intag av allt och jag mår jäkligt mycket bättre. Jag har fortfarande låga nivåer både här och där men jag ska nog lösa detta genom några timmars pusslande och ja, jag ska börja äta ägg igen samt även mer grönt. Frukt och bär har jag naturligtvis kvar men även lättare grönsaker, som är utan salt och socker såklart. Den mörka chokladen stannar också men ostschnitzel är av ondo så den ryker, ihop med proteinpuddingarna som byts ut mot kvarg.

Nu jäklar… 🙂

125690cookie-checkVisst spelar kosten roll

2 tankar på “Visst spelar kosten roll”

Kommentarer är stängda.