Julhandel och övervakningsamhället

Detta var egentligen menat som ett inlägg på Facebook, men jag blev engagerad och tangentbordet fick sig en ordentlig vals.

Angående övervakningssamhället hörde jag en väldigt intressant sak nyligen. I Kina, där det är massivt och klart år 2020 har man helt enkelt tvingat på befolkningen övervakningssystemet. I västvärlden luras vi in istället genom att skaffa appar, använda google, facebook, röstassistenter och ansiktsigenkänning på mobilerna samt att göra om våra hem till s.k. ”smarta hem”.
Det vi idag ojar över som händer i andra länder kryper sakta men säkert på oss, lite i taget och det som styr oss i den riktningen är helt absolut marknadskrafterna samt att vi är bekväma av oss.
Teknik är fantastisk men vad säger att den inte blir missbrukad i framtiden? Då vi sitter på pottkanten och inser att nu är det kört och försent att säga nej.
 
Men som en vän sa en gång, vad kan vi göra åt det? Svaret är, inte så jäkla mycket tyvärr. Inte om människor ska fortsätta att köpa ny teknik så fort en ny modell kommer ut. Inte så länge människan vägrar att inse att samarbete föder utveckling och inte individualism. Inte så länge vi låter jakten på högre status få styra oss. Inte så länge vi accepterar marknadskrafterna, och ska vi vara ärliga så ser det inte så ljust ut för oss.
 
Tack och lov har allt fler (?) insett att meningen med livet inte är att skaffa flest, häftiga prylar eller att jobba dygnet runt och att stressa runt. Kanske trenden är utdöende och jag hoppas verkligen det. Att samarbeta för ett bättre samhälle, över klassklyftor, över åldrar, över kön, nationell och politisk tillhörighet och föra mänskligheten framåt vore inte bara det ultimata utan även det smartaste mänskligheten kunde göra.
 
Än är inte loppet kört och jag hoppas verkligen inte att svenskarna gör nytt köprekord i årets julhandel även denna gång. För i ärlighetens namn behöver vi inte det.
 
Håller du med? Dela och gilla gärna inlägget på sociala medier.
https://poll.fm/10206447
124890cookie-checkJulhandel och övervakningsamhället