Hur du skyddar din integritet online

Visste du att Facebook spårar dig även om du surfar på andra sidor? Här är en guide för både dator och mobiltelefon. I mitt fall en Samsung J5 från typ 1800-talet (tror ej på materialism)… :p

För datorn, gör följande:

 1. Byt webbläsare till Mozilla Firefox. Den har till och med vunnit priser för att vara bäst på integritet. (Om du tänker använda Mozilla på flera enheter, till exempel mobiltelefonen och laptopen rekommenderar jag att skapa ett konto hos Mozilla, vilket gör att alla konton synkroniseras och du behåller alla bokmärken t.ex. på alla maskiner du loggar in via.)
 2. Inställningarna är viktiga här. Öppna webbläsaren och klicka till höger under Inställningar. Leta upp Privacy and Security och klicka på den fliken. Under Cookies and Site Data och under Accept cookies and site data from websites (recommended) ställer vi in att inte acceptera kakor/cookies från tredje part genom att välja Never där det står Accept third-party cookies and site data.

  Tecknet för Inställningar med tre horisontella streck
 3. Längre ner, under Tracking Protection, välj Always. Personligen har jag klickat i Always under Send websites a “Do Not Track” signal that you don’t want to be tracked men det är ingen garanti att detta efterlevs av bland annat Google.
 4. Under Permissions kan du tillåta hemsidor eller välja vilka hemsidor som ska få tillgång till och använda din mikrofon, kamera och/eller pop-ups som vanligtvis är reklam. Där får du välja själv vilka du vill tillåta. Där finns även alternativet att få varningar om någon hemsida försöker installera tillägg i din webbläsare, vilket jag rekommenderar att ha aktiverat.
 5. Under Firefox data collection and use har jag valt att inte sända några uppgifter vidare till Mozilla men det är upp till dig.
 6. Slutligen, under Security och Deceptive Content and Dangerous Software Protection ska vi klicka för att blockera farliga och okända nedladdningar.

Nu är vi nästan klara. Vi ska bara installera några tillägg/add-ons för att säkerställa att vi får så god säkerhet och integritet vi som enkla användare kan.

 1. Öppna webbläsaren och klicka till höger under Inställningar. Leta upp Add-ons, klicka på den och du kommer till Add-ons Manager. Längst upp till höger finns en sökruta och där söker vi upp DuckDuckGo Privacey Essentials. Detta tillägg kommer att blockera bland annat reklam (vilket några hemsidor säkert kommer att reagera på men det är bara att klicka vidare) men det håller dig också mer anonym vartän du surfar via kryptering, vilket gör att tredjepartsprogram, spionprogram m.m. inte kan läsa dig eller vad du gör.
 2. Gå till Inställningar igen och uppe till höger, sök efter HTTPS Everywhere, vilket ger dig ytterligare en enkryptering på alla hemsidor du besöker, vilket höjer säkerheten och filtrerar bort skumma hemsidor. Installera det också från Add-ons Manager.
 3. Installera även Ghostery, som är en osynlig hjälpreda när det gäller att blockera dåliga hemsidor, kryptera och blockera pop-upreklam och annat otrevligt. Dessutom snabbar den upp din webbläsare.
 4. Slutligen ska vi aktivera Duckduckgo som vår standardsökmotor. Återigen, gå till Inställningar och klicka nu på Search. Där kan man välja mellan att ha en stor eller liten sökruta, varav jag har valt en stor. Den kallas även Adressfältet och genom att välja Use the address bar for search and navigation får vi alltså sökfunktionen även i adressfältet.
 5. Under Default Search Engine finns det nu några alternativ på olika sökmotorer och vi väljer naturligtvis duckduckgo.

Det är ungefär samma tillvägagångssätt på en mobiltelefon. Glöm bara inte att skapa ett konto på Mozilla för att kunna synka alla dina enheter. Har du några frågor eller synpunkter, hör gärna av dig till mig så hjälper jag dig.

Sist men inte minst, tänk på vilken information du delar och på vilka hemsidor. Ha ett bra antivirusprogram (Kasperskys t.ex.) och lämna inte ut vad som helst till vem som helst. Är du osäker, fråga någon som har koll. Byt helst messenger och/eller Google Hangouts mot andra, fristående program där Signal är ett av de mest använda. Likaså gäller Youtube som man istället bör använda BitChute för, dock med mycket mindre musik på 🙁 Glöm heller inte att ha bra, långa och krångliga lösenord, olika för olika sidor på nätet, nedtecknade på ett fysiskt papper som du har gömt någonstans och som du uppdaterar åtminstone en gång per år. Det är lite jobb, det får erkännas, men är betydligt trevligare än ett kapat e-postkonto eller en identitetskapning.

”Vill vi ha fakta eller Googles syn på vad fakta är?”

Emma Blom, expert på sociala medier och gäst i Nyhetsmorgon, förklarar några av farorna med att lämna information på nätet. Dock är inslaget väldigt kort och hon hinner knappt skumma på ytan.

Det finns massor av sätt att skydda sin integritet på, en del enkla, en del helt klart avancerade. Nedan är ett klipp på engelska om hur man kan göra, med stigande svårighetsgrad, beroende på hur nördig man orkar vara. The hated one har många bra guider varav en om vilka webbläsare man kan känna sig tryggast med.


—>> Följ gärna Anders Frihamn på TwitterInstagramFacebookMindsBitChute <<—

124410cookie-checkHur du skyddar din integritet online

3 svar på ”Hur du skyddar din integritet online”

Kommentarer är stängda.