Alla mina meriter och erfarenheter

Att utnyttja någons kompetens är en sak. Att ta till vara på människors olika meriter, erfarenheter och kunskaper är en annan.

Det är något jag har funderat på sista tiden, speciellt som att arbetsgivare har börjat rycka i mig. Hur ofta är det någon som lägger ut annonser som tar till vara på hela människan egentligen? För år 2018 har vi trots allt kommit längre än att tänka att vi är våra jobb. Eller?

Visst, jag jobbar nu som kommunikatör och jag kan sociala medier, hemsidor och datorer överlag väldigt bra. Men det finns fler kvalitéer hos mig och dig som oftast inte syns i våra yrkesroller.

  • Jag har jobbat på lager – Vilket gav mig struktur och ordningssinne, utöver vad jag redan hade.
  • Jag har lagat kaffe- och godisautomater – Vilket gav mig större insikt i mekanik och el än jag redan hade.
  • Jag har registrerat fakturor på kommunen – Vilket gjorde mig noggrann och lärde mig att kontrollera flertalet gånger.
  • Jag är utbildad och har jobbat med fotografering – Så jag vet lite om t.ex. bildkompositioner, skuggning m.m.
  • Jag har jobbat inom skolan (högstadiet) och kommunen som datorlärare – Vilket utvecklade min känsla för att läsa av många olika människor samt att adaptera mig efter elevens inlärningsförmåga samt kunskapsnivå.
  • Jag har studerat psykologi i flera nivåer – Vilket ger mig förståelse för olika människor, jag känner igen mycket i det mänskliga sättet och kan snabbt diagnosticera en ny människa.
  • Jag är utbildad inom media och journalistik – Vilket gör att jag kan uttrycka mig bra och anpassa det till olika människor jag möter.
  • Jag har testat försäljaryrket – Vilket klargjorde för mig att jag inte är den påstridiga, jobbiga typen men däremot lärde jag mig att kämpa för att uppnå resultat.
  • Jag har jobbat med att laga datorer – Vilket styrkte min förmåga att jobba logiskt och strukturerat.

Förutom de yrken (har fler) och utbildningar jag har beskrivit ovan så har jag även gått kurser i bland annat drejning, skyltmålning och luffarslöjd. Jag har också intressen vid sidan om som säkert kan vara användbart för någon. Jag spelar t.ex. gärna schack, bloggar och älskar naturen. Jag utövar ingen sport just nu men gillar orientering och mc-trail. Jag är socialt utåtriktad och öppnar inte munnen innan jag vet något om vad jag ska diskutera, vilket innebär att jag alltid läser på innan.
Att möta människor man kan ha djupa diskussioner med är något jag verkligen kan hålla på med i timmar, och om de dessutom har humor, ja då är jag såld. Humor är förresten oerhört viktigt för mig och jag älskar att klura ut nya ordvitsar.
Även min diabetes har lärt mig oerhört många saker. Jag har förstått och sett hur sjukvården ska och bör fungera samt vilka grupper som är mest utsatta i vårat samhälle. Jag vet också att lidande ger medmänsklighet och empati. Jag vet vad som är nyttig mat och vad som inte är det, samtidigt som jag är en förespråkare för att man ska leva istället för att hela tiden lyda. Jag är en positiv humanist, en altruistisk tänkare och tror på det goda i människan, oavsett vad. Jag tror också på karma och anser att vi ska lägga in ”Behandla andra såsom du själv vill bli behandlad” i grundlagen. Jag har full respekt för religiösa människor även om jag inte själv tror på religioner utan människans tro på något större. Utomjordingar? Tja, varför inte? Människan använder en bråkdel av sin hjärna så vad vet vi om vad som kan finnas fullt av runtomkring oss?

Det finns massor av saker man skulle kunna lista. För vi är trots allt komplexa människor, med tankar, känslor och erfarenheter av alla de slag. Därför anser jag att samarbete över gränser är viktigt. Det spelar ingen roll vilken ras, kön, ålder eller samhällsgrupp vi tillhör. Alla är vi människor på ett o samma klot och då bör vi våga samtala med varandra, för hur ska vi annars kunna utvecklas till något bättre?

Det där är jag, i stora drag. Men jag är som sagt komplex, precis som du. Vem du nu än är…? 🙂


Nätverk för förståelsen att vi alla är olika, att vi alla har något att bidra med och att vi behöver mer samarbete människor emellan istället för grupperingar som sätts emot varandra av löjliga anledningar:
-Partiet Enhet
The full circle project
The Global Witness
-Facebookgruppen Ensamma Vänner-ej en dejtinggrupp (endast för människor boende i norden)

124320cookie-checkAlla mina meriter och erfarenheter