Hej där, vem är du?

Eller förresten, säg inget. Det behövs inte för allting om dig finns redan på nätet. Ett ögonblick ska vi se vad jag kan hitta om dig…

Via ditt förnamn, utseende och till visst antagande att du bor i samma stad som vi nu är i kommer jag efter några knapptryckningar fram till:
ditt fullständiga namn, din ålder, födelsedag, adress, exakt vilken lägenhet du bor i och hur stor den är, vilka dina grannar är, en fingervisning om vilken politiskt inriktning du har, vilket jag senare kollar efter vad du har skrivit på sociala medier och jämför med.
Jag ser även om du är singel eller är i förhållande och med vem, om du har några uppdrag i t.ex. bostadsrättsföreningar eller styrelser och vilken bil du kör, när du köpte den, hur gammal den är och när den ska besiktigas. Jag ser också om du har försäkrade husdjur, vilken ras och ålder det är på djuret, vilken boendeform du har, om du har några företag registrerade i ditt namn och hur dess omsättning är.
Jag ser vad du har jobbat med förr och var du jobbar idag, vilka utbildningar du har gått och när, vilka dina familjemedlemmar är samt deras data och vilka resor du har gjort och med vem.
Via dina vänner som har taggat dig i några bilder ser jag några pinsamma ögonblick och på flertalet av bilderna antar jag att du föredrar att dricka öl och alldeles för mycket.

Om jag vill betala en mindre summa kan jag få hela ditt personnummer, vad du jobbar med och du har i lön. Om du har några skulder hos fogden och om du har några krediter. De som jobbar med marknadsföring har även sätt att se vilka som är dina favoritbutiker, vilka ställen du har varit på och hur mycket du har betalat för var och varenda sak du har i din shoppingkasse.

Allt ovan är vad jag kan få fram som enkel privatperson. Om någon skulle komma fram till dig på t.ex. krogen och säga att han hade sett dig i förra veckan och kollat upp lite om dig, hade du kännt dig trygg då? Om vem som helst kan få fram all denna information, tänk då vad myndigheterna eller någon med lite kontaktnät och makt kan få fram. Vad säger att all denna info ligger i rätta händer?


När jag var såpass gammal att jag gick i högstadiet hade vi en smått underlig klasskompis. Han var stor och stark men märklig, vilket innebar att många av de andra helt enkelt mobbade honom. Jag vet än idag inte vad som var fel med honom, men de yngre eleverna var rädda för honom. En sak som jag fortfarande minns är hur han antecknade allt han kunde hitta om sina klasskompisar och framförallt, om de som var elaka mot honom. Vad han nu skulle med den informationen vet jag inte, men jag minns att de flesta blev rädda för honom. Han hade koll på alla.
Idag verkar ingen bry sig att all vår information och data finns så lättillgängliga, vilket för mig är ganska märkligt.

När man diskuterar detta fenomen är det många som säger att det inget gör, för de har inget att dölja. Likaså i diskussioner om fler övervakningskameror i städernas centrum. För mig låter det ganska illa och jag brukar svara att det är lika illa som att ta bort yttrandefriheten för att man inget har att säga. Att ha en blogg i framtiden kommer rentav vara farligt och faktum är att i dagsläget censureras redan både bloggar och kanaler på youtube. Sakliga, filosofiska och ifrågasättande kanaler, precis som min.

Dessutom ifrågasätter jag om man får vara så oerhört egoistisk. Tack vare att det hittills inte har gått att övervaka all datatrafik har hjälpt, och hjälper, oerhört många människor. Då tänker jag på oberoende media, journalister i förtryckarregimer, likaså utbrytargrupper i oroshärder runtom världen. När allt är tillgängligt via 5G-nätet kommer inget motstånd längre finnas då de inte kan kommunicera utåt och ingen som kan ropas på för hjälp. Detta är oerhört allvarligt. Ett bra exempel på hur kommunikation kan komma att förändra samhällen av förtryck är Den arabiska våren. Att dessutom mycket av den oberoende median som ideligen avslöjar korruption (som vanliga media aldrig talar om) kommer i framtiden att bli omöjligt, tack vare all övervakning. Så frågan är om vi verkligen vill ha mer kameror och mer teknik som på olika sätt övervakar oss dygnet runt? Allt i bekvämlighetens namn.

Slutligen, ett av världens mest teknologiska länder idag är Kina, där massövervakning är standard. Kameror i varje gathörn som känner igen både dig och bilen du kör och allt lagras i databaser. Kamerorna är för att förebygga brott men också för att förutsäga dem, vilket är precis vad även den amerikanska polisen har börjat göra med hjälp av samma teknik. Som vanligt är Sverige långt efter men i och med att 5G-nätet är på uppväxt är det bara en tidsfråga. Sedan kan vi glömma integriteten.
Kinas system har även ett bestraffningssystem vilket gör att du efter för många anmärkningar bland annat inte kan ta lån eller resa med flyg. Allting sköts automatiskt vilket också gör det svårt att överklaga. Förseelser kan vara allt från att ha gått mot röd gubbe vid övergångsstället, passerat hastighetsgränsen vid en omkörning på motorvägen eller missat att ha lämnat in låneboken från biblioteket i tid. Kinesiska skolelever har nu fått betéendekort vars anmärkningar även går ut över elevens familjemedlemmar.
Var det någon som sa polisstat? Tro det eller ej men tack vare svenskarnas hunger efter ny teknik så är det definitivt påväg hit också.
Bilderna som behövdes för att kunna identifiera kineserna? Det skulle knappast förvåna mig om inte Facebook sålde profilbilderna från användarna. Och som om inte det räckte scannas numera människor på allt fler flygplatser med ursäkten att det går mycket snabbare. Ännu en databas med data om dig och mig.

En som har bloggat, skrivit, protesterat i över 10 år nu och allt igenom varit en aktivist angående detta är Max Igan vars videoklipp man kan se här. Rekommenderas varmt.

123930cookie-checkHej där, vem är du?