20+ låtar med budskap (pop)

Jag gillar budskap. Jag älskar musik.
När någon frågar vilken typ av musik jag gillar så säger jag att jag är så gott som allätare, men främst gillar jag de artister eller band som har ett budskap. När man står på scen och har chansen att ge intryck, då ska man också göra det. Helst på ett positivt sätt och som främjar mänskligheten.
Så jag gjorde några listor, tre stycken blev det, och här kommer en av dem; 20+ poplåtar med budskap. Listan blev lång men så tycker jag också att dessa budskap verkligen borde spridas.

Uppdaterad 2018-10-21

 1. Röyksopp & Robyn – The girl and the robot – En väldigt sorglig text då kvinnan blir isolerad och ensam i relationen då mannen inte ser henne. Man kan ju undra hur många som känner igen sig i den beskrivningen. Hur som helst, budskapet är kort och gott att uppskatta de som du har omkring dig, som faktiskt bryr sig om och älskar dig.
 2. Katelyn Tarver – Never fade/You don´t know – En fantastisk låt där jag varje gång som Katelyn går upp i ton, ryser behagligt. Texten ger budskapet att trots vad som än händer i livet, finns jag här för dig. Trots att jag inte är något speciellt, så finns jag alltid här för dig. Underbar text. Likaväl gäller detta för You don´t know som ger det starka budskapet att vi aldrig vet vad en annan människa känner eller har gått igenom och även om vi håller humöret uppe så gott det går, kraschar vi också ibland. Som alla andra människor. Klara Favoriter.
 3. Phil Collins – Another day in paradise – En klassiker som man tyvärr inte hör så ofta numera. Kanske det är menat att vi inte ska fundera så mycket utan bara fortsätta konsumera? Hur som helst, budskapet är solklart, vi ska vara glada för att vi ändå bor i västvärlden. Saker är inte perfekta men det kunde ha varit tusen ggr värre.
 4. John Farnham – You´re the voice – Även detta en sann klassiker som man märkligt nog inte heller hör så ofta. Det må stinka 80-tal men det är bra gung i den och budskapet är enkelt, att tillsammans är vi starka och kan göra en förändring. John var nog inte förberedd på ett egotrippat samhälle där bara skrämar gäller…
 5. Katy Perry ft. Skip Marley – Chained to the rythm – Det tog mig flera månader för mig att granska denna text och när jag väl gjorde det blev jag glatt överraskad. Den har ett fantastiskt bra budskap i sin text, vilket jag inte hade uppmärksammat förut. Den hade swischat förbi på någon radiokanal med jämna mellanrum och jag visste på något sätt att denna text måste jag kolla upp. Katy har några andra låttitlar där hon ställer viktiga frågor och det tycker jag hon ska ha beröm för, att hon vågar ifrågasätta det system hon är totalt inblandad i. Favorit.
 6. Adam Lambert – Mad world – Även detta en sång man många gånger har hört men man vet knappt vad den handlar om. Men när man börjar granska texten förstår man snabbt budskapet och frågan, vad tusan håller vi människor egentligen på med? Att säga sanningen kan också vara smärtsamt, både för budbäraren och mottagaren.
 7. Bastille – Things we lost in the fire – För mig handlar detta om den materialistiska värld vi lever och att många av oss värderar saker mer än människor. Därav kan en förtärande eld som slukar allt, vara en påminnelse om vad som är viktigt, på riktigt, i ens liv. Det kan också vara en nystart och kännas som ett slags befrielse. Väldigt tänkvärt budskap.
 8. Lily Allen – Fuck you – Trots sin plumpa titel är detta en väldigt tänkvärd låt, som fokuserar på trångsynta människor med förutfattade människor. Ett härligt och smått humoristiskt budskap att man borde läsa på innan man öppnar sin glappande trut.
 9. Michael Grimm – You don´t know me – Detta är kanske inte popmusikm jag vet inte alls vilken stil detta är, men jag vet att det är en grym låt som handlar om olycklig kärlek. Budskapet är att känslor kan vara komplicerade och att det kanske är bäst att fortsätta vara olyckligt kär än att riskera förstöra det man redan har. Been there, done that! Favorit.
 10. Lana del Ray – Young and beautiful – I en värld där så mycket handlar om utseende och perfektion är detta låt en påminnelse om den verkliga världen. Vi blir alla äldre och vi ändrar vårat utseende, vilket är en sanning och naturens sätt att påvisa att vi har varit med ett tag och med lite tur också vet vad vi pratar om. Budskapet är också att verklig kärlek står över både utseende, handikapp, inkomst m.m.
 11. Roomie – Ugly – Svenska Roomie gör här en riktigt pop-rockig låt om att vara sig själv oavsett vad mode, trender och tabloider säger. Man duger som man är lyder budskapet och i ärlighetens namn, livet blir så mycket enklare då. Varning: denna låt sätter sig definitivt i skallen på repeat!
 12. The sounds – Painted by numbers – Denna låt har ett kryptiskt budskap och diskussionerna om vad texten har för budskap har pågått länge. Det bästa förslaget jag har läst är att vi alla döms på grund av våra kön, utseende osv och inte ses som personligheter. En ganska ytlig existens som många ggr kan utnyttjas för att få som vi vill.
 13. Pink – Dear Mr. President/Stupid Girls – Denna låt är det stark tår-varning på. Artisten Pink framförde denna 2006 och tillägnade den till president G.W. Bush där hon ifrågasatte krigsåtgärderna mot oskyldiaga civilbefolkningar. All respekt åt denna kvinna som även vågar visa tårar på scen och som kritiserar en av världens mäktigaste män som leder en nation vars enda intresse tycks vara att krossa och ta över. Känslosamt och en absolut Favorit. Pink hade åtminstone i början av sin karriär en hel hög med viktiga budskap åt omvärlden. Stupid Girls har även den ett starkt budskap och denna gång åt tjejerna, att inte följa strömmen, våga vara individ och inte acceptera att man ska följa normerna. Det är förvisso en humoristisk framställning, och visst kan man hålla med om att det många ggr är ganska idiotiskt hur man ”ska” vara.
 14. Depeche mode – Enjoy the silence – En riktig klassiker av legendariska Depeche Mode. Ett väldigt vacker beskrivning om stunden efter ett gräl då ord är överflödiga. Trots meningsskiljaktigheter så finns ändå kärleken kvar och då kan tystnaden vara det bästa. För innerst inne vet man ändå vad som är sant, riktigt och värt något. Underbart budskap som de flesta kan leva sig in i.
 15. Taylor Swift – Shake it off – En fantastisk pepp-låt vars text handlar om att fortsätta tro på sig själv, oavsett vad andra tycker och säger. Dömande människor finns överallt och de kommer alltid att vara på det sättet. Låt dem vara det och förtäras av sitt eget hat medan du förverkligar din dröm och går vidare. Underbart budskap till lyssnarna och fansen.
 16. Jessie J – Price tag – Ytterligare en låt om normer, där pengar alltid tycks vara viktigare än människor. Vi glömmer ofta att bara ha kul och tänka på varandra. Synd bara att Jessie själv blev en del av en gigantisk marknadsföringsmaskin men hon fick iaf ut detta, fina budskap som man bara kan hoppas människor uppfattade och tog till sig.
 17. Pet shop boys – Always on my mind – Förvisso inte originalet men här är det lite mer tempo. Dock har Elvis original från 1973 gjorts i många versioner av olika artister och band men budskapet är detsamma; glöm inte att älska och komma ihåg att våga visa det medan tid finns. En dag kan det vara försent.https://www.youtube.com/watch?v=5eTWWHGouSM
 18. Regina Spektor – Laughing with – Det är inte ofta man hör sånger som nämner Gud, men Regina vågar faktiskt göra just det. Hon bygger en bro mellan att vara mänsklig och gudomlighet och att kanske Gud också kan vara mänsklig, på sätt och vis. Ett budskap om att vi människor trots allt är ganska små i jämförelse med vilken makt det än är som skapade allt. En vacker video med Reginas fantastiska röst och kreativitet. Hon har många andra fantastiskt fantasifulla videor som är värda att kolla upp.
 19. Sia – Elastic heart -Om man gillar låtar med budskap så ärSia ett säkert kort, också ofta med fantastiska videor med talangfulla dansare och minspel som verkligen går rakt in i hjärtat. I denna låt beskrivs hur relationer kan både tära och nära men att man blir tåligare med åren. Världen går inte under när relationer avslutas, men var går gränsen för att orka? Ibland måste man skiljas även om man älskar varandra, för att inte själv dras ned i något destruktivt. Budskapen är flera men bra material för att bättre kunna förstå och klara livets alla skeden.
 20. Kerli – Feral Hearts/Blossom – Denna estniska sångerska med stor kreativitet i sina videos har även något att säga. Med mina rötter i Estland var Blossom en självklar favorit och budskapet står i introt. Vad som däremot inte visas är det budskap som Kerli själv beskriver, att man lär sig av livets motgångar och man överlever och växer. Feral Hearts är även den en väldigt visuell upplevelse och man blir imponerad av allt det vackra med ett viktigt budskap och flera frågor. Var är vårat ursprung? Har vi tappat kontakten med naturen? Jag börjar fundera på mycket när jag hör musiken och ser videon.
 21. Skott – Mermaid – Denna fantastiska röst av samiska Skott känns oerhört äkta på något sätt. I kärlek måste man ibland riskera sig själv genom att låta någon annan komma in i ens liv. Det handlar om modet att göra sig själv sårbar och du kan hitta något värt att drunkna för. Ett vackert budskap om äkta kärlek. Favorit.
 22. Michael Jackson – Man in the mirror – För att få en förändring måste man börja med sig själv. En av livets absoluta grundregler och en förutsättning för framsteg. Trots att världen är en egocentrisk plats där alla ska synas i rampljuset så mycket som möjligt, är budskapet att det finns viktigare saker än ens egenförklarade egen-kärlek.
 23. Meghan Trainor – It´s all about the base – En smått humoristisk framställning men med budskapet att vi duger som vi är. Det mesta man ser i medier är uppfräschat, photoshoppat och rakt igenom fejk. Du duger som du är och fullständigt perfekt. Duger det inte kan du dra.
 24. Paloma Faith – Do you want the truth or something beautiful? – En fullständigt briljant text som man kan applicera på väldigt mycket i våra liv. Våra masker och roller vi har i olika situationer och vilken är den sanna mig? En väldigt djup text som ifrågasätter om vi verkligen vill ha sanningen, trots allt. Imponerande hur texten väver in budskapet i olika dimensioner på detta sätt. Favorit.
 25. John Lennon – How? – Om man gillar livsfrågor är detta en perfekt låt. Ozzy Osbourne ger här en underbar version och kanske det är det man gör när man börjar bli gammal, ställer väsentliga och grundläggande frågor – om allt? Egentligen är här flera budskap men sammanslaget blir väl konsensus att man bör stanna upp ibland och undra.
 26. Meja – It´s all about the money – Denna låt från 1997 ställer frågan om pengar verkligen bör vara fokus för allt. Meja, eller Anna Pernilla Torndahl som hon egentligen heter, ifrågasätter också samhällets värderingar och vad vi tycks vara beredda att göra för att få tag på pengar. Härligt ifrågasättande budskap tycker jag.
 27. Black eyed peas – Where is the love? – En väldigt visuell video över allt elände som finns i vår värld idag och då måste vi ställa oss den viktiga frågan; var någonstans finns kärleken? Denna låt är verkligen en klassiker och även om situationer kan tyckas hopplösa så finns det bara ett sätt att förändra på, och det är igenom oss själva. Rörande men med ett viktigt budskap, att vi måste börja kommunicera, vilja förstå och våga älska igen.
 28. Lenka – Blue skies – En härlig låt om att en dag kommer allt att vara bra igen och vi kommer att ha det bra ihop. Ett slags bitterljuvt budskap men att det kan vara värt väntan. Favorit.
 29. Lindsey Stirling ft. Lzzy Hale – Shatter me – Ännu en fantastiskt vacker video av den begåvade och dansande violinisten Lindsey Stirling, denna gång i samarbete med Lzzy Hale från bandet Halestorm. Hon samarbetar ofta med både artister och band av olika slag, har en förkärlek till dubstep och erkänner sig själv som en äkta nörd varpå flera av hennes låtar har samband med kända speltitlar. Budskapet i denna text är att ibland kan man behöva någon som hjälper en att visa sitt rätta jag, att våga och bryta sig fri från en alltför välkänd vardag. Favorit.

 


Kolla även in Anders Frihamn på Instagram och Facebook där det händer grejer så gott som varje dag 😉

 

123491cookie-check20+ låtar med budskap (pop)

2 svar på ”20+ låtar med budskap (pop)”

 1. Jag köpte CD:n med Paloma när den kom ut. Riktigt bra album.
  Michael Jackson har gjort mycket bra. Min favorit är LP:n Thriller, den gick varm på skivspelaren på den tiden den kom ut. Men den håller fortfarande.
  Annars är mycket på din lista mer okänt för mig.

  • Jo pop är ju inte riktigt min grej och den marknaden verkar förtära artister vid alla tillfällen.
   MJ spelades mycket hos oss också men då var det även Bad 🙂

Kommentarer är stängda.