30+ låtar med budskap (metal)

Jag gillar budskap. Jag älskar musik.
När någon frågar vilken typ av musik jag gillar så säger jag att jag är så gott som allätare, men främst gillar jag de artister eller band som har ett budskap. När man står på scen och har chansen att ge intryck, då ska man också göra det. Helst på ett positivt sätt och som främjar mänskligheten.
Så jag gjorde några listor, tre stycken blev det, och här kommer en av dem; 30+ låtar, metal/rock/hårdrock med budskap. Listan blev lång men så tycker jag också att dessa budskap verkligen borde spridas.

Uppdaterad 2018-10-21

 1. Linkin park – Numb/In the endNumb är en ganska sorglig sång, kanske om ung kärlek där man kanske inte vågar att visa 100% av sig själv, vilket till slut blir jobbigt i relationen. Man sviker sig själv och friktionen blir än värre med tiden och ingen är längre kärleksfull tills det en dag rasar. In the end är en fantastisk låt som handlar om ännu en kraschad relation där oavsett vad man har gjort och offrat så gick det till slut inte. Men, man lever och man lär och det är väl det som är bra med livet. Favorit.
 2. Kobra and the Lotus – You don´t know – En ganska tråkig video men budskapet är väldigt kärnfullt och som ställer den enkla frågan, känner vi egentligen varann på riktigt? I en värld som är ytlig är det knappt man har tid att lära känna varandra och där det är alldeles för lätt att kritisera varandra.
 3. Soundgarden – Black hole sun – Detta är väl egentligen mer grunge än hårdrock eller metal men det spelar inte så stor roll. Budskapet i denna ganska visuellt hemska musikvideo är enligt sångaren Chris Cornell själv, ingen speciell. Inte i stort i alla fall utan texten har ett fåtal glimtar med budskap, medan videon däremot starkt illustrerar drömmen om det perfekta livet men att vi innerst inne alla vet att det är inget annat än fejk. Det beskrivs också att för att komma någonvart i livet tvingas man mer eller mindre att trampa på andra människor, allt för att få den påklistrade fasaden att vara så vacker som möjligt.
 4. Poets of the Fall – Carnival of rust – Denna otroligt vackra video av detta fantastiska finska band har till och med vunnit priser. Meningen med texten är förvisso omdiskuterad men för mig handlar den om att världen behöver oss för att överleva. Vi borde leva mer minimalistiskt och sluta behandla jorden och våra medmänniskor så illa som vi många gånger gör. Favorit.
 5. Pat Benatar – Hell is for children – En musikvideo med temat barnens roll i disfunktionella familjer. Hur de oförstående tvingas bevittna en familjs lidande och förfall. Bandet Halestorm gör en rockigare version av denna låt men budskapet är kristallklart, tänk på de oskyldiga stackars barnen.
 6. The queen of hard rock – My webcam – Sexindustrin lever i allra högsta grad, pengar behövs alltid och vissa blir ibland tvugna att tjäna sitt uppehälle på  tveksamma sätt. Något som såklart inte kunderna är intresserade av att veta. Det finns otroligt många offer i denna bransch, vilket beskrivs otroligt bra i denna text där oskyldiga oftast tjejer dras in i en smutsig och utnyttjande värld. En klar Favorit då jag råkar veta att skaparen av denna video är en otroligt djup och filosoferande humanist.
 7. Megadeth – Post American world – Bandet under ledning av Dave Mustaine har i alla år påpekat att det är något väldigt fel i våra samhällen. Att denna video syftar på det amerikanska samhället känns lite fel då det är likadant i många andra nationer men problemen är desamma. Människorna segregerar varandra och skapar motsättningar, allting dirigerat av maktens elit. Motståndet, de som kan tänka själva, ska ignoreras, förlöjligas och slutligen krossas.
 8. Alice Cooper – Cold machines – Skräckrockens farfar, Vincent Furnier, har varit med ett bra tag nu och vet vad han sjunger om. På albumet Brutal Planet (2000) har han flertalet låtar som beskriver en framtida värld och i denna låt beskriver han i stort sett vad man kan se idag. Människor som arbetar livslusten ur sig, samtidigt som våra skärmar i olika format gör oss både dummare, egotrippade och blinda för våra medmänniskor. Hela albumet är fullständigt lysande men Cold Machines var en resa in i framtiden.
 9. Judas Priest – Electric eye – Ytterligare en framtidsvision (idag) då tekniken har tagit över och ett samhälle med massövervakning ser allt och alla. Ungefär som Kina idag där alla medborgare syns på skärmar och via system alla dagar i veckan, dygnet runt. Dock såg sångaren Rob Halford ihop med Glenn Raymond Tipton och Kenneth Downing detta så tidigt som 1982.
 10. Zephyra – Words of a demagogue – På senare år har ämnet Fake News varit populärt och numera lär man barnen i skolan hur man ska vara källkritisk. Går det verkligen att lita på offentliga personer? Varifrån kommer informationen och vem är köpt? Bra frågor som ställs av detta svenska band vars video jag minsann fick vara med i 2016 och därmed en självklar Favorit.
 11. Halestorm – Bad girls world -Det är inte lätt att vara liten och tjej. Speciellt inte när ens vänner blir rädda för att du vågar vara dig själv, begåvad och vacker, och därmed börjar bete sig illa mot dig. En fantastisk låttext av lika fantastiska Halestorm som borde spelas för småtjejerna så att de förstår att de ska fortsätta kämpa, men tillsammans.
 12. Battle beast – King for a day – Det är val i Sverige vart fjärde år, men hur går det till egentligen? Om man har det minsta förakt för systemet och politiker så är detta verkligen en låt att minnas. Allt är riggat, demokrati är bara ett vackert ord och folkmassorna blir lurade, gång på gång. Samhällskritik när den är som bäst av detta finska band.
 13. Dio – Dream on – Ronnie James Dio gick bort i cancer år 2010 var under sin karriär starkt kritiserad och ansatt av religiösa fanatiker. Kanske det var för att han vågade ta artistnamnet Dio som betyder Gud, men oavsett varför hade han en strupe av guld och han hade sina budskap. I denna låt vars original är skrivet och framfört av Aerosmith sjunger han om att livet är fyllt av saker som sammanlagt blir en visdom. Fårorna i ansiktet är ett bevis på att man har varit med ett tag och vet ett och annat. Livet må vara upp och ner men man ska ändå vara tacksam för att man har fått ett att leva.
 14. Metallica – Nothing else matters/The unforgiven – Nothing else matters handlar helt enkelt om att leva livet och att ta till vara på dagen. Våga möta nya äventyr och helt ärligt våga vara dig själv. Inget annat spelar någon roll. Sanningen och ärligheten i våra medmänniskor är värt mer än något annat och att de ärliga ska se rakt igenom falskheten. The unforgiven har budskapet att genom livet, var alltid ärlig mot dig själv och gör vad du känner är rätt. Annars kommer du troligtvis ångra det på ålderns höst då du har tid att tänka tillbaka. Ett väldigt tänkvärt budskap i dagens stressiga, egotrippade samhälle där man hela tiden ska vara så effektiv och självgående som möjligt.
 15. Guns n Roses – Estranged – En av mina absoluta favoritlåtar, helt klart. Jag tror det är många som identiferar sig med detta, att vara främmande, att känna sig som en utomjording som ingen förstår. Så har jag känt det hela mitt liv och det är också en av anledningarna till att jag numera isolerar mig. Har jag försökt i över 30 år utan att lyckas, då är det lika bra att lägga om strategin. Budskapet är solklart och rörande på samma gång. Maybe I´ll get it right next time. Favorit.
 16. Ozzy Osbourne – Road to nowhere – Ozzy har levt ett tufft men händelsefullt liv och i denna låt reflekterar han över vad han har varit med om. Mycket som inte var bra, vilket jagar honom och han undrar om allting har lett till ingenting. Ett bra budskap tycker jag att man ska leva som man vill, ha roligt så gott det går men utan på bekostnad av andra.
 17. Aerosmith – Living on the edge – En visuellt spännande video där budskapet är, vad gör vi egentligen med moder jord och hur ska vi undvika att dras med i galenskapen? Vissa kämpar vidare för en bättre värld. Andra bara följer med eller faller.
 18. Lynyrd Skynyrd – Simple manBudskapet är klockrent. Livet behöver inte vara så komplicerat och det enkla är oftast det bästa. Goda råd från mamma ska man alltid lyssna på, och hela konceptet känns bra. För jag är en enkel man med små anspråk.
 19. Iron Maiden – Wasted years – Detta band har verkligen hållt på ett tag och därmed också sett en hel del genom sina år. Med andra ord vet de oftast vad de snackar om. Iron Maiden har genom åren gjort många album med teman, oftast historiska. Men denna låt från så tidigt som 1986 har fastnat hos mig, för jag gillar budskapet. Fastna inte i vad som har varit utan gå vidare och var glad åt de människor som bryr sig om och älskar dig, vilket gäller för alla människor Mer komplicerat behöver det inte vara.
 20. Black Sabbath – Computer god – En egentligen ganska sorglig beskrivning av ett samhälle där medmänsklighet och omtanke har bytts ut mot teknik och kallt tänkande maskiner. Där datorerna har blivit våra gudar och människan är ett misstag som kan fixas. Skrämmande framtidsvision då låten skrevs 1992, för övrigt av bland annat Ronnie James Dio. Favorit.
 21. Bruce Dickinson – Real world -Hur vi människor lockas in av företag och myndigheter i burar som håller oss fågna i ett hav av skulder. Hur kapitalismen styr oss och hur man måste kämpa för att se sanningen. Verkligen ett budskap att ta till sig.
 22. Five finger deathpunch – Lift me up -Tungt och med gästsångare Rob Halford från legenderna Judas Priest kan detta inte annat än bli hysteriskt bra. Budskapet är att man ska vägra att ge sig när man vet att man har rätt, trots en omvärld som är av motsatsen. Våga vara dig själv och var ärlig även om sanningen ibland svider. Favorit.
 23. Larkin´ Poe – Mad as a hatter – Ett fullständigt underbar och känslofyllt klipp, inspelat i en kyrka, där sjukdomen schizofreni lyfts. Systrarna gör en otroligt intim framställning av hur deras morfar/farfar fick diagnosen och senare också deras mormor som fick demens och om hur hon liksom försvann in i sin egen värld. Med denna låt vill de upplysa om att mer forskning behövs och att vi måste våga prata om det, för det är trots allt väldigt vanliga sjukdomar. Otroligt rörande speciellt som att systrarna i texten ber om att inte själva bli drabbade. Klar Favorit.
 24. Unleash the archers – Test your metal – En fantastisk up-beat-låt som jag får energi och motivation av. Otrolig röst på sångerskan också, en klar bonus. Låten är en motivation till att våga satsa vidare, att tro på sig själv och gå mot nya utmaningar. Man kan bara man vill tillräckligt mycket. Favorit.
 25. Foo fighters – The pretender – En helt underbar låt med ett vasst budskap. Vem är du? En annan av de döda fiskarna som simmar med strömmen? Vad säger du om jag påstår att jag inte är som de andra och att jag aldrig kommer att ge mig? Jag är sanningen, jag är fienden som hotar din illusion och ditt skådespel. Helt jäkla underbar låt. Klar Favorit.
 26. D.A.D. – Laugh n a half -Det danska bandet som fick byta namn eftersom Disney ogillade deras originalnamn. Om hur livet kan vara oerhört tufft om du är den ärliga och rena människan, den som inte passar in och som till slut blir utstött. Ett tufft budskap men ack så sant. Man måste vara som alla andra, annars blir man ensam i slutänden. Favorit.
 27. Helloween – I want out – I dessa dagar fulla av media som ska konsumeras, samtidigt som man inte vet vad som är fake news eller inte, kan man lätt bli förvirrad. Man drar sig undan, eller åtminstone vill man det. Ett intressant budskap förmedlat redan år 1988 men mer aktuell än någonsin.
 28. Marilyn Mason – The dope show/Beautiful people -Hela världen är en scen och alla är vi mer eller mindre skådespelare. Är man dessutom känd, eller vill bli det, då får man kompromissa och ställa upp även om det går rakt emot dina värderingar. Marilyn Manson vet vad han pratar om och budskapet är helt enkelt att det kallas för kändisträsk av en anledning.
 29. Ghost – He is – Det finns ett antal religioner och flertalet av dem har skapats för att hålla folkmassorna i schack. En ganska uppenbar strategi som Ghost gör narr av i denna video. Budskapet är helt enkelt att man ska försöka se igenom falserier och påhittade ritualer, allt för andras som bara vill utnyttja andra människor. Favorit.
 30. Angelus apatrida – Sharpen the guillotine – Ett spanskt band som har förstått världen som den egentligen är uppbyggd. Uttrycksfriheten är på väg bort, och det är fel att vara unik. Jepp, pojkarna har fattat grejen vilket de uttrycker i denna video. Det är väl inte så mycket ett budskap, däremot ett vittnesmål och ett upprop att folket nu bör vakna.
 31. Skillet – The resistance/Feel invincible – När man vet mycket om vad som händer bakom politiska kulisser och ser hur människor vallas som får, då hoppas man och tror på en vändpunkt varav The resistance kommer att vara ledmotivet. Helt klart. Den andra låten, Feel invincible är en härlig tempolåt om att helt enkelt kämpa vidare och att man kan vara ett stöd för varandra, ja rentav besegra allt som står i ens väg. Feel Invincible har en underbar energi där Jen Ledgers sångröst och brutala trumspel ger denna låt en extra dimension. Kristen rock när den är som bäst. Underbara låtar och klara Favoriter.
 32. Battle Beast – My last dream – Om än texten är en aning diffus finns det ändå delar av den som får en att reagera, bland annat det som sägs om fake news. Även om vi inte förstår vad som sägs betyder det inte att det är påhittat. Samtidigt som att hela samhällen tycks svälja lögner utan att orka källgranska till exempel nyheter.
 33. Amaranthe – Digital world – Från albumet Massive Addictive är det ganska självklart vad budskapet är i dessa digitala tider och man ställer sig frågor som vilka våra värderingar är idag och om vi verkligen tar oss tid för de människor som står oss närmast.
 34. Otep – Smash the control machine/Confrontation/Rise, rebel, resist – Jag avslutar denna lista med tre låtar av samma band, alla tre Favoriter och med i stort sett samma budskap. Systemet är riggat av maktgalna och penninghungriga politiker som skrattar åt folket samtidigt som de gör vad de vill. Allt du tidigare tror har vetat är en lögn och det är dags för folket att resa sig. Otep har gjort många låtar med underbara budskap men sångerskans röst ligger perfekt intill aggression och frustration. Tjejen menar allvar och om det är någon som kommer att stå på barrikaderna så är det hon, men knappast ensam med tanke på alla likasinnade fans Opet har.
 35. Jorn – Faith bloody faith – En singel från 2021 och faktiskt Norges bidrag till Eurovision Song Contest där vi ställer frågan om tro och religioner verkligen är det bästa för mänskligheten att förlita sig på? Historiskt sett är svaret självklart Nej, men trots detta ska människor världen över lida för sin tros skull. Vi får anta att budskapet är att vi borde tänka efter väldigt noga – och att hårdrock med Jorn förvisso inte passar i ESC men att han definitivt har något att säga. Favorit.

Snart kommer också listor på poplåtar och svenska låtar, med budskap. Kolla även in Anders Frihamn på Instagram och Facebook där det händer grejer så gott som varje dag 😉

123320cookie-check30+ låtar med budskap (metal)

2 tankar på “30+ låtar med budskap (metal)”

Kommentarer är stängda.