Den stressade dagsländan

Samhället är fartfyllt och vi stressas hela tiden av sociala medier. Det ska gå snabbt, vi ska vara effektiva och visa framfötterna till den gräns att vi går in i väggar både här och där. Men det kunde ha varit mycket, mycket värre.

För lek med tanken på att vi fick välja vilket djur eller insekt som helst som vi fick återfödas till. Då skulle jag inte välja dagsländan. För det är faktiskt väldigt, väldigt synd om den.

Lås oss tänka att herr Dagslända vaknar sent en morgon, vilket gör honom ännu mer stressad. Om han dessutom vet att han bara kommer att leva en enda dag hade troligtvis oddsen varit så mycket emot honom att han ger upp direkt, sätter sig i soffan och dricker öl resten av hans enda dag.
Men om herr Dagslända råkar vakna tidigt denna dag har hans förutsättningar betydligt förbättrats. Eftersom han förstår hur viktig reproduktion är så sätter han sig givetvis vid datorn och letar upp dejtingsidor med snabbdejting och för desperata singlar. Det får gå snabbt undan detta om några puppor ska göras!

Till största delan lever dagsländor som larver och när man väl har lyckats komma ut så ska man absolut försöka leva livet, med allt vad det innebär. Frågan är vem som vill dejta herr Dagslända? Han har ju trots allt förkrympta mundelar och äter inte. Med andra ord, lika bra att skippa gymmet och det har vi ju ändå inte tid till. Filosofiska funderingar har vi heller inte tid till och trots att levnadstiden är väldigt kort och att man troligtvis blir fiskföda så får man ju ändå rulla runt i sänghalmen en sväng åtminstone. Magnus Uggla, 4 sekunder spelas på repeat i sängkammaren.

Självklart är herr Dagslända ansvarskännande och gör sin plikt som medborgare. Istället för deklaration betalar han hela årets skatt på en gång. Denna får han genom att flitigt arbeta 8 timmar. Inom vilken yrkesgrupp spelar ingen roll då jobben för dagsländor är väldigt få och man kan inte lita på att han dyker upp till jobbet nästa dag. Dessutom brukar jobbansökningarnas svar ta en sådan tid att vederbörande ej längre är i livet.

Med andra ord, det mesta handlar om att finna en partner och föra sina gener vidare. Med tanke på tidsbristen får herr Dagslända inte vara speciellt kräsen, vilket medför att dejterna går väldigt snabbt. Det är inget pratande om livsfrågor såsom om man gillar samma öl eller tv-serier. Snarare är det, är du sugen? Okej då kör vi.

Men å andra sidan, varför inte återfödas som en dagslända? Livet är betydligt mindre komplicerat och man vet av instinkt vad man ska göra. Tack och hej liksom. Vi människor gör oftast livet oerhört krångligt då vi i själva verket borde göra som våra släktingar aporna: äta en banan, sova, rulla runt lite när lusten faller på och ta hand om sin flock.

122460cookie-checkDen stressade dagsländan