Projekt hemmabyggd AC del 3 – slutrapporten

Efter några dagars testande och utvecklande av startmodellen så kan vi konstatera följande:

Hemmabyggd AC
Ej fylld men såhär kommer upplägget att se ut, med locket på lådan fastspänt. Fler små petflaskor ska in och skålen för isbitarna ska jag byta mot en i glas då det isolerar kylan bättre.
  • Den fungerar alldeles utmärkt. Dock måste man ha god tillgång till is. Den ismaskin jag fick tillgång igår gjorde ett bra jobb och trots att det var nästan 32 grader i lägenheten, hann alla isbitar inte smälta bort innan jag hann ladda på med fler. Petflaskorna och kylklamparna däremot hade inte mycket att säga till om utan smälte väldigt snabbt. Dock i samarbete med isbitarna blev kyltiden på petflaskorna mycket längre.
  • Som jag sa i Del 2 är det lätt att bygga en fläkt, men en AC är snäppet krångligare. Dels för att det handlar om inställningar och olika förhållanden som ska stämma, samt effekt och rummets kubikmeter som ska ventileras. Att kunna räkna matte är en fördel. Sedan måste man också se över rummets möjligheter till in- och utluft, med andra vilka ventiler som finns, och ta hänsyn till det och var i rummet man placerar sin AC. Även hur man placerar kylmedlen i botten av lådan är av betydelse och framöver kommer jag att ha fler små petflaskor med is i, ståendes och runt en skål med isbitar som i sin tur är isolerad från botten så att man inte förlorar kyleffekten för mycket.
  • Det skulle säkert kunna gå att bygga en sådanhär men i mobil tappning, dock blir priset ett helt annat då solpaneler är väldigt dyra. Speciellt de som kan ge mer uteffekt. Det går säkert att bygga en sådan men vem vill bygga en frysväska som kostar typ 8000 kr eller ännu dyrare?
  • Ursprungsidén med en ombyggd kylväska var inte dum alls så det projektet får vila tills vidare.

Slutsats: Detta blev ett mer avancerat projekt än väntat, men så hade vi jäkligt kul också. Det går absolut att bygga en egen AC och till mycket billgare pris än vad de kostar i vilken affär som helst, dock behövs en del verktyg och kunskap. ACn är relativt tyst och går att vidareutveckla men den ger en kraftig sval bris i tre riktningar och med tillräckligt mycket is (flera byten måste göras) så blir rummet definitivt svalare.

122400cookie-checkProjekt hemmabyggd AC del 3 – slutrapporten