Projekt hemmabyggd AC del 2

Att bygga en fläkt är en sak. Att bygga en fungerande fläkt med kylsystem är något helt annat. Min gode vän Herr Ventilkunnare hörde av sig till mig och ville vidareutveckla min design och denna gång, till något som förhoppningsvis fungerade bättre. Med andra ord, dags för en shoppingrunda på både Kjell & Company, Verktygsboden samt Rusta.

Först skulle Axialfläkten monteras med skruv, galler och muttrar.

 

Herr Ventilkännare och jag hade en trevlig mackapärverkstad i ovanstående herres kök.

 

Såhär ser en Axialfläkt ut snett uppifrån, bara så ni vet.

 

…och såhär framifrån. Effekt är bra att ha när man vill kyla, vilket var det största felet med första projektet. Denna har bättre effekt, Luftflöde: 143-176 m³/h och hastighet: 2550-2900 RPM vilket gör en avsevärd skillnad jämfört med den 12-voltaren vi hade i projekt 1.

 

Dags att göra hålen i lådan och i brist på rutat papper fick vi göra såhär istället, för att kunna göra 45 st 8 mm stora småhål i tre sidor av lådan.

 

Nu börjar det likna något och stilren blev den också minsann. Herr Ventilarekunnig kan nu även lägga till titeln designer.

 

Dags att testa mackapären. En styck förlängningssladd ska köpas in för snubbelrisken i hallen blev förhöjd med ungefär 100%

 

De stora hålen är borrade, dags att fila kanterna lite.

 

Det behövdes fler hål i lådan så det ordnades. Det fläktar svalt och skönt åt tre håll vilket fungerar jättebra. Isklampar samt liten petflaska står upp vilket ska bättre kylningen.

Slutsats: Det går absolut att bygga en egen AC för en billig peng, dock behöver man lite verktyg. Dessutom verkade det som att kyleffekten var lägre än beräknat och vi misstänkte att rummet var större än 28 kvm. Jag mätte upp rummet och kom fram till 195 x 185 = 36075, 106 x 185 = 19610 och 560 x 350 = 196000. Alltså räknat i millimeter blir sovdelen 3,61 kvm, hallen 1,96 samt resterande yta 19,60. Sammanslaget blir detta en yta på 25,17 kvm! Självklart måste även takhöjden räknas in och den är 2,5 m. Med andra ord, volymen måste beräknas, vilket man lätt gör på XL-Byggs hemsida. 74,9 kubikmeter blir det på ett ungefär. Då är inte toaletten medräknad och när jag kör ACn stänger jag dörren.
Det ska införskaffas en ismaskin vilket förenklar situationen. Jag har bara ett smått frysfack i vilket man inte får plats med speciellt mycket kylmedel, vilket helt klart skulle behövas. Med andra ord, fortsättning följer men vi är banne mej på rätt väg!

122210cookie-checkProjekt hemmabyggd AC del 2