Projekt hemmabyggd AC del 1

Det är fruktansvärt varmt i Sverige denna sommar. Bor man dessutom på fjärde våning blir det lätt minst 30 grader. Det känns som att det glöder i bröstet, man blir slö och orkar inte ens äta ordentligt. Att alla fläktar och kylningssystem inom rimligt pris är slutsålda över hela staden gör inte saken bättre.
Det enda riktiga då, tänkte jag, är att göra en egen AC. Det kan ju inte vara så svårt…

Efter en snabb googling fann jag en lösning. Den var varken snygg eller isolerande och den kan man göra effektivare, var mitt första intryck.
Som tur är känner jag ett par skrot-Nissar som troligtvis har precis allt material jag behöver. Så jag ringde en vän, presenterade idén och han tyckte jag skulle komma över direkt. Sagt och gjort.

Egentligen hade jag tänkt koppla en solpanel i mackapären, så att den blev både mobil och lätt. Denna skulle jag koppla in i en kylväska, vilken skulle hålla isen isolerad men ganska snabbt fick jag överge den idén då de billiga solpanelerna var slut på Kjell & Company. Men skam den som ger sig. Direkt var jag tvungen att ändra på min bussnygga ritning som jag professionellt hade tåtat ihop i Paint.

Hemmabyggd AC

Det stora problemet var att solpanelen var för klen och skulle knappast orka puffa ut kylan tack vare datorfläktarna. Från början hade jag också tänkt att det skulle vara en enkel kylväska, modell äldre med enbart frigolit som isolering. Modellen jag fick var mer komplicerad, med kylaggregat, fläktar och grejer, allt drivet via 12 volts cigguttag till bilen. Detta ändrade vi snabbt på.

Hemmabyggd AC

Istället borrade vi ett stort hål i locket, för att därigenom trä ett stort rör rakt ner i kylväskan. För att få lite tryck satte vi på ett lock med ett justerbart spjäll taget från en gammal utegrill. Insuget skulle skötas av den redan befintliga fläkten och kylsystemet. Som kraftkälla fick det bli ett gammalt 12 voltsbatteri.

Hemmabyggd AC

Detta måste väl fungera, tänkte nog de flesta. Dock var det en besvikelse för även om fläkten fick bra snurr så kom det verkligen inte ut någon kyla. Åtminstone inte i den omfattning som hade kunnat sänka värmen i lägenheten. Jag fyllde väskan med isklampar och isfyllda petflaskor och kylan höll sig kvar i kylväskan, det var absolut inte problem, men den kom inte ut!

Efter rådgivning av vännen maestro Ventil konstaterade vi att det befintliga fläktsystemet var alldeles för svagt. 12 volt krämade på ganska bra men inte tillräckligt och dessutom alldeles för kort tid och om man ska ha solpaneler på så pratar vi helt andra priser. Solpaneler visade sig vara otroligt dyrt. Jag har ännu inte gett upp hoppet om detta projekt men det bör göras några justeringar och tankar om att montera en 22 volts bordsfläkt finnes.

I skrivande stund ska jag och maestro Ventil bygga en smått annan modell a la 220 volt inkluderandes en s.k. axialfläkt som defintitivt blir starkare och troligtvis kommer göra en skillnad på temperaturen. Mer om det vid nästa inlägg.
Skam den som ger sig!

Hemmabyggd AC

122070cookie-checkProjekt hemmabyggd AC del 1