Orsakar mobiler hjärncancer? Vem ska man tro på?

Är mobilanvändning farligt? Är trådlösa lösningar en hälsorisk? Detta är verkligen inte lätt att få reda på om man ska vara källkritisk.

Vetenskap och Folkbildning (VoF) är en rikstäckande förening som vill främja folkbildning om vetenskapens metoder och resultat. De vill också bekämpa felaktiga och ogrundade påståenden i frågor som kan avgöras vetenskapligt.

Årets förvillare 2013 – https://www.vof.se/utmarkelser/tidigare-utmarkelser/arets-forvillare-2013/

Strålskyddsstiftelsen är Årets förvillare 2013

Lobbygruppen Strålskyddsstiftelsen får utmärkelsen Årets förvillare 2013 av Föreningen Vetenskap och Folkbildning. Stiftelsen får utmärkelsen för sin skrämselpropaganda och vinklade rapportering om hälsoeffekterna av mobiltelefonanvändning och trådlösa nätverk.

Strålskyddsstiftelsen har sedan den bildades 2012 spritt ensidiga och vinklade uppgifter om eventuella risker med radiovågor från mobiltelefoner, basstationer och trådlösa datornätverk. Under 2013 har stiftelsen skickat propaganda till ett stort antal skolor och skolansvariga i landet och varnat för införandet av trådlösa nätverk. Detta har lett till att Strålsäkerhetsmyndigheten sett sig tvungen att gå ut till landets skolor och dementera lobbygruppens påståenden.

Genom sin webbsajt samt debattartiklar och insändare i tidningar runt om i landet har Strålskyddsstiftelsen spritt en ensidig bild av forskningsläget kring farorna med radiofrekventa fält. Att de flesta forskare och myndigheter inom området inte delar stiftelsens syn på farorna försöker man förklara med en konspirationsteori, nämligen att meningsmotståndarna skulle vara köpta av mobiltelefonindustrin. Stiftelsen fokuserar på barn, vilket skapar dåligt samvete hos föräldrar. Ingen forskning har visat att trådlösa nätverk och mobiltelefoni skulle vara farligt för vuxna, och att det skulle vara farligt för barn finns det inte heller några belägg för. Strålskyddsstiftelsen har förvillat allmänheten, spritt obefogad oro och ökat risken för elfobi.

Även TV4, Svenska Dagbladet och SR:s granskande redaktion Kaliber har kallats ”årets förvillare”. Föreningen Vetenskap och Folkbildning har även kallats för en skeptikerföreningen. Det beskrivs även att hån och kränkningar tycks vara standard när det gäller att ge kritik och att föreningen visar alla tecken på att vara en bulvan.

Enligt en amerikansk forskningsrapport från 2002, presenterad av Statens Strålskyddsinstitut, konstateras att det ej förekommer risk för hjärntumör vid flitigt användande av mobiltelefoner. Forskningen gällde frekvensområdet 450-2200 MHz. Elektromagnetiska vågor vid dessa frekvenser brukar kallas mikrovågor.

Men i en artikel 2017 i Nya Dagbladet förklarar Mona Nilsson, journalist och styrelseledamot i Strålskyddsstiftelsen. Hennes förklaring till smutskastningen är: ”Det är främst mobilindustrins PR-byråer som ligger bakom smutskastningskampanjen mot Strålskyddsstiftelsen och kritiken mot de forskningsrön som pekar på hälsoriskerna med mobilstrålningen, som är särskilt allvarlig för våra barn.” Det skrivs vidare att: ”I ett dokument läckt från en av de största mobiltelefontillverkarna Motorola 1994, framkom det att Motorola ansåg det ”väldigt viktigt” att Motorola inte själv framträdde i debatten om hälsorisker utan att andra personer, vilka gav sken av oberoende från industrin, förde debatten åt Motorola. Motorolas dokument visar också att man angrep forskare (”war-game”) som visade att strålning vid frekvenser som används ibland annat Wifi och trådlösa telefoner (2,4 GHz) orsakade DNA-skada i djurförsök.” En rapport från WHO (år 2000) visar att industrins strategi bland annat går ut på att smutskasta forskare och organisationer som pekar på hälsorisker, då angående tobakens risker, men som används även i detta fall.

Läs hela artikeln här https://nyadagbladet.se/debatt/darfor-smutskastas-stralskyddsstiftelsen-som-arets-forvillare/

Min egen åsikt? Att rekommendationer från över 200 läkare, forskare, experter och Europarådet inte ska blundas för. Marknaden för mobiltelefoner och trådlösa lösningar involverar miljardtals dollar, och det vet ju alla att money talks, bullshit walks. The almighty dollar är vad som styr och självklart har de stora företagen i branschen råd att styra och ställa både människor och forskningsresultat som de behagar. Om man jämför med hur ohälsosamt det var med tobak och vilka som styrde propagandan då, ser man lätt sammanbandet.
Angående forskarrapporten från 2002 som sa att mobilanvändandet är/var ofarligt? Enligt Strålskyddsstiftelsens Mona Nilsson har Strålsäkerhetsmyndigheten sett till industrins intressen och inte människornas, samt att bedömningen inte varit opartiskt utförd.
När jag först hittade Strålskyddsstiftelsen blev jag imponerad över den otroligt långa lista av forskningsrapporter som visade att mobilanvändande ÄR farligt. Dock blev jag lite fundersam när en bloggare vid namn Christer Hellberg påstår att han har läst de 100 första rapporterna på Strålskyddsstiftelsens hemsida och genom sin torra och tråkiga humör skrattar åt så gott som varenda en. Med andra ord, forskarrapport eller ej, vem håller i plånboken och vem är Christer Hellberg köpt av? (Bäst att understryka att det var ett skämt. Eller?) 😉 Dock står det i hans presentation att han i flera år har jobbat med Samhällsutveckling. Undrar om det har något med telekom att göra? Synd också att det inte framgår någonstans vem beställare av rapporterna är. Om någon vet hur man ser det, meddela gärna mig.

Helt ärligt orkar jag inte gå igenom alla forskarrapporter för att se vilka som är oberoende. Jag vet bara att jag mår bättre av att stänga av min router varje kväll då jag sover bättre och har mer energi på dagarna. Jag har även skaffat filter för både mobil och datorer då det blå skenet från skärmarna tydligen stör sömnen, och jag tycker att det fungerar. Jag låter inte skärmar styra mitt liv, inte heller sociala medier och jag har vett att lägga ner mobilen då jag har sällskap. För det handlar om respekt. Vidare talar jag inte med telefonen mot huvudet, just in case, utan använder bluetooth-headset korta stunder eller använder högtalarfunktionen, samtidigt som jag inte har igång varken wifi eller bluetooth i onödan. För att vara på den säkra sidan. Det finns sätt ifall man är orolig och om det nu möjligtis finns en fara för cancer genom att använda mobiltelefonen så vill jag hellre vara på den säkra sidan. Sedan vet ingen hur det kommande 5G-nätet (helt andra frekvenser) kommer att påverka oss, dock verkar alla larm angående det från bland annat USA inte vara speciellt betryggande. Vad i tusan rävar skrev Lövén på avtalet för utan att lyssna på expertisen först?
Dock är det en helt annan historia och ett helt annat inlägg…

Läs även Fil kand i biologi Susanna Råbergs krönika i Nya Dagbladet om hur trådlös teknik är skadligt. Läs gärna även uppmaningen till alla mammor.

121870cookie-checkOrsakar mobiler hjärncancer? Vem ska man tro på?