Diabetes: Den sparsamma typen

Det finns en viss ironi med att ha diabetes och om man vill, en viss humor också. Även bland diabetikerna själva.

Jag är medlem i gruppen Diabetes på Facebook där jag nyligen läste om någon som hade råkat lossa sin sensor. En sensor som jag tror speciellt de med Typ 1 (insulinbehandlad diabetes med injektioner) har fått, som oftast sitter fast på undre överarmen och som ger oss möjlighet att mäta blodsockret direkt.
Den sitter fast med ett slags klisterlapp och nu hade den alltså råkat lossna och hängde lite löst.

sensor freestyle libre lossnat klisterlapp

Detta har hänt mig också och senast var när jag råkade dra i armen i en dörrpost, varpå det sved till lite och efter en koll såg jag att den hängde på en skör tråd och jag kunde se en bit av sensortråden som vanligtvis ska sitta i armen. Otäckt, kan kanske vissa tänka. Själv slog jag in den igen och kollade att klisterlappen funkade, och fortsatte med vad jag än pysslade med. Här ska det fanemej inte slösas sensorer, vi måste ju tänka på miljön!

Det var precis vad jag föreslog åt den här stackars människan på Diabetes-forumet och i eftertanken kanske det var lite rått uttryckt, vilket jag ännu har lite skuldkänslor för. Jag är en väldigt rutinerad diabetiker där smärta är vardag för mig och alla är ju inte det. Så förlåt vad du nu hette, jag betedde mig väldigt osmidigt. Samtidigt som livet är tufft och jag är smått allergisk mot att gulla med människor och sanningen är ju att om man har Typ 1 så får man snällt gilla läget. Hur pissigt det än är.

Ett stående skämt bland erfarna diabetiker är nålbyten på sprutorna.
För det är så att varje gång man är på sjukhuset på kontroll så ställs samma fråga: hur ofta byter du nålarna? Jag gillar sanning och raka puckar så jag svarar som alltid, att det gör jag först när sprutan är tom, vilket kan dröja flera dagar (har faktiskt aldrig kollat) och då kommer alltid följande reaktion, att sköterskan eller läkaren skakar på huvudet, varpå lektionen kommer. För att undvika sveda och risk för inflammationer bör man byta nål varje dag.
Det är här vi diabetiker brister ut i ett fniss och lovar att vi ska bättra oss. Och sedan tror vi på jultomten också, precis allihopa.


Vill du läsa mer om diabetes? Kolla då under kategorin Diabetes/Hälsa/Kost/Träning

121430cookie-checkDiabetes: Den sparsamma typen