Sverige: Att bli hotad varje vecka

Tänk er att bli hotade till livet precis varenda vecka, månad efter månad, år efter år. Att ständigt behöva vara på sin vakt och att behöva vara orolig om någon står och väntar på dig när det är mörkt och dags att gå hem. För sådan är situationen på flertalet platser i Sverige idag. Civilsierat? Knappast, och man kan ju tycka att vi borde ha kommit längre än så år 2018. Där grottmansliknande beteenden var ett minne blott, där saker och meningsskiljaktigheter kunde lösas genom samtal istället för genom hot om kniven mot strupen. Verkligheten är någon helt annan.

Vad i hela friden är det jag pratar om egentligen? Var någonstans i detta avlånga välfärdsland är det på detta fruktansvärda sätt? Vad gör inblandade och utsatta människor åt saken? För att inte tala om polisen som väl borde prioritera sådant? Detta får helt enkelt inte vara så!
Är det vad ni tycker, tänker och kanske rent ut säger? Att det är fasansfullt och avskyvärt.

Jag talar om de modiga människor vars enda önskan är att få vara sig själva. Utan dömande ord och blickar. Utan hot om livet och utan ett skuldbeläggande av sin omgivning vilket tyvärr oftar resulterar i speciellt ungdomars självmord. Jag talar om de otroligt modiga människorna – för det är vad vi alla är oavsett läggning, religion eller politisk åsikt – som envist kämpar emot trycket och hatet, och för en jämnställdhet oavsett vad. För acceptans och lika värde. För sina liv.
Jag pratar om den ideella organisationen RFSL, vilket står för Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter, och som varje år stödjer och hjälper dessa grupper. Gemenskapen bland dessa människor genomsyras av förståelse, kärlek och värme och den genuina känslan av att alla ställer upp för alla.

 Pride 2018

Orsaken till varför jag skriver detta är enkel. Inte bara för att deras kamp är beundransvärd, utan även för att jag ibland hör diskussioner där det yttras irritation över att det kan vara ett sådant spektakel över Pride. Men frågan är, med tanke på allt som ska gemonföras och genomlidas, år efter år – är de inte värda att få festa loss 110% en dag om året?!

Jag tycker helhjärtat det. Jag är inte engagerad just nu men jag är månadsgivare och jag vet att jag alltid är varmt välkommen i gemenskapen.
Jag är hetero och duger som jag är, jag också.

Besök Prideveckans evenemang. Informera dig själv och försök förstå dina medmänniskor, precis som en civiliserad människa SKA göra i dagens informationssamhälle. Var inte en grottmänniska. Kanske rent av bli medlem för billiga 100 kr/år men som kan göra så oerhörd skillnad. Sist men inte minst, gå med i Prideparaden och visa att du står och går för samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter för alla.

Pride i Borås 2018. Let´s get this thing started!

 

121310cookie-checkSverige: Att bli hotad varje vecka

2 tankar på “Sverige: Att bli hotad varje vecka”

Kommentarer är stängda.