Kvinnor ska sitta längst bak och vara tysta

Ja minsann, tänk hur det kunde låta förr i tiden då jag knappast tror ens ordet jämlikhet fanns. Rubriken hämtad från kyrkans värld och dessutom skulle hucklet vara på. En vidare beskrivning hur det kunde vara hittade jag på Ystads Allehanda, där gästkrönikören Bo Pellnäs skriver följande:

Tidigare hade kvinnorna haft egna bänkar i kyrkan så att männen inte skulle distraheras från predikan av syndfulla tankar. Kvinnor var omyndiga och därmed beroende av sina män, fäder och bröder förvånansvärt länge. Först 1921 blev kvinnor fullt myndiga vid samma ålder som män och fick samtidigt rösträtt.

Med regler om kläder, hur håret ska vara arrangerat och strikta regler om förbindelser innan äktenskapet. Minsann vilka märkliga regler det fanns. Det där påminner ju faktiskt en hel del om Sverige och dagens nysvenska muslimer, inte sant?

Men idag är det ett helt annat samhälle. Allt fler kvinnor finns idag bland näringslivets toppar samt politiken och gubbväldet som en gång fanns, tynar sakta men säkert bort. Vi är inte 100% där

Könsroller framtiden

ännu men det är helt klart inte så långt bort kvar innan bolagsstyrelser, kommitéer m.m. har minst lika kvinnor som män bland medlemmarna. Jag ska låta det vara osagt men jag har åtminstone fått intrycket att detta inte beror på kvotering (?) vilket ju är fantastiskt bra i så fall. Att kompetensen finns där, oavsett man eller kvinna är ju trots allt ändå det allra bästa och det är som Platon en gång sa: Om vi förväntar oss att kvinnor ska göra samma saker som män, måste vi lära dem samma saker, vilket ju faktiskt är självklart. Varför det inte blev så från början kan jag gärna berätta om, men det får bli ett annat inlägg längre fram.

Men jämlikhet mellan könen (alla tre) kommer, tror jag, aldrig att inträffa. Det är lika stor chans som att vi skulle få exakt lika mycket soliga dagar som regniga under en sommar. Självklart är det något vi bör sträva och jobba för, men till syvene och sist är vi trots allt olika både psykiskt och fysiskt. I relationer ska det handla om att komplettera varandra, men hur ska det fungera mellan gemene man på t.ex. arbetsplatsen? Speciellt med åtanke att vi inte alla är människokännare, har mer eller mindre förmåga att läsa av människor och dessutom, aldrig har tid att sitta ner och lära känna någon riktigt bra. Omöjligt, skulle jag påstå. I dagens stressiga samhälle där vi dessutom ständigt ska vara uppkopplade och nåbara finns det helt enkelt ingen tid.

Samtidigt känns det som att män överlag har tappat tron på sig själva och gett upp kampen. Kanske att vi har börjat inse att patriarkatet håller på att falla och att vi snart är överflödiga? Att det orättvisa skitsystemet våra förfäder en gång brukade, inte fungerar längre. Att statistiken idag visar att andelen kvinnor i maktpositioner fortfarande är lägre kommer troligtvis snart att ändras för just nu sitter de sista sega gubbarna kvar och spjärnar emot allt de orkar. Men tidens tand gräver djupare och tids nog har saker och ting förändrats. Vi kan med andra ord vänta lite på surgubbarna.

Hur kommer då framtiden se ut? Personligen, som den humorist jag är, tror jag att mannen inte kommer att dö ut fullständigt. Om sisådär 30-40 år kommer vi däremot ha samma roll som kvinnan hade förr i tiden. Vi är hemma och sköter hemmet och barnen. Marknadskrafterna har för länge sedan insett situationen och har lyckats inrikta sin intensiva marknadsföring åt männen istället och vi kommer att diskutera hemarbeten och olika hårstilar samt skäggoljor, samtidigt som vi diskuterar kvinnliga ideal under våra baby showers. Om vi är riktigt snälla kan vi även få följa med ut när hemmets alfa-henne ska ut på ärenden eller socialisera. Tack vare tekniken som vi idag tillber har vi inopererat chip med GPS så att det går att hålla koll på oss 24 timmar om dygnet. Lite som dagens ID-chip för hundar, så att polisen kan se vem vi tillhör.

Med andra ord, framtiden ser ljus och avslappnad ut grabbar. För tänk, vi kan sätta öl på inköpslistan, precis varenda gång.

Läs även ”Nio trender om framtidens kärlek” och ”Lagförslag: Blir tillåtet att utföra befruktningar där både ägg och spermier är donerade”.


Gillar du det du läser? Glöm inte följa Anders Frihamn på de sociala medierna. Glöm heller inte att dela och följa. Så får du en kram 🙂

120980cookie-checkKvinnor ska sitta längst bak och vara tysta