Den tänkande herr Platon

Platon har nog de flesta hört talas om.  Den grekiska filosofen, matematikern och författaPlaton filosofenren, född 428 f.Kr. i Aten, död 348 f.Kr. i samma stad. Platon, antagligen den mest inflytelserika personen inom västerländsk filosofi. Inga dåliga grejer minsann.

Platon hade en hel del tankar, speciellt om man letar efter hans berömda uttryck. Flera av dem har blivit mina favoriter, främst av den aledningen till att det påminner oss om livets grundstenar och hur viktiga de är. Något som vi tycks glömma bort i livets stress och alla ”måsten”.

Topp 10 av citat a la Platon.

  • Arbetsfördelningen måste ske efter kunskap och skicklighet, inte efter kön. Visar en kvinna att hon kan styra ett samhälle, så låt henne göra det. Visar en man att han bara duger till att diska tallrikar, så låt honom då göra det arbete som naturen har bestämt för hans del. För vissa är det en självklarhet, andra inte. Men hur skulle samhället se ut om folk sysslade med sådant som de inte hade en aning om? En läkare som är utbildad makaroniborrare? Då stannar jag hellre hemma och tar en Ipren. Som Platon även säger att för att kunna utföra samma sorts arbeten måste vi också ha samma utbildning. Såklart.
  • Begränsa inte dina utmaningar, utmana dina begränsningar. För mig är det en självklarhet att hela tiden utmana mig själv och göra nya, helst galna saker. För vem vet, vi kanske bara lever en gång?
  • Början är den viktigaste delen av arbetet. Tack, jo det känner man ju igen. Jag kan ha perioder då jag fullständigt sjunker ner i något projekt, jobba stenhårt med det och sedan inte avslutar. Men då har jag i alla fall en grund och det är ju en bra start!
  • De som är för smarta att engagera sig i politik blir straffade genom att bli styrda av de som är dummare. Här snackar vi det eviga ekorrhjulet och moment 22. För vem vill väl gå hela livet och svära över inkompetenta politiker? Gnälla är förvisso ganska trevligt att göra ihop vilket i så fall är främjande för den sociala gemenskapen, vilket ju är jättebra.
  • Demokrati är en charmerande regeringsform, full av omväxling och förvirring, som fördelar en slags likhet till både lika och olika. En snäll diktator vore bra att ha. Några aspiranter?
  • Egoism är ett uttryck av att människor fundamentalt har missförstått vad det betyder att vara människa. Det är ju det jag predikar om så gott och ofta jag kan, att genom samarbete och att lyssna på varandra utan att bli ilsk och utan egen vinnings skull, DET kommer att föra mänskligheten framåt.
  • Goda gärningar ger oss själva styrka och inspirerar goda gärningar hos andra. Som ringar på vattnet. En självklarhet, tycker jag.
  • Jag finner stor glädje i att tala med de äldre. De har tillryggalagt den väg vi alla ska gå och vet var den är ojämn och hård och var den är jämn och lätt. Exakt! Det är ytterligare en sak jag gärna predikar, att vi måste lära oss att lyssna på varandra och speciellt på de som har varit med ett tag. De vet oftast vad de snackar om och då slipper vi göra samma misstag om och om igen. Så har du chansen att lyssna på de äldre, gör det! Rätt som det är har du lärt dig något nytt.
  • Kännetecknet för en dålig regering är att den oupphörligen stiftar lagar för fler och fler bagateller. Med tanke på att det har suttit så många ledare och regimer, riksdagar, regeringar, politiska ledare och Gud vet vad annat, så är det inte konstigt att världen ser ut som den gör idag. Virrig och vilse är bara förnamnen. Till exempel den nya Samtyckeslagen. Om folk hade vett från början, om samhället hade varit enhetligt och ledarna tydliga med hur bland annat skolan ska fungera, då hade inte en Samtyckeslag ha behövts. Då hade folk haft vett att agera på ett civiliserat sätt.
  • Sjukdom är inget hinder. Tvärtom gör det människan till tänkare. Tja jag har ju haft diabetes typ 1 sedan jag var två år gammal. Det är inte för inte att jag kallas för filosofen 😉

Ännu fler finns på denna sida. Läs och beundra och kanske, lägg pannan i djupa veck 😉


Följ Anders Frihamn på Instagram, Facebook och/eller Twitter 🙂

120830cookie-checkDen tänkande herr Platon