Hur vi förändrar världen och samhället – direkt

Trött på krig, svält, skogsbränder, utförsäkringar, arbetsmarknaden, förtryck eller precis vad du än kan tänkas komma på? Det låter jätteknäppt men jag tror det finns en enda lösning på alla dessa problem. Plus några problem till.

Inspirerad av filmskaparen, radioprofilen, föreläsaren och pseudonymen Max Igan som i decennier har pratat om detta, upplyser jag även den svenska befolkningen. Max Igan reser världen runt för att få människor att inse hur enkel lösningen egentligen är. Den är inte ens genial utan tvärtom oerhört enkel. Dock är det ju allmänt känt att de mest genialiska lösningar, uppfinningar och idéer också är de enklaste.
Jag tror inte att allt var bättre förr. Mycket tyder på att det var minst lika bråkigt och konfliktfyllt även då. Men visst börjar många människor bli trötta på allt elände som visas dagligen i alla medier? Det är oroligheter, krig, svält, död och orättvisor på  varenda kanal. Det är inte konstigt att folk börjar känna en meningslöshet och det är tyvärr ganska ofta man hör att skaffa barn är otänkbart. Inte in i denna värld.
Men om vi ger upp om kommande generationer, hur ska vi då någonsin kunna få rätsida på den här jorden? Om vi redan har gett upp, vad är då poängen med att leva?
Idag har vi möjligheter att snabbt få information och nyheter om världsläget och vi kan se allt oavsett om vi vill eller inte. Men å andra sidan, det är ju sådant medierna säljer och tjänar pengar på och kanske, kanske det rent av är planerat som en distraktion, en avledning för att trycka ner oss och få oss att känna oss hopplösa? För att inte prata om alla bärbara enheter vi tydligen ska ha på oss och med oss hela tiden. För när senast fick vi höra uppmuntran om att resa oss mot plågor och förtryck? Rent teoretiskt alltså, de kanske vill ha det precis såhär? Så att det kan fortsätta som det gör, där någon står i bakgrunden och tjänar pengar. Nåja, det är bara en teori förvisso men man bör alltid fråga sig cui bono? Det är latin och betyder ”till vems gagn?” och det är vad jag menar, att oavsett vad som händer så finns det alltid någon där i sammanhanget som har något att tjäna på det.
Men vad är lösningen då? Den enkla lösningen som alla kan göra och som alla kommer att tjäna på? Speciellt kommande generationer.
Det är såhär att samhället är byggt på rädsla, vilket någon alltid tjänar något på, oftast pengar. Som till exempel:
  • SITUATION: Jag går inte till jobbet för att jag blir mobbad av både chefen och arbetskamraterna. RÄDSLAN: Jag kommer inte få pengar att betala hyra och mat för, jag kommer att svälta och förlora mitt hem och kanske till och med bli svartmålad inom min bransch. VINNAREN: Arbetsgivaren som kan utnyttja dig och din kunskap samt få dig att göra vad som helst. Kollegorna som kan hålla med chefen och i bästa fall fjäska sig till förmåner samt må bra av att tillhöra gemenskapen. Längre upp finns det andra människor som tjänar pengar på detta, t.ex. aktieägare m.fl.
  • SITUATION: Du säger dig inte kunna lämna hemmet utan att ha make-up på. RÄDSLAN: Att inte passa in och att kanske bli utstirrad och inte med i den accepterade gemenskapen. VINNAREN: De företag som vill få dig att smeta på ännu fler av deras produkter.
  • SITUATION: Du blir retad i skolan för att du inte har den senaste appen i telefonen, det senaste märket på t-shirten eller för stora glasögon. RÄDSLAN: Att bli retad för att man vågar ha en egen stil, vara originell och blu utstött ur gemenskapen. VINNAREN: Företag återigen som vill sälja det som är ”inne”.
  • SITUATION: Du säger dig vilja rösta på ett visst parti i nästa val och du får massiv kritik. RÄDSLAN: Att bli hackad på och utesluten, samtidigt som du förundras över hur människor tycks ha glömt vad demokrati verkligen är. Plus att du får söka dig en annan gemenskap, tyvärr ofta lika polariserad som alla andra. VINNAREN: Det politiska parti du väljer, samt de som inte vill att människor förenar sig gemensamt, som en kraft, mot orättvisorna. Att dessutom ha flera partier att välja på, splittrar befolkningen vilket resulterar i en icke enad kraft emot etablissemanget.

Ångest cirkel panik polarisering skapade behov

Som ni förstår är GEMENSKAP nyckeln. Så varför inte vända detta till något som mynnar ut i något ännu mer positivt? För varför finns motsättningar över huvud taget och vem tjänar på dem? Religion, etnicitet, politik, kläd- och musikstilar, hudfärger, supportergrupper inom t. ex. fotboll, olika sexuella läggningar och könstillhörigheter, inkomstklyftor, stadsdelars olika värden och status, bilmärken likaså. Listan kan göras hur lång som helst. Men varför? För att någon tjänar på det och att alla enade människor vore ett oerhört stort hot. Framförallt mot de styrande i ett land. Om de hade skött sitt jobb skulle de för alltid suttit kvar på sin position och samhället/världen skulle ha varit jäklar så mycket bättre än vad den är idag.
Om vi alla samtidigt satte ner foten mot t.ex. hur människor behandlas inom sjukvården eller arbetslivet, styrt av bemanningsföretag, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen, då skulle ingenting bli gjort. De vill ha lönsamhet i sitt slavmaskineri och när verksamheten står still, totalt still, då kommer de inte ha något annat val än att lyssna på den lilla människan.
Vid en strejk ska facken gå in med ekonomisk kompensation men hur gör man när det är flera fack inblandade och en del arbetare inte ens är fackligt anslutna? Ännu ett exempel på polarisering och skillnader på folk som faktiskt försvårar! Vad vi skulle behöva är ett fack för alla arbetstagare, med låg avgift, som skulle kunna sätta en hård press när medlemmarnas rättigheter ligger i fara. När kommer det? Trots allt är vi alla bara arbetare.

Det finns egentligen inte någon skillnad på oss människor för vi är alla medborgare på denna planet, som vi bör hjälpas åt att få så bra den möjligtvis kan bli. Vad spelar det för roll vilken läggning någon har, hudfärg eller fotbollslag hen hejar på? Att vi har dessa skillnader beror på att någon står i kulisserna som tjänar på det och som skrattar åt era stridigheter när ni bråkar som mest. Att vi är ett folk på samma klot tycks de flesta ha glömt.

Besök Max Igans hemsida här och dessutom denna oerhört intressanta beskrivning av vad polarisering är. Inte undra på att politiken ser ut som den gör idag. Våga vägra vara en i den tysta majoriteten och stå för din åsikt. Om inte för någon annan än de kommande generationerna.


Gillar du det du läser? Glöm inte dela och följa på sociala medier 🙂

120570cookie-checkHur vi förändrar världen och samhället – direkt