Jag orkar inte med politiken!

Följande inlägg lade jag upp på Facebook, natten till i söndags. Detta har jag fler funderingar om, vilka jag lägger in nedanför.

Väldigt mycket skrik och gap på gågatan både i natt och igår. Märks att folk har fått lön. Som vanligt är det unga och frustrerade män som för det mesta är påverkade och inte vet bättre sätt att utrycka sig på. Arga på saker som ett politiskt styrt samhälle inte ger dem av den ena eller andra orsaken. Kanske deras ilska kommer av motsättningar mot andra folkgrupper, projicerade av en maktstruktur vars mål är att dela upp oss människor så att vi blir distraherade och inte ser vad de sysslar med? Enade vi stå, söndrade vi falla och därför skapar de motsättningar såsom ras, religion, löneskillnader, privilegier, lyx och Ica Basic, gränser och begränsningar trots att vi alla är människor som ska samsas på ett klot. Ett klot som plågas under människans framfart, piskat av kapitalism och kommers, styrt och reglerat av pengakåta makthavare. De med makt som har alla pengar och medel i världen att styra upp kaoset.

Ett löjligt tumult på en gata i Borås, ett bland många andra, som inte hade behövt hända alls. Det är valår igen och vi uppmanas att göra vår demokratiska plikt genom att rösta på ett parti vi tror kommer fixa alla problem. Ju äldre jag blir desto mindre tror jag att lösningen är skifte av politiskt styre. Hur bra har det fungerat hittills? Tycker ni att det går åt rätt håll? Det finns hundratals partier i Sverige att välja på men jag är övertygad om att ju längre upp i hierarkin de klättrar, ju fler ryggar måste de klia och en dag inser de att de har blivit som alla andra.

Jag hoppas det löste sig på ett fredligt sätt för killarna som bråkade. Jag hoppas de växer upp med viljan och gnistan att revolutionera systemet till allas bästa där våra skillnader får mindre betydelser och vi får mer fokus på vilka likheter vi faktiskt har.

Vad jag vill ha sagt att nu är det återigen dags för ändlösa debatter, där omogen pajkastning är ”en extra krydda” och ingen kommer fram till något annat än att de inte är överens och har annorlunda politik. För egen del tycker jag det knappast finns något mer värdelöst att titta på. Jag har sedan några år tillbaka insett att allt detta skådespel är en taktik de har för att få oss väljare så jäkla trötta på skiten att vi inte orkar sätta oss in i vad de verkligen vill eller menar. Det är helt och hållet avsiktligt. Möjligtvis att vi svennebananer skulle haft lite ork kvar att granska samtliga partiers partiprogram strax innan valet om de inte redan hade tjatat hål i våra stackars huvuden. Men i det samhället vi har idag där alla ska jobba häcken av sig för att tjäna ihop och betala för en välfärd som ändå inte fungerar, vem sjutton orkar eller hinner bli insatt?

 

Välfärden ja, hur går det med den? När jag var liten knatte, någonstans på 80-talet var åtminstone skolan under tung belastning, det minns jag solklart. Lärarbrist och för stora klasser, vilket fortfarande är ett problem, bland många andra. Har det gått åt rätt håll? Trots flertalet regeringar sedan dess har det där inte förändrats, vilket får åtminstone mig att undra om inte hela systemet är åt skogen. Tyvärr stannar inte problematiken där. Kolla till exempel vårdköerna på landets alla sjukhus. Det var nyligen en artikel i Metro om detta där Stockholm hade det värst. Jag ’är tack vare min diabetes sedan 2½ års ålder en trogen besökare på sjukhuset och jag har tydligt sett förfallet, samtidigt som jag hela tiden har undrat över varför det hela tiden byggs om till kontorslokaler men att sängplatserna blir färre. Har det gått rätt till?
Man skulle kunna peka på flera andra grundläggande funktioner i samhället, såsom försvar, infrastruktur, integrationen och dylikt men jag nöjer mig att avrunda med frågan, hur tycker ni polis- och rättsväsendet fungerar? När gängen organiserar sig och håller stadsdelar i ett järngrepp så kan jag inte annat än undra vilka samhällsfunktioner som inte har fungerat på vägen. Jag tror på människans goda, att vi alla egentligen vil hjälpas åt i ett tryggt och fungerande samhälle, men någonstans brister det. När man inte lyckas få mat på bordet åt sin familj den lagliga vägen så har nöden ingen lag. Jag hade gjort samma sak för att försörja min familj,. Steget hade inte varit lätt men tvunget.

Missförstå mig rätt, jag tycker att politik är oerhört viktigt då det ju faktiskt berör oss alla i enorm utsträckning. Men jag skulle bry mig ännu mer, och säkert fler med mig, om det visade sig vara ett system som fungerade på ett bra och rättvist sätt. Länge tyckte jag att de gamla grekernas metod med direktdemokrati vore en smart lösning men i praktiken skulle det tyvärr haverera ganska snabbt. Hur får man 10 miljoner svenskar att rösta en gång i månaden och samtidigt bry sig om allehanda frågor som kanske inte ens berör dem i direkt mening? Knappast möjligt, skulle jag vilja påstå. Med andra ord, tills vi har hittat ett smartare system får vi köra i samma, gamla hjulspår, vackert rösta vart fjärde år och hoppas att allt går bra samt att våra kandidater gör ett bra jobb och som vi vill. Vi har helt enkelt inget annat val. Ett tag tappade jag helt lusten att engagera mig och inte ens gå och rösta, men sanningen är att som medborgare är det min förbannade plikt oavsett om jag gillar det eller inte. Sedan vågar man ju inte ens tänka tanken på hur Sverige skulle se ut om ingen gick och röstade…

Avslutningsvis ett tips:  skit i alla valdebatter fram tills det är dags. Det är bara slöseri med tid och energi. Ta istället en vecka innan valet och gå igenom partiernas hemsidor, jämför partiernas åsikter om olika frågor, gör en sammanställning på datorn och se vilka som är dina hjärtefrågor. Så lovar jag att du också kommer att ha ork och lust kvar att göra din demokratiska plikt med gott samvete när den dagen kommer. Glöm för all del heller inte att leva i en demokrati innebär att ha förståelse för att vi har olika åsikter om saker och ting. Du behöver inte hålla med om någons åsikt, men du får faktiskt acceptera att alla inte tycker som du. Vilket är löjligt att jag ens känner att jag måste säga det men när till o med politiker går ur rummet när motståndaren kommer in, då undrar jag om vi inte behöver en påminnelse om vad demokrati är.

119310cookie-checkJag orkar inte med politiken!