Filmtips: Dogville

Jag brukar inte se på film speciellt ofta och om jag ger filmtips så är det av den anledningen astt filmen berör eller har ett starkt budskap. Så även denna gång.

Filmen Dogville är ingen ny film, den kom ut 2003 och är ett drama där regissören Lars von Trier tillsammans med lysande skådespelarprestationer har gjort ett storartat jobb.

På 1930-talet kommer den vackra Grace (Nicole Kidman) till en liten by, Dogville, i Klippiga bergen, på flykt undan gangstrar. Invånarna gömmer henne men till ett pris. Hon får börja jobba gratis och byns invånare utnyttjar henne till slut på alla vis.

Detta är första filmen i Lars von Triers trilogi kallad USA – Möjligheternas land. Uppföljaren Manderlay hade premiär 2005.

Filmen spelades in i Trollhättan i en stor hall. Byns hus fanns bara som ritning på golvet.

Wikipedia

Jag visste inte så mycket om filmen, jag hade bara hört namnet förr, och det första jag reagerade på var att staden var utritad på golvet. Faktum är att filmen var en smula seg i början, varpå jag tog en paus på några dagar tills jag slutligen började titta igen. Något jag är glad att jag gjorde.

Stundom blev handlingen ganska hemsk och jag undrar om inte åldersgränsen borde vara högre än 11 år, men jag anade nästan det då jag såg att Stellan Skarsgård var med, då brukar det liksom hända grejer. Att dessutom regissören är dansk brukar oftast innebära ganska råa scener, något som jag tycker mig ha något med nordiska filmer att göra. Det brukar vara ganska självklart av någon anledning

Men poängen, själva budskapet i filmen fullständigt älskade jag och det går fullständigt hand i hand med mitt favoritmotto; behandla andra såsom du själv vill bli behandlad. Att mänsklighetens böjelse för makt kan innebära fruktansvärda konsekvenser och speciellt när vi handskas med främlingar. Vad vet vi egentligen om våra medmänniskor och behandlar vi dem på ett rättvist sätt? Hur kan vi någonsin lita på att folk är vad de utger sig för att vara när ens enda kärlek och förtrogne till slut vänder om, hugger dig i ryggen och säljer ut dig totalt?

Grym film! It´s a keeper!

119120cookie-checkFilmtips: Dogville