Foliehatten är på!

Sitter och funderar på var man ska dra gränsen för vad man ska våga berätta, om vad som kan hända. Alltså, vad man ska ha i åtanke inför eventuella händelser.

Vad jag främst tänker på är Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap, MSB. som förra året startade en kampanj över Sverige som handlade om hur Sveriges beredskap är vid händelse av en kris och där varje svensk under sitt eget ansvar ska kunna klara sig i 72 timmar. Med andra ord, skulle du klara dig i tre dagar utan elektricitet och rinnande vatten? Beroende av vilken typ av kris det handlar om kan helt plötsligt stora delar av samhället och dess infrastruktur sluta fungera och vad gör du då? Det är det jag menar med att folk kan börja skratta och tycka att man kan ta på foliehatten, men å andra sidan, varför kör MSB denna kampanjen? Kan det vara så att det finns en hotbild mot Sverige men som det inte talas om högt? Speciellt som det helt nyligen skrevs i medierna om att Ryssland har spionerat på Sverige och kartlagt vår infrastruktur, vilket iofs inte är någon nyhet då det har skrivits om det i några år nu.

Så kanske tanken inte är så dum ändå, att vara förberedd. Sajten 72 timmar ger bra tips om så kallade Krislådor och Evakueringsväskor där de har bra förslag på vad som bör ingå i sådana. De har även länkar till andra användbara sidor, inklusive Civilförsvaret.

Det är inte så jobbigt att ordna och det är alltid bättre att vara förberedd än att sitta efteråt och önska att man hade gjort något över huvud taget. Oavsett hur otroligt det idag känns så är sanningen att vårat samhälle är fruktansvärt sårbart och att man inte kan förlita sig på andras hjälp i alla situationer. Speciellt inte i ett utslaget närområde.

118980cookie-checkFoliehatten är på!