Dags för digital detox

Det verkar som att trenden vänder nu, från att alltid vara uppkopplad och nåbar till att göra snarare motsatsen – fånga lugnet, hitta sig själv och leva livet, på riktigt. Det är dags att ha en digital detox.

Klippen på youtube som visar människor som går in i stolpar och som ramlar ner i fontäner är roliga att se på. Folk krockar med varandra när de är ute och går och man kan ju hålla med om att det ser dråpligt ut. Teknik i all ära, den är verkligen fantastisk, men jag har börjar vända och det verkar som att åtminstone det svenska samhället har börjat tänka likadant. När det har gjort oss beroende, asociala och till o med förstör relationer så är det mer än välkommet, tycker jag. Men allt detta är inget nytt, det är bara att vi har börjat vakna och sett de återkommande effekterna av att ständigt vara uppkopplade. Det är dags att vi börjar stressa av, tänka på våra närmaste och återtar kontrollen över våra liv. För vem står där till sist med facit i sin hand om inte vi själva och frågan är hur vi mår? När till och med före detta anställda på Facebook varnar för det, då kanske vi ska lyssna?

Tyvärr är det för min egen del väldigt svårt att ta mig ur detta, att digitalt detoxa mig själv, speciellt som jag jobbar med sociala medier och dessutom försöker utveckla min hemsida, men jag har börjat avveckla det så gott jag kan.

 • Jag har stängt av aviseringar på mobilen så att jag slipper det eviga plingandet.
 • Jag har även aktiverat ”Stör ej-funktionen” på mobilen av samma anledning.
 • Jag har gått ur grupper på Facebook som jag ändå aldrig går in i eller bara klickar bort när de någon gång syns i mitt flöde.
 • Jag har tagit bort mer eller mindre okända människor ur mina sociala medier, några som jag inte ens vet vilka de är och som aldrig pratar med mig ändå. Det känns bara onödigt att samla människor på det sättet som ändå aldrig ger mig något i utbyte.
 • Jag har tillsatt en regel, som egentligen är mer eller mindre självklar tycker jag personligen, att inte ha min mobiltelefon framför mig eller helst inte ens på bordet, då jag pratar med någon.
 • För att markera mobilen då jag tycker det är påträngande, säger jag att jag återkommer när personen har tid med mig.
 • För att inte bli hjärntvättad och styrd av tekniken har jag inte längre någon teve, vilket jag trivs alldeles utmärkt med. Jag har mer tid för andra saker som istället utvecklar mig.
 • Jag har starkt dragit ned på antalet inlägg på både blogg, Facebook och Instagram. Det känns som att det går alldeles utmärkt och om någon mot all förmodan vill veta vad jag gör för stunden kan enkelt använda telefonen för att få reda på det.

Ovanstående är bara några få steg man kan göra men mitt nästa steg blir att nedgradera mig till en mobiltelefon utan en massa funktioner och som man bara kan ringa och sms:a med. Dessutom ska jag byta ut Googles fantastiska appar mot analoga. Adresser och telefonnummer skriver jag ner, likaså händelser i almanackan, vilket bland annat kommer förbättra min finmotorik, mitt minne och minska min sårbarhet (då allt vi gör digitalt syns och används av pengahungriga företag).

Men som sagt, trenden håller på att vända. Det har inte tagit ordentlig fart ännu men digital detox är något som det snackas om mer eller mindre överallt och det verkar växa. Människor börjar tröttna. I en diskussion jag hade med en kollega kom vi fram till att vara med i olika intressegrupper kan vara oerhört givande på många sätt och man kan även få en vettig diskussion, men vad ska man med allt annat till? Distraktioner, är vad det är. Från det i livet som är viktigare än statusuppdateringar.

Att lägga av helt med det digitala ser jag med tveksamhet på, men det handlar om balans, värderingar och livskvalitét. När jag googlade på ämnet fick jag några schyssta tips från livsstilsforumet Modette ifall man känner att man själv vill detoxa sig själv.


 1. Berätta för familj och vänner om dina detoxplaner.
  Dina nära och kära kommer garanterat reagera på att du inte svarar på sms eller samtal. Låt dem därför veta allt om dina planer innan du sätter i gång.
 2. Se till att din chef vet hur man når dig.
  Din arbetsgivarekommer garanterat att vilja ha denna information. Annars kan katastrofen bli ett faktum.
 3. Investera i en väckarklocka.
  Kommer du ihåg innan smartphones blev vår allt-i-ett-lösning och man väcktes av en väckarklocka? Detta är ett måste om din digitala detox ska fungera.
 4. Välj detoxperiod noggrant.
  Välj några dygn när du inte förväntas vara kontaktbar 24/7. Är inte julledigheten perfekt?!
 5. Investera i en hobby.
  Om du tidigare funderat på att skaffa ett nytt intresse som inte infattar din smartphone så är detta ett perfekt tillfälle. Vad brinner du för? Matlagning, innebandy, att sy? Shoot.
 6. Gör planer i förväg.
  Se till att ha många aktiviteter inplanerade under din detox så att du inte blir galen. Promenader, middagar, motion, städning. Ja du hör ju, lista är oändlig.
 7. Ladda upp med böcker och tidningar.
  Säger du alltid att du aldrig har tid till att läsa en bok eller ett magasin? Nu har du din chans. Och om du verkligen fastna för boken så finns det en chans att du helt glömmer bort att din Iphone och dator en finns.

Lycka till! 🙂

118900cookie-checkDags för digital detox